De waarde van praktijkgericht onderzoek

6 May 2020

Wat is de betekenis van kunst in tijden van corona? Wat is de rol van menselijke gedrag bij de aanpak van de coronacrisis? En wat is het langetermijneffect van corona op IC-patiënten? Met praktijkgericht onderzoek dragen hogescholen bij aan analyse, duiding en aanpak van de coronacrisis en de gevolgen ervan voor onze samenleving.

Voorbeelden van praktijkgericht onderzoek in coronatijd

In de publicatie vind je verschillende voorbeelden van praktijkgericht onderzoek. Zo doet Zuyd Hogeschool onderzoek naar de invloed van de coronacrisis op kunst en kunstenaars. Laat Hylco Nijp van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zijn licht schijnen op de impact van thuiswerken. Is het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar het Post Intensive Care Syndroom ineens hoogst actueel en zet lector Psychologie van een Duurzame Stad van de zelfde hogeschool zijn expertise in voor het team van het RIVM. Onderwerpen die ruim aandacht krijgen in de Nederlandse media.

Publicatie van 37 hogescholen

Alle 37 hogescholen van Nederland doen samen met de beroepspraktijk onderzoek naar oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken. In de publicatie De (verborgen) waarde van praktijkgericht onderzoek bij hogescholen tref je diverse andere voorbeelden aan. De publicatie inspireert om op zoek te gaan naar kennis en expertise die op hogescholen aanwezig is. Daarom staat achterin de publicatie een lijst met perswoordvoerders van alle hogescholen in Nederland. Zie de website van de Vereniging Hogescholen.