56 innovatietrainees aan de slag in het mkb

29 October 2021

In februari 2021 is de pilot Innovatietraineeship van start gegaan. Innovatietrainees van 12 hogescholen doen gedurende 1,5 jaar praktijkgericht onderzoek bij een mkb-onderneming, eerst als stagiair en na het afstuderen als medewerker van het bedrijf. De eerste ervaringen worden gedeeld.

Traineeship in ontwikkeling

Het doel van de pilot is de onderzoeksrelatie van de hogeschool met het mkb te versterken. Zodat het mkb innovatiever wordt en de hogeschool haar kennispositie in de regio versterkt. Inmiddels zijn er 56 innovatietrainees aan de slag bij mkb-ondernemingen. Het enthousiasme onder de deelnemende partijen is groot, vertelt programmamanager Jacques Walinga, maar het is nog geen gebaand pad.

"Het vraagt extra aandacht van de hogescholen om het innovatietraineeship en de begeleiding een stevige plek te geven in de driehoek onderwijs – onderzoek – praktijk. Hoe monitor je het proces en de resultaten? Ook zijn studenten vaak nog niet bekend met de voordelen en de meerwaarde van een innovatietraineeship bij het mkb. Dit terwijl de trainees die meedoen, positief zijn."

Ervaringen delen

Om van elkaar te leren en ervaringen te delen organiseert Regieorgaan SIA maandelijkse World Café-bijeenkomsten voor de deelnemende hogescholen. Daarin ligt de focus op het aanpakken van de knelpunten en het vormgeven van het traject.

Meepraten over het innovatietraineeship

Benieuwd hoe het innovatietraineeship in de praktijk werkt? Op het SIA-congres Grenzen doorbreken met praktijkgericht onderzoek op donderdag 25 november kun je ’s middags in het online programma de ervaringen horen van innovatietrainees van de Hanzehogeschool Groningen en het bedrijf Moving Spirits. Meer informatie en het aanmeldformulier vind je op de pagina over het SIA-congres. Deelname is gratis.

Het Innovatietraineeship komt ook aan bod in de break out-sessie Hoe helpen wij het innoverend- en lerend vermogen van het mkb voor de energietransitie te versterken? op de werkconferentie van de Topsector Energie. Deze werkconferentie vindt plaats op dinsdag 23 november in Nieuwegein. Deelname is gratis.