Coronamaatregelen en de sport in beeld

4 November 2020

Samen met New Scientist, het Kenniscentrum Sport & Bewegen, Sportinnovator en ZonMw maakten wij 5 filmpjes waarin we in beeld brengen wat de invloed is van corona op de sport.

De coronacrisis treft de sport ongekend hard. De mogelijkheden voor mensen om te bewegen zijn drastisch afgenomen, met alle gevolgen van dien. Zoals de fan die zijn favoriete team niet kan aanmoedigen, de topsporter, de evenementenorganisator en de jeugd.

Leefstijl

Welke invloed hebben de coronamaatregelen op onze leefstijl? En wat doet het bijvoorbeeld met mensen die niet van sporten houden? New Scientist vroeg het aan leefstijlonderzoeker Kirsten Verkooijen, neuropsycholoog Erik Scherder en sportlectoren Frank van Eekeren en Steven Vos.

Topsporters

Ook topsporters bleven thuis toen coronamaatregelen werden ingevoerd. Nederlands waterpoloër Iris Wolves en teamcoach Arno Havenga vertellen over hun ervaringen. Ze worden bijgestaan door sportpsycholoog Afke van de Wouw en sportlectoren Frank van Eekeren en Steven Vos.

Jongeren en corona

Hoe houden we jongere generaties fit? Met de coronamaatregelen is dit een nog grotere uitdaging dan normaal. Mai Chin A Paw, hoogleraar sociale geneeskunde, doet er onderzoek naar en Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, legt uit hoe je jongeren in beweging krijgt.

De fan

Wat is er mooier dan je favoriete team aanmoedigen in een vol stadion? Of luidkeels juichen als een eindsprint wordt ingezet bij een wielerwedstrijd? Helaas: dat zit er voorlopig niet in. Henk Markerink, directeur van Johan Cruijff ArenA, en Bert Blocken, hoogleraar civiele techniek aan Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven, vertellen hoe we om kunnen gaan met de grote invloed die corona heeft op sportevenementen.

Sport (-onderzoekers)

Welke impact heeft corona op grote sportevenementen, op sporters en op sportonderzoekers? Cees Vervoorn, chief science officer van de stichting Sport en Bewegen en zwemfinalist tijdens de Olympische Spelen in Moskou 1980, vertelt over zijn ervaringen.