De Koplopers: De voedselkloof moet dicht

  • Dec. 12, 2022

Op 12 december was lector Esther Veen (Aeres Hogeschool) te gast bij De Koplopers. Dit keer in het teken van de steeds groter wordende voedselkloof: hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben toch toegang krijgen tot gezond eten?

Armoede en (on)gezondheid

Voor veel Nederlanders is gezond eten onbetaalbaar geworden, maar gezonde voedselconsumptie wordt nog steeds gezien als een individuele verantwoordelijkheid. Terwijl de groep Nederlanders die onder de armoedegrens leeft groeit, blijft gezond eten erg duur – velen kunnen zich dat niet veroorloven.

Armoede zorgt voor gezondheidsverschillen: uit onderzoek in Amsterdam is bijvoorbeeld gebleken dat de levensverwachting van mensen in rijkere stadsdelen gemiddeld 6 à 7 jaar langer is dan die van mensen in armere stadsdelen, waar de toegang tot gezond eten beperkter is. Er is dus sprake van een groeiende voedselkloof in Nederland. Hoe kan deze gedicht worden?


Zijn ongezonde keuzes een kwestie van individuele onverantwoordelijkheid? Hoe kan een eerlijker gesprek over armoede en (on)gezondheid in Nederland gevoerd worden? En hoe kunnen steden, inwoners en marktpartijen vervolgens samenwerken om de voedselkloof te dichten? Hierover sprak Teun van de Keuken met o.a. Esther Veen, lector Stedelijke Voedselvraagstukken, (Aeres Hogeschool); Karien Stronks, hoogleraar Sociale Geneeskunde (Amsterdam UMC); Shula Rijxman, wethouder Amsterdam (D66) en Dalila Sayd (directeur van Het Eetschap).

De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?

Terugkijken

Deze aflevering werd uitgezonden op maandag 12 december, live vanuit De Balie. Heb je de uitzending gemist? Kijk 'm terug via de website van De Balie!