Lunch met de lector: André Heeres

  • June 15, 2021

Plastic afval in de oceanen is schadelijk voor de natuur en voor onze gezondheid. Hoe kunnen we plastics vervangen door een duurzamer materiaal en de afvalstroom verminderen? Lector André Heeres vertelde op 15 juni tijdens Lunch met de lector over zijn onderzoek naar duurzamer plastic.

André Heeres

André Heeres is lector Biobased Chemie aan de Hanzehogeschool. Hij onderzoekt duurzame alternatieven voor plastic en strategieën om plastics beter te recyclen.

Portretfoto van André Heeres

Lector André Heeres

Duurzamere alternatieven voor plastics

We produceren in Nederland 24 kilo plastic afval per persoon per jaar. Als je bedenkt hoe weinig plastic weegt, is dat heel veel. Heeres onderzoekt hoe je de moleculen van plastic kunt vervangen door andere grondstoffen, zoals moleculen van hout.

"We moeten minder plastic gebruiken en de materialen veel beter hergebruiken en recyclen. Nieuw plastic moet gemaakt worden uit natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld hout en agrarische reststromen. Dan stap je af van die plastic producten gemaakt uit olie. Hier ligt een taak voor de industrie, maar ook zelf kunnen we iets doen. Door bijvoorbeeld beter in te zamelen en minder materiaal te gebruiken", vertelt Heeres.

Over Lunch met de Lector

Regieorgaan SIA organiseert in samenwerking met New Scientist de interviewserie Lunch met de lector, waarbij elke editie een lector en zijn of haar onderzoek centraal staat. Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist presenteert Lunch met de lector en hij wordt bijgestaan door redacteur Joris Janssen.

De eerste aflevering van Lunch met de Lector vond plaats op 16 februari 2021, met Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine bij Codarts hogeschool voor de kunsten. De tweede aflevering, met Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad, vond plaats op 20 april. Alle uitzendingen zijn terug te kijken op de website van New Scientist.

Foto André Heeres: Luuk Steemers