De Koplopers #5: Groen maakt niet gelukkig

  • Oct. 25, 2021

4 keer het oppervlak van de stad Utrecht aan nieuw bos: dat is waar minister Carola Schouten voor 2030 haar zinnen op heeft gezet. Goed voor mens en biodiversiteit, maar waar moeten al die bomen komen, als elke vierkante meter in Nederland al een bestemming heeft?

De toekomst van het bos

Nederland is nu een van de minst bosrijke landen van Europa en de laatste 10 jaar zijn er meer bomen gekapt dan dat er nieuwe bijkwamen. Toch is bos nodig: voor het halen van internationale klimaatdoelen is CO2-opname door bossen cruciaal en voor de biodiversiteitsdoelen zijn vitale bossen onmisbaar.

Maar is er wel ruimte voor nieuwe natuur en wat komt er terecht van de beloofde bomen? Nederland schreeuwt om meer woonruimte en boeren staan al onder hoge druk in de stikstofcrisis. Kunnen de aanleg van nieuw bos en landbouw en woningbouw hand in hand gaan? Hoe zorgen we ervoor dat groen wél gelukkig maakt?

Sprekers

In de 5e aflevering van De Koplopers gaat Teun van de Keuken in debatcentrum De Balie in gesprek met mensen die de oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Op 25 oktober is John Raggers, opleidingsmanager en projectleider Vitaal Bos bij Hogeschool van Hall Larenstein te gast. Hij gaat in gesprek met Alex Datema, voorzitter BoerenNatuur , landschapsarchitect Gerwin de Vries. en Mary Fiers, Eerste Kamerlid en directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Praktische informatie

De uitzending vindt plaats op maandag 25 oktober om 20:30 uur. De uitzending is fysiek bij te wonen. Tickets kosten € 13,50 (of € 11,50 met korting). Ook is de uitzending gratis online te bekijken via de site van De Balie. Het programma is later terug te kijken via het YouTube-kanaal van De Balie.

Over De Koplopers

Regieorgaan SIA organiseert de debatreeks De Koplopers in samenwerking met De Balie. In de serie De Koplopers bespreken we de grootste maatschappelijke vraagstukken die we in Nederland de komende jaren samen het hoofd moeten gaan bieden. Elke keer staan twee koplopers centraal: waarom lukt het bij hun wel, en waarom kunnen of willen hun buren nog niet mee in de transitie? Deze vraag beantwoorden we met lectoren van hogescholen die praktijkgericht onderzoek doen.