L.INT-lector brengt ruimtevaarttechnologie naar regionale bedrijven

2 April 2019

Saxion University of Applied Sciences en ruimteonderzoeksinstituut SRON bundelen de krachten in een lectoraat ondersteund door het programma L.INT van Regieorgaan SIA.

Nanotechnologie

Het lectoraat richt zich op nanotechnologie. Ook de regionale partners Sensata en Salland engineering zijn betrokken. Het doel is gezamenlijk grenzen verleggen in met name Micro Electro Mechanical Systems (MEMs). De samenwerking werd op 1 april bekrachtigd op de Hannover Messe.

Brug tussen mkb en onderzoek

De samenwerking past in het streven om de kennisontwikkeling in Oost-Nederland op het gebied van high tech systems en materialen (HTSM) te stimuleren. Via TechForFuture, het Centre of expertise HTSM Oost, hebben sinds 2013 ruim 1500 hogeschool-studenten zich verdiept in hightech onderzoek en is 100fte aan onderzoekscapaciteit geïnvesteerd. Samen met de regionale partners slaan Saxion en SRON nu een brug tussen de technologische vraag van het mkb en de onderzoeks­programmering van de lectoraten.

Technologische grenzen verleggen

SRON is het Nederlands expertise-instituut voor wetenschappelijk onderzoek vanuit de ruimte, gespecialiseerd in hoogwaardig, fundamenteel onderzoek op het snijvlak van wetenschap, ruimtetechnologie en instrumentbouw. Alle partners bewegen zich daarmee op het speelveld van grensverleggende technologie die in uiteenlopende kritische omstandigheden toegepast moet worden.

De uitdagingen die in ruimtevaart, luchtvaart en automotive gesteld worden aan Micro Electro Mechanical Systems (componenten en sensoren) worden steeds groter. Betrouwbaarheid, bestand tegen grote versnellingen, extreme temperatuurverschillen, oneindige levensduur zijn daarbij de uitdagingen. Studenten en onderzoekers van Saxion gaan samen met de partners de technologische grenzen verleggen.

Lector Aleksandar Andreski

De samenwerking Saxion-SRON-Sensata-Salland Engineering, die onder leiding staat van Saxion-lector Aleksandar Andreski, werd op 1 april 2019 bekrachtigd op de Hannover Messe in het Holland High Tech paviljoen. Partners hebben hiervoor 800.000 euro financiering voor 4 jaar toegezegd.

Regieorgaan SIA financiert 188.000 euro uit de regeling Lectorposities bij de NWO-instituten (L.INT). Deze regeling stimuleert het leggen van verbindingen tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek met als doel innovatie te versnellen en bij te dragen aan de human capital agenda.