E-magazine bundelt opbrengsten van GoCI- en NADR-projecten

25 October 2022

Lectorenplatform Network Applied Design Research (NADR), CLICKNL en Regieorgaan SIA lanceren het e-magazine 'Collaboration for Impact'. Het magazine bundelt mooie voorbeelden van praktijkgericht ontwerponderzoek dat oplossingen onderzoekt voor maatschappelijke vraagstukken. Het magazine werd op 24 oktober gelanceerd tijdens de Dutch Design Week.

Samenwerken voor impact

'Collaboration for impact' is het resultaat van een gedeelde nieuwsgierigheid van onderzoekers verbonden aan het lectorenplatform NADR en/of werkend aan door KIEM GoCI gefinancierde projecten. Zij hebben de opbrengsten van hun onderzoeksprojecten in kaart gebracht voor dit magazine.

De vraag die onder de 30 beschreven GoCI-projecten lag was welke factoren relevant zijn voor de samenwerking tussen de creatieve industrie en kennisinstellingen, en hoe deze factoren het oplossen van maatschappelijke uitdagingen beïnvloeden. Het magazine is niet alleen een bundeling van resultaten, maar ook een reflectie op samenwerken, impact en waarde creëren op verschillende niveaus.

Een laptop met daarop het e-magazine in beeld

Weerspiegeling van samenwerkingen

Hiermee geeft het magazine een weerspiegeling van samenwerkingen en de impact hiervan op individuen, communities en organisaties. Praktijkgericht ontwerponderzoek vraagt namelijk om een context en een doel, en valt of staat daarom bij partners en samenwerkingsverbanden die sterk in de praktijk zijn verankerd.

Mieke Dols, projectleider GoCI, reageert: "Het magazine geeft een prachtig podium aan 30 door ons gefinancierde onderzoeksprojecten vanuit KIEM GoCI. Je ziet daardoor het palet aan uiteenlopende innovatieve en creatieve onderzoeken. Dit verschilt van technologische innovaties waarbij pocketsize VR-brillen worden ingezet om sociale problemen in wijken tegen te gaan tot motten die niet meer als plaag maar als natuurlijke opruimer worden gebruikt."

"Een ander waardevol onderdeel van het magazine", zo zegt Dols, "zijn de 3 reflecties die zijn geschreven door de matchmakers van het GoCI-programma. Zij geven ons zeer relevante informatie over hoe de creatieve industrie en onderzoekers nu samenwerken, aan welke maatschappelijke uitdagingen de verkennende onderzoeken bijdragen, waar nog kansen liggen en hoe we dat in de toekomst willen organiseren.”

Bij het magazine is ook een een gelijknamige expositie gemaakt, die gedurende de hele Dutch Design Week te bewonderen is.

Collaboration for Impact is mogelijk gemaakt door NADR, GoCI (CLICKNL & Regieorgaan SIA), Fundamentals Academy en Fungi Design. De Collaboration for Impact-expositie op de Dutch Design Week is ontworpen en gebouwd door studenten van het practoraat Betekenisvolle Creativiteit van St. Lucas.