Innovaties testen op de camping en het terras

1 September 2020

Samen met Innofest maakt Regieorgaan SIA het mogelijk om innovaties uit onderzoek te testen op festivals. Hoewel bijna alle festivals dit jaar niet doorgaan, heeft Innofest toch mogelijkheden gevonden om tests uit te voeren. Niet op een festival, maar op de camping of het terras.

Testen in een Biergarten

Naar aanleiding van haar afstudeeronderzoek voor de Hogeschool van Amsterdam bedacht Rosanne Verbeek FemAlert, een innovatief platform om uitgaan veiliger te maken. Zij zou gaan testen op Paradigm. Dat festival ging niet door maar de organisatoren maakten van het festivalterrein een Biergarten. Innofest zorgde voor een testplek.

In de Biergarten lagen flyers, bij de toiletten hingen posters en er stonden echte FemAlert-shotjes op het menu. Het platform roept wisselende reacties op. Van 'dit is fantastisch' tot 'vrouwengezeik'. Naast feedback op het platform, voerden het team van Rosanne ook een A/B test uit met twee verschillende posters. Met de nuttige feedback van de terrasgangers kan Rosanne een volgende stap maken in de ontwikkeling van haar platform.

Langer zelfstandig koken

Als alternatief voor een test op festival Into The Great Wide Open testten de onderzoekers van COOK3R hun innovatie op kampeerterrein Stortemelk op Vlieland. COOK3R is een kookplaat die aanwijzingen geeft bij het koken. Met licht, geluid en een display. COOK3R is bedoeld voor mensen met beginnende dementie. Zo kunnen zij toch nog zelfstandig blijven koken.

Koken op de camping

Onderzoeker Moniek van Loon (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en haar team hebben op Stortemelk met de kampeerders gekookt, maar ze hebben vooral veel gesprekken gevoerd. Over wat mensen van de kookplaat vinden. En of mensen met licht, een stem of een display geholpen moeten worden. Hoewel de beoogde doelgroep niet op de camping stond, waren er veel veertigers en vijftigers die wellicht mantelzorger zijn voor hun ouders.

Het team heeft veel nuttige feedback gekregen. Een van de mooiste reacties was van een vrouw die aangaf dat met de COOK3R haar moeder met beginnende dementie het koken zou kunnen blijven doen. En dat dit haar vader ontlast, die de zorg voor zijn vrouw op zich neemt.

Cook3r.jpg

Het prototype komt voort uit een KIEM-hbo-project met o.a. ATAG. Na het testen op Vlieland gaat het team het prototype verbeteren en bij mensen thuis testen.