De Koplopers #8: Einde aan afval

  • April 20, 2022

Nederland moet in 2050 circulair zijn, een land waarin afval zonder waarde niet bestaat. Hoe komen we daar en wat is daar voor nodig? In de 8e aflevering van De Koplopers is Margie Topp, lector Kunststoftechnologie aan Windesheim, een van de gasten.

Moeilijke kunststoffen

Om hergebruik van ‘moeilijke kunststoffen’ en andere afvalstromen mogelijk te maken, dient de inrichting van de hele keten – van productie tot recycling – te veranderen. Welke nieuwe technologieën zijn daar voor nodig en welke wet- en regelgeving brengt ons dichterbij een circulaire toekomst?

Wegwerpplastic

Er is een grote kloof tussen onze ambities voor een circulaire economie en onze huidige markt en sterk concurrerende afvalsector. Met name afval van plastic en kunststoffen is uitgegroeid tot een ware epidemie. Ondanks dat plastic behoort tot de langst houdbare producten, wordt het gros na eenmalig gebruik weggegooid. Bovendien is de kraan van wegwerpplastic nog altijd niet dicht, ondanks de hoge ambities van Nederland op dit gebied. Hoe verder?

Sprekers

In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken in debatcentrum De Balie mensen die de oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Deze keer ging hij in gesprek met Margie Topp, (lector Kunststoftechnologie aan Windesheim en Deltapremiewinnaar), Remco Wagemakers, (directeur Bureau 8080 en Oscar Circulair), Jacqueline Cramer, (Regisseur circulaire economie, oud-minister VROM), Hester Klein Lankhorst (Algemeen directeur Afvalfonds Verpakkingen) en Marja Lamoree (Hoogleraar analytische chemie voor milieu en gezondheid).

Praktische informatie

Het programma vond plaats op woensdag 20 april in De Balie (20.00 uur). De livestream is terug te kijken via de website van De Balie.