De Koplopers: Natte natuur als klimaatbuffer
- March 3, 2023
Als het aan lector Ellen Weerman en bioloog Theunis Piersma ligt, ziet ons landschap er in de toekomst een stuk natter uit. Maar dan zullen koeien en tractoren moeten wijken. Landbouw en natuur staan zoals vaak lijnrecht tegenover elkaar. Hoe kunnen ze elkaar versterken als we Nederland klimaatrobuust willen maken? Onderwerp van gesprek in de debatserie De Koplopers.
Klimaatrobuust
Water speelt een cruciale rol om klimaatverandering het hoofd te bieden. Door het landschap te vernatten kunnen we droogte aanpakken, wordt CO2 uit de lucht gehaald en raken dieren en planten beter beschermd. De waterschapsverkiezingen in maart krijgen weinig aandacht, maar ze bieden een kans om Nederland klimaatrobuust te maken. Wat staat er precies op het spel?
Op vrijdag 3 maart sprak Teun van de Keuken onder meer met Ellen Weerman, L.INT-lector Klimaatrobuuste landschappen bij HAS green academy en onderzoeksinstituut NIOO-KNAW. Zij heeft ook een actieve rol in het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN). Andere gasten zijn Theunis Piersma, bioloog en trekvogelspecialist (Rijksuniversiteit Groningen) en landschapsarchitect Peter de Ruyter.
Terugkijken
De Koplopers
Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?
De Koplopers is een samenwerking van debatcentrum De Balie met Regieorgaan SIA.