Onderzoek voor jong en oud op Expeditie NEXT

14 May 2024

Op 1 mei vond in de binnenstad van Zutphen het wetenschapsfestival Expeditie NEXT plaats. De Nationale Wetenschapsagenda en NWO organiseren Expeditie NEXT speciaal om kinderen kennis te laten maken met onderzoek.

Onderzoek van hogescholen

In de binnenstad van Zutphen namen 6000 bezoekers deel aan talloze proefjes, spellen en demonstraties. Veel hogescholen droegen bij aan het programma. Bezoekers konden bij onderzoekers van Saxion hun ademhaling testen met Smart Textile en kennismaken met robothond LUCI.

Crimescene

Onderzoekers verbonden aan de opleiding Archeologie van Saxion kregen de mogelijkheid van de Nationale Wetenschapsagenda om in samenwerking met Erfgoedcentrum Zutphen 3D-scans te maken van skeletten uit verschillende periode én de bijbehorende grafgiften. Met de scans werden vervolgens 3D-prints van de botten gemaakt. De geprinte botten en grafgiften vormde om een spannende crimescene voor de jonge bezoekers. En na het festival worden de 3D-geprinte botten ingezet binnen de opleiding Archeologie.

Het ontstaan van schrijven

Hoe vertelden mensen vroeger verhalen, toen ze nog niet konden schrijven? En hoe is het schrijven eigenlijk ontstaan? Onderzoekers van Windesheim legden het uit in een kennisrol die de bezoekers mee naar huis mochten nemen. Al snel waren alle kennisrollen op.

Orkest aansturen

Ook HAN University of Applied Sciences was aanwezig, met de iXperium Health-stand waar bezoekers in een VR-experience een orkest konden aansturen. En bij onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam kon je een eigen visserstrui ontwerpen voor de 3D-breimachine. Ook onderzoekers van Hogeschool Inholland, Hogeschool Utrecht en HZ University of Applied Sciences maakten de bezoekers deel van hun onderzoek op Expeditie NEXT.

Kinderen bekijken robothond LUCI tijdens Expeditie NEXT

Expeditie NEXT 2025

Volgend jaar vindt Expeditie NEXT plaats in Roermond. De datum is nog onbekend. Ook meedoen als hogeschool? Houd onze website in de gaten of neem contact op met:

Marianne Kroon

Communicatieadviseur