De Koplopers: 50 Top Things To Do In Amsterdam

  • May 22, 2023

Ratelende rolkoffers, eenvormige horeca en uitpuilende winkelstraten in de grote stad. Hoe kunnen we een nieuwe balans vinden tussen bezoekers en bewoners, op zo'n manier dat toerisme en de maatschappelijke verandering van stadsbuurten hand in hand kunnen gaan? Lector Ko Koens is een van de gasten in de mei-aflevering van De Koplopers.

Onze behoefte aan een andere aanpak van toerisme groeit met de dag (net als de frustraties), ziet Ko Koens, lector New Urban Tourism aan Hogeschool Inholland. We kunnen pas serieus over oplossingen nadenken wanneer we bezoekers als wezenlijk onderdeel van de stad omarmen, want toerisme zal een integraal onderdeel van de stad blijven.

50 oplossingen voor een duurzame relatie tussen stad en toerist

Vanaf de Pleinzaal in De Balie, met uitzicht op het bruisende Leidseplein, spreken we over duurzame oplossingen voor de stad en de bewoner. Welke 50 dingen moeten op de bucketlist van elke wethouder staan? En werken bestaande oplossingen als de Stay Away-campagne eigenlijk wel in ons voordeel? Op 22 mei gaat Teun van de Keuken hierover in gesprek met Ko Koens, econoom Jasper H. van Dijk (Instituut voor Publieke Economie) en Najah Aouaki (econoom en stadsstrateeg).

Kijk de uitzending terug

Deze uitzending vond plaats op maandag 22 mei in Debatcentrum De Balie (Amsterdam). Uitzending gemist? Kijk 'm terug via de website van De Balie.

De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?

De Koplopers is een samenwerking van debatcentrum De Balie met Regieorgaan SIA.