Team Avans test mobiele zonnebranddispenser op Vlieland

6 September 2021

Onder begeleiding van Innofest testte startup Smeerkees deze zomer een mobiele zonnebranddispenser op camping Stortemelk op Vlieland. Hun testvraag ging zowel over het bewustzijn van zonschade als over het gebruiksgemak van de Smeerzuil. Regieorgaan SIA ondersteunde de startup vanuit Avans Hogeschool met een financiële bijdrage.

De Smeerzuil van Smeerkees

Volgens onderzoek van het KWF vindt 87% van de Nederlanders het belangrijk om zich in te smeren tegen de zon, maar vergeet 90% van de Nederlanders dit te doen wanneer hij naar een terras of evenement gaat.

Smeerkees ontwierp daarom de Smeerzuil: een mobiele zonnebranddispenser die inspringt op momenten dat zonnebrandcrème wordt vergeten, de zonnebrandfles niet mee naar binnen mag of de zon ineens feller begint te schijnen dan verwacht. Daarnaast is de Smeerzuil een afvalvrij alternatief voor de plastic zonnebrandflesjes.

Campinggast gebruikt de zonnebranddispenser

Testdagen op Vlieland

De testdagen begonnen met bewolking, maar gelukkig brak op zaterdagmiddag de zon door. Dit zorgde voor flink wat aanloop bij de zuil. De ondernemers Maxime en Philip Kool - broer en zus - hebben veel feedback ontvangen over de duidelijkheid en gebruiksgemak van hun concept.

“Mensen willen graag betere uitleg over het gebruik en ze willen weten wat voor zonnebrand er precies in de zuil zit. We krijgen onder andere vragen over de factor en de ingrediënten. Ook waren er verschillende mensen die graag een spiegeltje op de zuil willen, zodat ze kunnen zien of ze zich goed hebben ingesmeerd”, aldus Maxime.

Al deze testresultaten worden door de startup gebruikt om hun product nog beter te maken, zodat ze er mee naar een investeerder kunnen stappen en weer een stap dichter bij hun marktintroductie zijn.

Bezoekers van camping Stortemelk testen de Smeerzuil

Doel Innofest X SIA

Samen met Innofest geven we onderzoekers van hogescholen de kans om hun prototype te testen of een experiment uit te voeren op een festival of in een living lab. Hiermee wil Regieorgaan SIA onderzoek en ondernemerschap stimuleren bij hogescholen en brengen we de resultaten van praktijkgericht onderzoek onder de aandacht.

Fotografie: Dian Kors, Regieorgaan SIA