SIA-congres

Het SIA-congres is dé ontmoetingsplek voor alle betrokkenen bij en geïnteresseerden in praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Ruim 500 mensen komen elk jaar bij elkaar om kennis te delen, nieuwe ontwikkelingen te volgen en te discussiëren over praktijkgericht onderzoek. Het volgende SIA-congres is op 16 november 2023 in De Woonindustrie te Nieuwegein.

Inhoud

SIA-congres 2023: Praktijkgericht onderzoek in samenspel

Al 20 jaar lang zet Regieorgaan SIA zich in voor de bloei en kwaliteit van praktijkgericht onderzoek van hogescholen. In de afgelopen decennia heeft dit onderzoek zich bewezen als een waardevolle bijdrage aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat vieren we dit jaar tijdens het SIA-congres 2023 met als thema Praktijkgericht onderzoek in samenspel!

Samen met jou blikken we terug op behaalde successen en leren we van onze ervaringen. We kijken ook vooruit. Welke kansen en uitdagingen zien we voor de toekomst en hoe spelen we daarop in? Samen gaan we het volgende tijdperk van praktijkgericht onderzoek inluiden tijdens dit congres. Het SIA-congres 2023 zal plaatsvinden op 16 november in De Woonindustrie in Nieuwegein.

Terugblik SIA-congres 2022: het congres voor verschilmakers

De wereld van morgen beter maken. Daar werken onderzoekers uit het praktijkgericht onderzoek elke dag aan. Samen met mensen uit de praktijk. Wat we met elkaar kunnen doen om dat verschil nóg zichtbaarder te maken, het nog beter te monitoren en tot nog relevantere resultaten te komen, dat was het thema van het SIA-congres 2022: het congres voor verschilmakers.

Naast sprekers als Huib de Jong, Meta Knol, Mariska van der Giessen en Merlijn Twaalfhoven waren er deelsessies over allerlei onderwerpen rondom praktijkgericht onderzoek. Daarnaast konden deelnemers van het congres op op excursie naar een onderzoekslocatie in Leiden: Naturalis, het Leiden Centre for Applied Bioscience of het samenwerkingsverband van kennisinstellingen in Leiden Leren met de Stad. Deelnemers trotseerden regen en wind op de fiets om een verrassend inkijkje te krijgen in Leids praktijkgericht onderzoek.

Ook werd de winnaar van de RAAK-award bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt op het congres.

Aan het congres werken veel lectoren, (docent-)onderzoekers en medewerkers van hogescholen mee, maar ook collega's van andere onderdelen van NWO en organisaties als de Vereniging Hogescholen.

Luister terug: Radio SIA

Naast het online volgen van het congres via een livestream kon je ook luisteren naar Radio SIA. De hele dag maakten we live radio vanuit de Stadsgehoorzaal. Sprekers, onderzoekers en SIA-collega's schoven aan bij host Gerrit Heijkoop en luisteraars konden de hele dag plaatjes aanvragen.

Van de gesprekken die op Radio SIA te horen waren, hebben we podcasts gemaakt. Luister gesprekken terug via onderstaande links of op de podcast app die je gebruikt (zoek op Radio SIA):

Kijk terug: plenaire delen en sessies

Bekijk hier welke sessies er plaatsvonden op het congres:

sessies ronde 1

sessies ronde 2

sessies ronde 3

Video-impressie congres

Onze RAAK-reporters vroegen de congresgangers het hemd van het lijf over hoe zij impact maken. Kijk hieronder terug hoe dat eraan toeging!

Meer informatie

Heb je een vraag over het congres? Neem dan contact op met:

Ann-mon San

Communicatieadviseur