Excursies

Op het SIA-congres bieden we je naast het workshopprogramma ook de mogelijkheid om op pad te gaan in Leiden. Op 3 onderzoekslocaties kun je een kijkje nemen.
De excursies zijn op inschrijving, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De inschrijving opent op 10 november.

Inhoud

Excursie 1: Leiden Centre for Applied Bioscience

Maximaal aantal deelnemers: 24
Tijd: 11 - 12.30 uur (inclusief reistijd)

Het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) is de plek waar onderwijs, onderzoek en werkveld samenkomen. Het LCAB is het kenniscentrum van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden waar praktijkgericht onderzoek wordt gedaan op het gebied van Biodiversiteit & Gezondheid. Het LCAB richt zich op de toepassing van lifescience sleuteltechnologieën en levert hiermee een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op de thema’s Landbouw, Water & Voedsel en Gezondheid & Zorg.

Tijdens een bezoek aan het LCAB laten wij je graag ervaren hoe wij ons praktijkgericht onderzoek organiseren en uitvoeren en welke rol verschillende regelingen van Regieorgaan SIA daarbij spelen. Wij hopen je op 17 november te ontmoeten!

Excursie 2: Leidse studenten maken het verschil, een kijkje achter de schermen bij Leren met de Stad

Maximaal aantal deelnemers: 40
Tijd: 11 - 12.30 uur (inclusief reistijd)

Eenzaamheid, armoede, onveiligheid, kansenongelijkheid, gezondheidsproblemen en afval. Net als in andere steden kennen de wijken van Leiden meerdere sociaaleconomische uitdagingen. Om de leefbaarheid van de stad te verbeteren en om het verschil te maken, hebben de gemeente Leiden, Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden gezamenlijk het initiatief genomen om bij het onderwijsplatform Leren met de Stad met studenten aan de slag te gaan. Door maatschappelijke vraagstukken aan te pakken komt de kennis van studenten ten goede aan de stad Leiden en haar inwoners, en tegelijkertijd leren ze van en met bewoners. Student Sociaal Juridische Dienstverlening Rianca Aarts: “Een afstudeeronderzoek doen dat ook echt ten goede komt aan de maatschappij, vind ik het mooiste dat er is.”

In de sessie van Leren met de Stad | Op Locatie gaan wij jullie laten zien hoe wij in Leiden samen met studenten werken aan maatschappelijke vraagstukken. We gaan met je in gesprek over hoe studenten het verschil maken in de stad. Studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening die bij Leren met de Stad stage lopen laten je ervaren hoe het is om in de rol van de student te stappen. Hoe is het om met kwetsbare bewoners te werken? Hoe gaan zij om met vraagstukken in de praktijk? Wil jij een kijkje nemen achter de schermen en de fysieke locatie van Leren met de Stad zien? Kom dan vooral naar Leren met de Stad in Leiden Noord.

Sprekers: Jessica van Santen, projectmedewerker en stagiairs Nathalie Stokes, Jelle van Leeuwen, Jennifer Chen en Yara Khalaf van Leren met de Stad

Partner in Leren met de Stad is de City Deal Kennis Maken Leiden. 20 kennissteden doen mee in de City Deal Kennis Maken met als doel de complexe maatschappelijk opgaven in steden beter en sneller op te lossen, door onderzoekers, docenten en studenten grootschalig te betrekken. De City Deal Kennis Maken wordt ondersteund met regelingen van Regieorgaan SIA.

Excursie 3: Naturalis

Maximaal aantal deelnemers: 30
Tijd: 12.30 -14.15 uur (inclusief reistijd)

Naturalis Biodiversity Center in Leiden is het landelijke onderzoekscentrum voor biodiversiteit. Het herbergt de rijkscollectie aan natuurhistorie, met zo'n 43 miljoen objecten een van de grootste ter wereld. Er werken zo’n 120 onderzoekers, waaronder 13 hoogleraren en 2 lectoren. In het prijswinnende museum krijgen deelnemers een korte inleiding op de diverse bezigheden van Naturalis, de samenwerkingen met hogescholen die er al zijn en de ambities voor de toekomst. Aansluitend is er een rondleiding door de moderne onderzoekslaboratoria van het instituut.

Bart Braun, Senior Adviseur Wetenschapscommunicatie bij Naturalis en Arjen Speksnijder, L.INT-lector van het gezamenlijke lectoraat Metagenomics van Hogeschool Leiden en Naturalis, nemen je mee op ontdekking in Naturalis.