Inspiratiereis Parijs: kansen voor sport- en beweegonderzoek
De Olympische Spelen in 2024 in Parijs zorgen voor een impuls in het sport- en beweegonderzoek in Frankrijk. Lectorenplatform Sport en Bewegen organiseerde in samenwerking met Kenniscentrum Sport en Bewegen een inspiratiereis naar Parijs om hun netwerk te versterken en te verkennen welke mogelijkheden er liggen voor het Nederlandse sport- en beweegonderzoek. Regieorgaan SIA sloot aan en verzorgde een sessie over de inzet van het regieorgaan op sport- en beweegonderzoek.
Verbinding onderzoek en praktijk
Onderdeel van de inspiratiereis was een bezoek aan het National Institute of Sport, Expertise and Performance (INSEP) in Parijs. In aanloop naar de Olympische Spelen is het INSEP de place to be als het gaat om sport- en beweegonderzoek. De Olympische campus, waar ook onderzoek wordt gedaan, heeft in het kader van de Spelen middelen gekregen voor een groot onderzoeksprogramma.
Naast het onderzoek naar het optimaliseren van sportprestaties, het vergroten van welzijn en het voorkomen van blessures, investeert het INSEP in de aansluiting van het kennisaanbod aan de praktijkbehoefte: een netwerk van zo’n 2.000 onderzoeksmakelaars moet zorgen voor de verbinding tussen onderzoek en sportorganisaties door het hele land.
Op het programma stond daarnaast een bezoek aan een school die werkt aan sportontwikkeling en Generation 2024-gecertificeerd is. Generation 2024 is het educatieve programma van de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Leerlingen van deze school krijgen een sport- en beweegprogramma aangeboden en de beweegvaardigheden worden gemeten. Ook is er aandacht voor educatie en inspiratie: Olympische atleten bezoeken de scholen en de leerlingen bezoeken op hun beurt de trainingsomgevingen van de atleten.
Aandacht voor onderzoek en financiering
39 personen reisden vanuit Nederland naar Frankrijk. De deelnemers waren medewerkers van Kenniscentrum Sport & Bewegen, gemeente Amsterdam, Sportinnovator, en onderzoekers en directeuren van de 8 hogescholen verbonden aan Lectorenplatform Sport en Bewegen.
Anne Binnendijk, programmamanager Regieorgaan SIA: “Het was een diverse groep mensen, afkomstig uit zowel onderzoek als onderwijs. Deze reis was daarom een mooie kans om meer aandacht te genereren voor het praktijkgerichte onderzoek en onderzoeksfinanciering, ook onder de directeuren en docent-onderzoekers die minder bekend zijn met Regieorgaan SIA.”

Mogelijkheden voor samenwerkingen
Onderdeel van het programma was een presentatie vanuit Regieorgaan SIA over de inzet op sport- en beweegonderzoek. In de vorm van financieringsinstrumenten, maar ook in de vorm van activiteiten op het gebied van thematische samenwerking: hoe kunnen we door betere afstemming en samenwerking beter aansluiten op (inter)nationale kansen en meer impact hebben op maatschappelijke vraagstukken.
Eras Draaijers, programmamanager Regieorgaan SIA: “Tijdens de discussie naderhand werden mogelijkheden voor samenwerkingen met Regieorgaan SIA en met elkaar besproken. Het was goed om elkaar beter te leren kennen en te verkennen hoe we ieder vanuit onze eigen rol kunnen bijdragen én samen op kunnen trekken om de impact van praktijkgericht onderzoek te vergroten.”
Inspiratie en nieuwe contacten
Het bezoek aan het INSEP en de Generation 2024-school werd afgesloten met een presentatie van de nieuwe Onderwijs- en Wetenschapsattachee van de Nederlandse ambassade. De boodschap: organiseer je en kom met een gezamenlijk plan, de ambassade helpt graag bij het leggen van de juiste contacten en het verwezenlijken van internationale ambities.
Het initiatief van het lectorenplatform Sport en Bewegen en het Kenniscentrum Sport en Bewegen is geslaagd. Bestaande relaties binnen het sport- en beweegnetwerk zijn in 2 dagen tijd versterkt en nieuwe contacten zijn gelegd. Voor het lectorenplatform liggen er kansen, nationaal en internationaal, die verwezenlijkt kunnen worden door de samenwerking op te blijven zoeken.