Meiden testen app van onderzoekers Hogeschool Rotterdam

10 May 2022

Vrijdag 6 mei was het feest in de binnenstad van Franeker. Maar liefst 6000 wetenschappers in de dop bezochten Expeditie NEXT, waar kinderen tussen 6 en 12 jaar naar hartenlust proefjes en experimenten konden doen. Een van de experimenten was de test van 'App je Happy', een app ontwikkeld op basis van onderzoek van Hogeschool Rotterdam.

Meiden van 11 en 12 jaar testten de App je Happy-app. Door de coronacrisis kampen steeds meer jonge meisjes met depressieve klachten. Vaak weten ze niet goed hoe ze hierover moeten praten met hun vriend(inn)en. Om deze jonge meisjes te helpen hebben onderzoekers van de Hogeschool Rotterdam en de Vrije Universiteit deze app ontwikkeld.

Positieve herinneringen maken

Als het niet goed gaat met jonge meiden, kan het zijn dat zij elkaars gevoelens versterken en zij elkaar soms een beetje in de put praten. App je Happy helpt om leuke activiteiten te gaan doen die inspiratie geven om positieve herinneringen te maken om samen over te praten. Tijdens Expeditie NEXT werden meiden uitgenodigd de app te testen en hun ervaringen te delen met de onderzoekers.

Specifieke vragen

Uit de feedback van de meisjes en hun ouders bleek onder andere dat het belangrijk is om specifieke vragen te stellen aan jonge kinderen. Open vragen zoals "hoe gaat het met je" worden vaak algemeen beantwoord met: "het gaat goed". Ook kan de app inclusiever gemaakt worden door kinderen de optie te geven hun antwoorden in te spreken in plaats van te typen. De onderzoekers gaan met de feedback aan de slag om de app nog beter te maken.

Innovaties testen op festivals

Regieorgaan SIA werkt samen met Innofest om teams van hogescholen de kans de te geven hun innovaties uit onderzoek te testen bij een breed publiek. Een festival kun je zien als de maatschappij in het klein en is daarmee heel geschikt als testlocatie.

Innofest X SIA

Innofest zorgt voor een testlocatie en begeleidt de teams bij het ontwikkelen en uitvoeren van de test. Regieorgaan SIA ondersteunt de voorbereidingen en uitvoering van de test financieel.