Zoektocht naar lectoren met meeste impact gaat van start

1 December 2020

De Deltapremie beloont lectoren van hogescholen die praktijkgericht onderzoek op de kaart zetten met € 500.000. Hogescholen kunnen uiterlijk 1 mei 2021 een lector voordragen voor de Deltapremie.

Hogescholen kunnen vanaf vandaag een lector voordragen voor de Deltapremie 2021. Deze 2-jaarlijkse prijs beloont lectoren die veel impact hebben met hun onderzoek en die binnen hun hogeschool een voortrekkersrol vervullen. Een deskundige jury onder leiding van Ionica Smeets - hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden - maakt een selectie uit alle voordrachten voor de Deltapremie.

De 2 winnaars van deze eervolle premie ontvangen ieder een bedrag van
€ 500.000. De Deltapremie - een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen - wordt in november 2021 uitgereikt. Hogescholen kunnen tot uiterlijk 1 mei 2021 hun kandidaat voordragen.

Onderzoek een stap verder brengen

In 2021 beleeft de Deltapremie haar 2e editie. Doel van de prijs is de zichtbaarheid en de doorwerking van het praktijkgericht onderzoek te vergroten. De Deltapremie wordt elke 2 jaar uitgereikt aan 2 lectoren die zich hebben ontwikkeld tot ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek.

“De Deltapremie is een unieke prijs die tot doel heeft de kracht van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen zichtbaar te maken. De uitreiking van de 1e Deltapremie heeft 2 geweldige boegbeelden voor het praktijkgericht onderzoek opgeleverd. Deze vooruitstrevende lectoren hebben de prijs ingezet om hun onderzoeksgroepen te versterken en hun onderzoek nog beter op de kaart te zetten”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

Verbinding is een waarde op zichzelf

“Een goede lector zoekt altijd de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Het zoeken naar verbinding is een waarde op zichzelf: het maakt ook deel uit van het DNA van de hogescholen en is de kerntaak van Regieorgaan SIA", vertelt Huib de Jong, voorzitter van Regieorgaan SIA.

"Daarom slaan we opnieuw de handen ineen met de Vereniging Hogescholen. Dit doen we met de ambitie om met de Deltapremie het onderzoek van hogescholen te stimuleren en een stap verder te brengen.”

Boegbeelden van praktijkgericht onderzoek

De 1e Deltapremie is uitgereikt aan AnneLoes van Staa - lector Transities in Zorg aan Hogeschool Rotterdam - en Mark Mobach, lector Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Zij werden door de jury geroemd vanwege de sterke reputatie die zij hebben in hun vakgebied, hun grote netwerk en de maatschappelijke impact die zij met hun onderzoeksgroep realiseren.

Ook blinken Van Staa en Mobach uit in het strategisch positioneren van het onderzoek in relevante netwerken, waardoor zij hun visie kunnen verbinden aan onderwijs en praktijk. Zij worden daarom beschouwd als echte ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek.

Deltapremie helpt plannen verwezenlijken

AnneLoes van Staa.jpg

“Dankzij de Deltapremie heb ik mijn onderzoeksgroep stevig kunnen neerzetten. De middelen die op hogescholen beschikbaar zijn voor praktijkgericht onderzoek zijn beperkt en dat maakt het lastig een stabiele onderzoeksgroep op te bouwen."

"De prijs heeft óók geholpen om onze naamsbekendheid en de waardering in het veld te vergroten. Het was erg eervol om de Deltapremie te winnen. Hierdoor is het eenvoudiger om onze plannen te verwezenlijken”, vertelt AnneLoes Van Staa.

Aanstelling postdocs en promovendi

Mark Mobach.jpg

Mark Mobach heeft de Deltapremie benut om voor de komende 5 jaar een programma te ontwikkelen en zijn onderzoeksgroep te versterken door de aanstelling van postdocs en promovendi. “Hiermee wil ik een impuls geven aan projecten die onderdeel zijn van onze onderzoeksthema’s. Daarnaast heb ik de middelen deels besteed aan lopend onderzoek naar palliatieve zorg en verstandelijke gehandicaptenzorg”, zegt hij.

“Naast het geld dat dankzij de Deltapremie beschikbaar kwam, heeft de Hanzehogeschool flink in ons lectoraat geïnvesteerd. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en verdient daarom veel lof en waardering.”

Gezaghebbende selectiecommissie

Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen zien er naar uit de Deltapremie uit te reiken aan 2 nieuwe boegbeelden van het praktijkgericht onderzoek. Een door het bestuur van Regieorgaan SIA benoemde commissie maakt een selectie uit alle voordachten en adviseert het bestuur over de toekenning van de Deltapremie.

Deze commissie bestaat uit gezaghebbende deskundigen uit praktijk en wetenschap die bekend zijn met het praktijkgericht onderzoek van hogescholen:

  • Ionica Smeets, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden (voorzitter)
  • Iris Meerts, burgemeester Wijk bij Duurstede
  • Anna van Nunen, commercieel directeur Greener Power Solutions
  • Jeroen van Erp, hoogleraar Concept Design aan de TU Delft
  • Kristel Baele, voorzitter Raad voor Cultuur
  • Patrick van der Duin, directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek

De commissie beoordeelt de kandidaten op basis van de concrete resultaten die zij met hun onderzoek hebben bereikt. Ze kijkt onder meer naar de relevantie van het onderzoek voor praktijk en samenleving, onderwijs en voor professionalisering en kennisontwikkeling.

Voordracht

Voorzitters van het College van Bestuur van hogescholen kunnen tot 1 mei 2021 een lector van hun hogeschool voordragen voor de Deltapremie. Op www.deltapremie.nl staan de voorwaarden voor indienen.