Innofest X SIA

  • Voor het testen op een festival of in een living lab van je innovatie uit onderzoek
  • De financiering is maximaal € 10.000 per aanvraag
  • Een commissie selecteert 7 aanvragers die hun idee voor een test pitchen aan onder andere een innovatiescout en een festivaldirecteur
Innofest X SIA 2022

Inhoud

Doel Innofest X SIA

Samen met Innofest geven we onderzoekers van hogescholen de kans om hun innovatie uit praktijkgericht onderzoek te testen op een festival of in een living lab. Hiermee wil Regieorgaan SIA stimuleren dat deze innovaties breder beschikbaar komen, of op de markt gebracht worden. Daarnaast willen we de resultaten van het onderzoek van hogescholen zichtbaar maken voor een breed publiek.

Festival als living lab

Innofest zet festivals in als living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij en er zijn hier - net als in het echte leven - uitdagingen te vinden op het gebied van bijvoorbeeld energie, afval, logistiek, water en voedsel.

Dit maakt festivals de perfecte plek om prototypes te testen, te implementeren en heel veel feedback op te halen in korte tijd. Bijkomend voordeel: deelname aan een festival levert jou en je onderzoek ook veel zichtbaarheid en een groter netwerk op.

In 2021 konden er nauwelijks festivals georganiseerd worden. Toch zijn er tests gedaan vanuit hogescholen. Bijvoorbeeld op een camping op Vlieland en de culturele ontmoetingsplek Berlijnplein in Utrecht. Ook in 2022 zet Innofest living labs in als testlocatie. En uiteraard daar waar het kan festivals.

Financiering van test

Ben je onderzoeker en wil je - met een team - een resultaat uit je onderzoek testen? Dan kun je met Innofest X SIA financiering aanvragen voor bijvoorbeeld het voorbereiden van zo'n test, het verder ontwikkelen van prototypes en het uitvoeren van experimenten op een festival of in een living lab. Je kunt maximaal € 10.000 aanvragen.

Begeleiding door Innofest

Naast € 10.000 krijgen teams voorafgaand aan het testen 3 lessen van Innofest. Hiermee wordt je team klaargestoomd voor het uitvoeren van de tests op een festival of living lab. Zo kunnen de teams optimale resultaten behalen met hun tests.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor een testplek tot uiterlijk 1 maart 2022. Kijk op de rondepagina voor meer informatie en het aanmeldformulier.

Gesloten ronde

Details bekijken

Beoordeling

Na de vooraanmelding met motivatie nodigt de jury de meest kansrijke aanmeldingen uit voor een online pitchbijeenkomst op 15 april. Deze middag kun je voor de selectiecommissie je aanvraag verder toelichten.

De commissie oordeelt op basis van deze criteria:

  1. Het festival/living lab is een logische proeftuin en biedt een toegevoegde waarde voor het project.
  2. Het project is een resultaat, tussenresultaat, of experiment uit praktijkgericht onderzoek.
  3. Het project betreft een innovatie die bijdraagt aan een duurzamere en socialere wereld.
  4. Het projectteam brengt een overtuigend verhaal dat bijdraagt aan het vertalen van praktijkgericht onderzoek naar een breder publiek

Contact

Wil je meer informatie over het programma Innofest X SIA of heb je een vraag? Neem dan contact op met:

Jerry Verschuren
Programmamanager

KIEM 2020, KIEM GoChem, SIA X Innofest