Take-off class 12 is van start

20 September 2022

In juli zijn 9 voorstellen gehonoreerd binnen de regeling Take-off hbo. De 9 projectteams kwamen 16 september samen in de Social Impact Factory in Utrecht voor de startbijeenkomst.

Elkaar inspireren

De gehonoreerde projecten kwamen samen om zichzelf en elkaar te (laten) inspireren. Jalbert Kuijper, commissielid en zelfbenoemd ‘entrepreneurial life artist’, trapte de bijeenkomst af. Naar aanleiding van een korte brainstorm met de projecten gaf hij een enthousiasmerende inkijk in wat succesvol ondernemen inhoudt. Ook de valkuilen van beginnend ondernemerschap kwamen aan bod.

Van idee naar realisatie

Tijdens de bijeenkomst was er ook ruimte voor succesverhalen. Joana de Kwant en Maite ter Wal kwamen langs om hun ervaringen te delen. Met behulp van een Take-off-subsidie in 2020 ontwikkelden zij MUSA Intimates. Met dit succesvolle initiatief maken zij duurzame lingerie door vezels uit de reststromen van bananenteelt als textiel te gebruiken.

De gehonoreerde projecten

Voor de huidige indieningsronde dienden 15 projectteams een voorstel in, waarvan er 9 werden gehonoreerd. “Dat zijn meer aanvragen dan in de afgelopen rondes,” aldus Maaike Spuij, programmamanager Take-off hbo, “en we zijn erg te spreken over het enthousiasme en de bevlogenheid van de aanvragers.”

Hieronder volgt een korte beschrijving van de gehonoreerde projecten.

De KlimaatBoom

Hanzehogeschool Groningen


Hanzehogeschoolstudent Niels Kuijpens bedacht de KlimaatBoom; een ‘boom’ van gerecycled plastic en klimop. De KlimaatBoom voorziet binnensteden van koelte in periodes van hitte, zonder ondergronds ruimte in te nemen, en biedt ruimte voor wateropvang in tijden van wateroverlast.

Het idee van de KlimaatBoom werd opgepikt door de media en leidde tot veel reacties. In dit project wordt gewerkt aan de realisatie van dit idee. Denk hierbij aan ontwerpen en prototypes, maar ook een circulair businessmodel.

De Virtuele Verse Voedselbank

HAS Hogeschool


MealTip is een app die verse supermarktproducten die de houdbaarheidsdatum naderen, koppelt aan consumenten die gebruikmaken van de voedselbank. Middels de app worden deze consumenten op de hoogte gebracht van het aanbod. Naast gewone betaling kan betaald worden met vouchers, uitgegeven door gemeenten aan uitkeringsgerechtigden.

De app zorgt zo voor een gezonder en verser aanbod bij de voedselbank, meer keuzevrijheid voor gebruikers van de voedselbank en voorkomt logistieke kosten. Er zijn inmiddels gesprekken gaande met diverse gemeenten; dit project onderzoekt deze kansen en monitort de impact van MealTip op de voedselverspilling in supermarkten.

CAD naar Werkinstructies op een Smart Glass

HAN University of Applied Sciences


Mkb-bedrijven zien een trend waarin vaker wordt geproduceerd in lage volumes en hoge variëteit. Om deze verschillende producten met een constante kwaliteit te produceren, zijn actuele werkinstructies noodzakelijk. Normaal gesproken is dit een tijdrovende klus, die niet gestandaardiseerd is.

Onderzoekers van HAN University of Applied Sciences ontwikkelden een proof-of-concept dat automatisch werkinstructies genereert uit een productontwerp en deze visualiseert op het juiste moment aan de werknemer op een smart glass. In dit project wordt het huidige product doorontwikkeld en worden kansen in de markt verkend.

Groene binnen- en buitenwanden

HAS Hogeschool


Het aantal wilde bestuivende insecten daalt, de biodiversiteit staat onder druk en verstedelijking is een groeiend probleem. Maar ook binnen kan het groener. Een grijs kantoorpand zonder planten komt nog veelvuldig voor.

Uniflower biedt een oplossing voor deze problemen: groene wanden voor de binnen- en buitenruimte. De buitenwand zorgt voor een toename in biodiversiteit en een groene uitstraling van de stad. De binnenwand leidt tot een gezondere werkomgeving. Dit project onderzoekt de toepasbaarheid en financiële haalbaarheid van de wanden en brengt de doelgroep in kaart.

LightUpCane

Hogeschool Rotterdam


Debby Marchena is blind en maakt gebruik van een blindenstok als ze over straat gaat. Nadat ze op een regenachtige avond werd aangereden door een automobilist die haar niet had gezien, hebben studenten van Hogeschool Rotterdam prototypes van lichtgevende stokken gemaakt.

Debby’s ambitie is om alle blinden veiliger over straat te laten gaan. Hiervoor heeft ze een eigen bedrijf opgezet. In dit project wordt onderzocht hoe een van deze prototypes, de LightUpCane, in de markt gezet kan worden zodat deze beschikbaar wordt voor de doelgroep.

McTwin

HAN University of Applied Sciences


Consumenten vragen een steeds kortere levertijd en bij voorkeur (mass) customized producten. Dit vraagt om productie van een hoge variëteit producten in lage volumes. Veel mkb-maakbedrijven worstelen met het bieden van betrouwbare levertijden in deze complexe productieprocessen.

HAN University of Applied Sciences ontwikkelde daarom de Mass Customization-Twin (McTwin). Deze technologie biedt een digitale simulatie van de processen binnen een bedrijf en geeft zo inzicht in de complexiteit van de planning en ondersteunt (met behulp van machine learning-algoritmes) het nemen van beslissingen. Dit project onderzoekt de commerciële potentie van de McTwin.

Meeples bouwt aan de meest duurzame spellenfabriek van Europa speciaal voor kleine spelers

HAN University of Applied Sciences


In Nederland worden jaarlijks meer dan 1000 spellen uitgegeven. Een groot deel hiervan zijn kleine spellen die in beperkte oplages worden opgeleverd. Veruit het grootste gedeelte hiervan wordt geproduceerd in China en de productie kenmerkt zich door inefficiëntie en veel afval.

Startup Meeples wil een verandering teweegbrengen in de bordspellenbranche, door een competitief duurzame en lokale distributie- en productiemethode te ontwerpen. Het doel van dit project is om te onderzoeken in hoeverre dit mogelijk is.

Megosu: where designers & brands connect

Hogeschool van Amsterdam


Product designers willen hun producten op de markt krijgen, en bedrijven zoeken continu naar nieuwe producten en kansen om innovatief te blijven. Helaas weten deze twee partijen elkaar nog niet altijd te vinden.

Om deze ontmoeting te bevorderen ontwikkelden onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam het online platform Megosu. In dit project wordt onderzocht hoe het platform waarde kan creëren voor het bedrijfsleven. Hiervoor worden 30 bedrijven betrokken.

MultiRotorResearch

Fontys Hogescholen


Drones worden momenteel breed ingezet, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van de biodiversiteit in een natuurgebied, het controleren van de veiligheid van een brug of het bewaken van een haven. Deze taken vereisen een goede dronepiloot, en deze zijn duur en schaars.

MultiRotorResearch werkt daarom aan autonome drones, die gebruikmakend van End-2-End Machine Learning-technologie obstakels kunnen ontwijken. Dit project levert een prototype op dat volledig autonoom kan functioneren, en een marktonderzoek naar het verdienmodel.