Nieuws
-
Lector Vincent Voet verkozen tot fellow Netherlands Academy of Engineering
12 december 2024De Netherlands Academy of Engineering (NAE) heeft Vincent Voet verkozen als nieuwe fellow. Vincent Voet is lector circular plastics aan NHL Stenden. Hij is nauw verbonden aan het onderzoek en onderwijs op het gebied van nieuwe biopolymeren en recycling van plastics. Vincent Voet is op 12 december officieel benoemd tijdens de Algemene Vergadering van NAE.
-
Call Digitale productpaspoorten geopend
5 december 2024De komende jaren moeten bedrijven en overige organisaties digitale productpaspoorten opstellen voor diverse productgroepen. Hogescholen kunnen met praktijkgericht onderzoek helpen bij de toepassing van deze paspoorten. Hiertoe heeft Regieorgaan SIA, in samenwerking met Topsector ICT, op 2 december de financieringsregeling Digitale productpaspoorten geopend.
-
Pilot Professional Doctorate ligt op schema
4 december 2024Een onafhankelijke kwaliteitszorgcommissie heeft een positief oordeel gegeven over uitvoering van de professional doctorate in het hbo in het eerste jaar van de pilot.
-
Terugblik SIA-congres 2024: Het kompas van praktijkgericht onderzoek
2 december 2024Ruim 500 mensen kwamen samen op het SIA-congres 2024 om het praktijkgericht onderzoek van hogescholen te vieren. Centraal stond: Het kompas van praktijkgericht onderzoek.
-
Onderzoek ‘Design your life’ van HAN University of Applied Sciences wint RAAK-award 2024
28 november 2024Het onderzoeksproject Design Your Life (DYL) is de winnaar van de RAAK-award 2024. Design Your Life is een toolkit die jongeren met autisme in staat stelt zelfredzamer te zijn.
-
8 nieuwe SPRONG-groepen gehonoreerd
19 november 2024Regieorgaan SIA heeft 8 SPRONG-groepen gehonoreerd. De onderzoeksgroepen krijgen subsidie om in 8 jaar tijd uit te groeien tot krachtige SPRONG-groepen.
-
9 nieuwe kandidaten van start met professional doctorate
15 november 2024Regieorgaan SIA heeft opnieuw financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. 9 kandidaten kunnen de komende jaren aan de slag met complexe problemen uit de praktijk op het gebied van onder andere toerisme, digitalisering en journalistiek.
-
Vooraankondiging regeling Artistiek en Ontwerpend Onderzoek
14 november 2024De grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, zoals de opkomst van nieuwe technologieën en de energietransitie, vragen om een complex samenspel van kennis, ervaringen en expertises. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Regieorgaan SIA spelen door middel van de regeling Artistiek en Ontwerpend Onderzoek in op deze urgentie. Naar verwachting wordt de financieringsregeling in de laatste week van november geopend.
-
39 nieuwe projecten KIEM MV gehonoreerd
11 november 2024Onlangs zijn 39 projecten gehonoreerd in de regeling KIEM Maatschappelijk Verdienvermogen (MV). Met de KIEM-regelingen stimuleert Regieorgaan SIA eenjarige onderzoeksprojecten, waarin praktijkgerichte onderzoekers en private partijen samenwerken.
-
Vooraankondiging regeling Digitale productpaspoorten
5 november 2024Om de transitie naar een circulaire economie te sturen zijn er recent Europese en nationale afspraken gemaakt, zoals over productpaspoorten. Hogescholen kunnen met praktijkgericht onderzoek helpen bij de toepassing van deze paspoorten. Regieorgaan SIA opent hiertoe begin december de regeling Digitale productpaspoorten.
-
NWO verhoogt veiligheid met invoering van 2FA op ISAAC
31 oktober 2024NWO kondigt de invoering aan van een nieuwe beveiligingsmaatregel voor haar digitale systeem ISAAC: two-factor-authentication (2FA). Deze maatregel is een belangrijke stap in het verder verhogen van de veiligheid van gebruikersgegevens. Vanaf 7 november begint de gefaseerde uitrol van 2FA op ISAAC.
-
13 projecten gehonoreerd in de pilotregeling Netwerkontwikkeling Richting Europa
24 oktober 2024Hoe kunnen technologieën in winkels ouderen in Europa helpen om tot een goede winkelervaring te komen? En hoe ziet empathische interactie tussen echte en virtuele mensen eruit? Deze vragen spelen niet alleen in Nederland, maar zijn grensoverstijgend. De gehonoreerde projecten binnen de pilotregeling Netwerkontwikkeling Richting Europa gaan hiermee aan de slag.
-
ISAAC weer beschikbaar
30 september 2024 -
Vooraankondiging 1e call FutureFoodS
25 september 2024Het Europese partnerschap FutureFoodS werkt aan een groene en digitale transitie met een focus op voedsel en zet daarvoor onder andere subsidieregelingen uit. Eind oktober opent de eerste call.
-
DUT-call 2023: 8 consortia met hogescholen gehonoreerd
13 september 2024In de 2e ronde van de transnationale call Driving Urban Transitions (DUT) 2023 zijn 42 projecten gehonoreerd. Bij 8 van deze projecten is een Nederlandse hogeschool lid van het Europese consortium.
-
RAAK-mkb: 11 projecten gehonoreerd
12 september 2024Hoe kunnen paardenhouderijen bijdragen aan meer biodiversiteit? Wat is ervoor nodig om rijhulpsystemen rekening te laten houden met kwetsbare weggebruikers? En hoe houden we de voetbalstations veilig en gastvrij? Dit is een greep uit de gehonoreerde onderzoeksvragen voor de ronde RAAK-mkb van maart 2024.
-
Genomineerden RAAK-award 2024 bekend
10 september 2024Ook dit jaar reiken we de RAAK-award uit, de prijs uit voor het beste praktijkgericht onderzoek. Dit jaar heeft de jury onder leiding van Maaike van de Kamp - Romijn weer 6 projecten genomineerd. Lees welke projecten dit zijn.
-
Werkbezoek Fontys: onderzoek met co-creatie vanaf de start
6 september 2024In het werkbezoek van SIA met relaties aan Fontys Hogeschool vertelden onderzoekers hoe hun praktijkgericht onderzoek bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken in de Brainportregio.
-
9 projecten Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg afgerond
4 september 2024De 9 publiek-private samenwerkingsprojecten die in 2021 zijn gehonoreerd binnen de regeling Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg zijn afgerond. Deze 2-jarige onderzoeksprojecten, uitgevoerd in een learning community, dragen bij aan het organiseren van meer zorg in de eigen leefomgeving samen met (het netwerk rond) mensen, zoals geformuleerd in missie II Zorg in de leefomgeving van de Kennis- en Innovatieagenda Gezondheid & Zorg.
-
Innofest X SIA: een zomer vol innovatie en onderzoek
4 september 2024Terwijl veel mensen genoten van de mooie zomer waren onderzoekers van hogescholen hard aan het werk, op festivals. Op de Zwarte Cross en Into The Great Wide Open konden bezoekers innovaties testen en de onderzoekers feedback geven. De tests zijn mogelijk gemaakt door onze regeling Innofest X SIA.
-
Regieorgaan SIA verlaat X
2 september 2024Per 2 september stopt Regieorgaan met het gebruik van X. Door gebrek aan moderatie en de toename van discriminerende content sluit het online platform niet langer aan bij onze waarden.
-
Opgelost: ISAAC niet beschikbaar
21 augustus 2024Momenteel is er sprake van een storing in ons aanvraagsysteem ISAAC. Deze problemen duren langer dan verwacht. In dit bericht vind je de laatste updates.
-
NGF-call: Learning communities als aanjagers voor groene waterstofeconomie
18 juli 2024NWO heeft de NGF Groenvermogen call 'Op weg naar de toekomst: Learning communities als aanjagers voor de groene waterstofeconomie' geopend. De call heeft als doel praktijkgericht onderzoek te stimuleren naar regionale oplossingen voor een responsief ecosysteem van werken, leren en innoveren.
-
Meer begrip voor dementie door VR
16 juli 2024In juli barst het weer los in de Achterhoek: de Zwarte Cross. Bekend om z’n motoren en gitaren, maar daarnaast wordt er serieus onderzoek gedaan: hogeschoolprojecten testen er ook dit jaar hun innovaties met hulp van onze regeling Innofest X SIA .
-
11 PD-kandidaten kunnen van start
15 juli 2024Regieorgaan SIA heeft 11 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. Met deze nieuwe honoreringen komt het totaal aantal kandidaten binnen de pilot van de professional doctorate op 50.
-
3 nieuwe L.INT-lectoraten
3 juli 2024In juni 2024 honoreerden we 3 aanvragen voor L.INT-lectoraten. In de lectoraten werken hogescholen en onderzoeksinstituten duurzaam samen. Met de L.INT-regeling versterkt Regieorgaan SIA zo het onderzoek in de innovatieketen.
-
PIT Veiligheid: samenwerking is noodzaak
2 juli 2024Op 26 juni is het 1e nummer van PIT magazine op het thema Veiligheid overhandigd aan Maarten Schurink, Secretaris-Generaal bij het ministerie van Defensie.
-
Innofest x SIA Sport: 10 projecten gehonoreerd
27 juni 2024Samen met Innofest en Sportinnovator biedt Regieorgaan SIA onderzoekers van hogescholen en mkb’ers de kans om hun innovatie uit praktijkgericht onderzoek te testen. Er zijn nu 10 projecten geselecteerd die op festivals en sportevenementen gaan testen, waaronder de FBK Games en Zwarte Cross.
-
Impact als drijfveer
21 juni 2024“Praktijkgericht onderzoek maakt impact. En die impact mogen jullie best wat meer, ongegeneerd zelfs, laten zien.” Oscar Delnooz, directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid bij het ministerie OCW deed deze uitspraak tijdens de Conferentie Onderzoek & Impact, die Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen organiseerden op 3 juni 2024. In een van de sessies gaven 3 PD-kandidaten gehoor aan zijn oproep.
-
KIEM GoChem: subsidie voor 11 projecten
20 juni 2024Begin dit jaar zijn de verschillende thematische KIEM-regelingen geopend, waaronder KIEM GoChem. KIEM GoChem richt zich op de chemiesector en uit eerdere rondes blijkt dat er veel mkb-ondernemingen in de circulaire waardeketen zijn die graag deelnemen aan KIEM GoChem-projecten. Denk hierbij aan grondstofproducenten, halffabricaten-leveranciers, eindproductmakers of upcyclers van reststromen. Onlangs zijn er 11 aanvragen gehonoreerd.
-
KIEM Maatschappelijk Verdienvermogen: 17 projecten gehonoreerd
17 juni 2024Begin dit jaar zijn de nieuwe thematische KIEM-subsidieregelingen gestart voor verschillende thema's, waaronder Maatschappelijk Verdienvermogen (KIEM MV). Onlangs is de eerste ronde van deze regeling gesloten en zijn er 17 projecten gehonoreerd.
-
Minister Adriaansens ontvangt Key Enabling Methodologies-agenda
17 juni 2024Op 13 juni 2024 werd de agenda Key Enabling Methodologies (KEM-agenda) in een officieel moment overhandigd aan minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. De agenda is een onmisbaar instrument voor onderzoekers, beleidsmakers en toepassers die werken aan transitievraagstukken. Ook In het praktijkgericht onderzoek worden de KEM’s veelvuldig gebruikt.
-
34 projecten aan de slag met subsidie KIEM HighTech
12 juni 2024Begin dit jaar zijn de nieuwe thematische KIEM-subsidieregelingen gestart voor onderzoek op verschillende thema’s, waaronder high tech. Onlangs zijn de eerste 34 KIEM HighTech-projecten gehonoreerd.
-
Conferentie Onderzoek en Impact 2024: maak het zichtbaar
4 juni 2024Op 3 juni vond de Conferentie Onderzoek & Impact plaats in de Prodentfabriek in Amersfoort.
-
7 PD-kandidaten aan de slag met complexe vraagstukken
16 mei 2024Onlangs honoreerde Regieorgaan SIA 7 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten. Zij gaan aan de slag met complexe vraagstukken in de domeinen Leren & Professionaliseren, Maritiem en Kunst + Creatief.
-
RAAK-publiek: 17 projecten gehonoreerd
16 mei 2024De subsidieronde van RAAK-publiek van november 2023 heeft 17 projecten opgeleverd waarin een vraag uit de praktijk van de publieke sector centraal staat. Lees meer over de 17 gehonoreerde projecten.
-
Onderzoek voor jong en oud op Expeditie NEXT
14 mei 2024Op 1 mei vond in de binnenstad van Zutphen het wetenschapsfestival Expeditie NEXT plaats. De Nationale Wetenschapsagenda en NWO organiseren Expeditie NEXT speciaal om kinderen kennis te laten maken met onderzoek.
-
Paul van Rooij nieuwe voorzitter bestuur Regieorgaan SIA
4 april 2024Vanaf 1 april is Paul van Rooij de nieuwe voorzitter van Regieorgaan SIA. Ook zijn 3 nieuwe bestuursleden benoemd: Elies Lemkes-Straver, Korrie Louwes en Henno Theisens.
-
RAAK-mkb: 17 projecten gehonoreerd
20 maart 2024Hoe kan je raambeglazing duurzaam hergebruiken? Welke vaardigheden en kwaliteiten zijn nodig voor strategisch leiderschap? En hoe houd je het brouwproces van craftbeer controleerbaar? Dit zijn voorbeelden van gehonoreerde onderzoeksaanvragen voor de ronde RAAK-mkb van september 2023.
-
5 PD-kandidaten van start
7 maart 2024Eind februari honoreerde Regieorgaan SIA 5 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten. Zij gaan aan de slag in de domeinen Leren & Professionaliseren en Leisure, Tourism & Hospitality.
-
3e ronde honoreringen lectorenplatforms
1 maart 2024 -
KIEM Logistiek: nieuwe thematische KIEM
26 februari 2024KIEM Logistiek is een nieuwe regeling met als doel logistieke innovaties te ontwikkelen die oplossingen bieden voor deze uitdagingen.
-
Pilot Netwerkontwikkeling Richting Europa van start
1 februari 2024Afgelopen week is de 2e ronde van de pilot Richting Europa opengegaan. Het thema van deze ronde is netwerkontwikkeling en het doel is om onderzoekers van hogescholen in staat te stellen om een vernieuwend samenwerkingsverband op te zetten met Europese partners door gezamenlijk een praktijkgericht onderzoeksproject uit te voeren.
-
Financiering voor 9 PD-kandidaten
26 januari 2024Regieorgaan SIA heeft in januari 9 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. Met deze honoreringen zijn er nu in totaal 27 PD-kandidaten actief binnen de pilot Professional Doctorate.
-
RAAK-publiek: 18 projecten gehonoreerd
18 januari 2024De subsidieronde van RAAK-publiek van juni 2023 heeft 18 projecten opgeleverd waarin een vraag uit de praktijk van de publieke sector centraal staat. Lees meer over de 18 gehonoreerde projecten.
-
Building Transformation Capacities: 3 consortia met hogescholen gehonoreerd
19 december 2023In de transnationale call Building Transformation Capacity Through Arts and Design zijn 5 projecten gehonoreerd. Bij 3 van deze projecten is een hogeschool lid van het Europese consortium.
-
Nieuwe thematische KIEM-regelingen opengesteld
13 december 2023Op 11 december heeft Regieorgaan SIA 4 KIEM-regelingen opengesteld, waarvan er 3 nieuw zijn. De regelingen stimuleren verkennend praktijkgericht onderzoek en netwerkvorming, rond specifieke thema’s. Een boost voor innovatie, aldus programmamanager Jerry Verschuren.
-
SPRONG-najaarsbijeenkomst 2023: focus op samenwerken
11 december 2023Op 1 december kwamen ruim 30 SPRONG-groepen, van net begonnen tot oudgedienden, samen in Utrecht om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen rondom het thema ‘samenwerken.’
-
Circulair ondernemen: “Het product trein ‘vercirculairt’”
4 december 2023 -
City Deal Kennis Maken-netwerk deelt kennis
30 november 2023Op 13 november kwam het City Deal Kennis Maken-netwerk bij elkaar in ’s-Hertogenbosch voor de 2e landelijke kennisdelingsdag van 2023. Een bijzondere editie in aanwezigheid van demissionair minister Dijkgraaf.
-
SPRONG-groep op sport en bewegen van start
29 november 2023Onlangs is de SPRONG-groep PASS gehonoreerd vanuit de regeling SPRONG MOOI. Deze regeling richt zich specifiek op het realiseren van een krachtige onderzoeksgroep rond missiegedreven onderzoek en innovatie op het gebied van sport en bewegen.
-
SIA-congres 2023: terugblikken en vooruitkijken in samenspel
20 november 2023Op 16 november ontvingen we ruim 400 mensen op het SIA-congres. Met een flashmob, een speelruimte, en veel mooie inhoudelijke gesprekken gaven we inhoud aan het thema praktijkgericht onderzoek in samenspel.
-
PIT-magazine Sleuteltechnologieën: de kracht van oplossingsgericht onderzoek
20 november 2023 -
Onderzoek naar behoud koraalriffen wint RAAK-award 2023
16 november 2023Het RAAK-onderzoeksproject Diadema van Hogeschool Van Hall Larenstein heeft de RAAK-award 2023 en de bijbehorende hoofdprijs van € 10.000,- gewonnen. Het onderzoek heeft veel kennis samengebracht en ontwikkeld om te komen tot 2 methodes die bijdragen aan het behoud van de koraalriffen in het Caraïbisch gebied.
-
Deltapremie van €500.000 voor Janine Stubbe en Reint Jan Renes
6 november 2023Lectoren Janine Stubbe van Codarts Rotterdam en Reint Jan Renes van Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn de winnaars van de 3e editie van de Deltapremie, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen.
-
Nieuw KIC-convenant ondertekend
5 november 2023Op 2 november vond de ondertekening van het nieuwe KIC-convenant plaats op de InnovatieExpo. Hiermee gaat de nieuwe periode in van het Missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid. Regieorgaan SIA draagt hier jaarlijks € 18 miljoen aan bij.
-
25 aanvragen RAAK-PRO gehonoreerd
3 november 2023Van actieve restoratie van de zee-egelpopulatie in het Caribisch gebied tot het dateren van biologische sporen in forensisch onderzoek en van betekenisvolle interactie tussen robots en mensen met dementie tot diagnose en monitoring van diabetes type 2. Het is een greep uit de onderzoeken die gehonoreerd zijn in de ronde RAAK-PRO die sloot in oktober 2022.
-
Lector Somaya Ben Allouch verkozen tot fellow Netherlands Academy of Engineering
2 november 2023De nieuwe Netherlands Academy of Engineering (NAE) heeft Somaya Ben Allouch verkozen tot fellow. Somaya Ben Allouch is lector Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam en tevens verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
-
Meer impact op extramurale zorg: 2 projecten gehonoreerd
2 november 2023In september 2023 zijn 2 projecten gehonoreerd binnen de regeling Meer impact op extramurale zorg, opgezet in samenwerking met Health~Holland, de Topsector Life Sciences & Health.
-
Jan Dirk de Jong: “Die jongen antwoordde: hij geeft mij boosheid met liefde”
17 oktober 2023In het kader van 20 jaar SIA spraken we met Jan Dirk de Jong van de Hogeschool Leiden. Hij is lector ‘Aanpak jeugdcriminaliteit’. Onlangs verscheen zijn boek "Specialistisch Jeugdwerk voor de 2 procent."
-
Minister in gesprek met eerste PD-kandidaten
2 oktober 2023Op de Startconferentie Professional Doctorate sprak ging demissionair minister van OCW, Robert Dijkgraaf in gesprek met kandidaten die onlangs een professional doctorate-traject gestart zijn.
-
Fried Kaanen: “Bedrijven hebben altijd honger naar kennis”
26 september 2023Fried Kaanen ‘moet’ eigenlijk met pensioen, maar hij is en blijft ondernemer in hart en nieren. We vroegen hem naar het nut van onderzoek voor ondernemers in de metaalindustrie.
-
DUT-call 2022: 5 consortia met hogescholen gehonoreerd
8 september 2023In de 1e ronde van de transnationale call Driving Urban Transitions (DUT) 2022 zijn 48 projecten gehonoreerd. Bij 5 van deze projecten is een hogeschool lid van het Europese consortium.
-
Onderzoekers op Zwarte Cross en Into The Great Wide Open
6 september 2023De festivals Zwarte Cross en Into The Great Wide Open waren deze zomer testlocaties voor onderzoekers van hogescholen. Zij lieten de bezoekers van de festivals ervaren hoe het is om te leven met dementie, maakten hen bewust van de gevolgen van het verzamelen van persoonlijke data en lieten festivalbezoekers een nieuw soort modulair tentsysteem testen.
-
Genomineerden RAAK-award 2023 bekend
6 september 2023Elk jaar reiken we een prijs uit voor het beste praktijkgericht onderzoek: de RAAK-award. Dit jaar heeft de jury onder leiding van Maaike van de Kamp - Romijn weer 6 projecten genomineerd. De winnaars maken we bekend op het SIA-congres op 16 november.
-
Financiering voor 7 PD-kandidaten
1 augustus 2023Regieorgaan SIA heeft 7 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. Met deze honoreringen kunnen nu ook in de domeinen Maritiem en Leisure, Tourism & Hospitality kandidaten aan de slag met complexe problemen in de praktijk.
-
Versterking praktijkgericht onderzoek met nieuwe overeenkomst
6 juli 2023Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sluit een nieuwe 5-jarige samenwerkingsovereenkomst voor het versterken van praktijkgericht onderzoek op hogescholen via het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.
-
Nanda Piersma: “We zoeken oplossingen voor actuele problemen in de stad”
4 juli 2023Van 2017 tot 2021 was Nanda Piersma L.INT-lector Urban Analytics. Samen met haar onderzoeksgroep, studenten van Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) dook zij in problemen die in Amsterdam spelen.
-
Jouke Heringa: “Onderzoek doen is onderdeel geworden van het hogeschool-zijn.”
23 juni 2023Met docent-onderzoeker Jouke Heringa blikken we terug op 20 jaar praktijkgericht onderzoek aan de HZ University of Applied Sciences.
-
Lancering PIT #4 Energietransitie & Duurzaamheid
21 juni 2023 -
Werkbezoek aan Zuyd: "Onderzoeken waar we met z'n allen iets aan hebben"
20 juni 2023Relaties uit het kennisveld in de praktijk kennis laten maken met het onderzoek van een hogeschool. Dat was de aanleiding van het bezoek dat Regieorgaan SIA met gasten bracht aan Zuyd Hogeschool op 13 juni.
-
Nieuwe lichting SPRONG-groepen viert kick-off
16 juni 2023De 14 SPRONG-groepen die eind 2022 zijn gehonoreerd zijn van start gegaan. Ze kwamen op 6 juni 2023 samen voor een feestelijke kick-off.
-
Financiering voor de eerste PD-kandidaten
30 mei 2023Regieorgaan SIA heeft 11 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd.
-
RAAK-publiek: 23 projecten gehonoreerd
24 mei 2023Van meer plezier in het bewegingsonderwijs tot de inzet van artificial intelligence om zwerfafval tegen te gaan. Lees meer over de 23 gehonoreerde projecten van RAAK-publiek, subsidieronde november 2022.
-
Conferentie Onderzoek & Impact: maak het verschil
12 mei 2023Impact maken met praktijkgericht onderzoek: hoe doen we dat en hoe kunnen we dat nóg beter doen? Dat was het onderwerp van gesprek op de conferentie Onderzoek & Impact op 11 mei.
-
Onderzoeksrapport doorwerking van praktijkgericht onderzoek
11 mei 2023De kunst van het verbinden is de titel van een onderzoeksrapport over doorwerking van praktijkgericht onderzoek. Het rapport is tijdens de conferentie Onderzoek & Impact door Margo Brouns aangeboden aan Mariska van der Giessen.
-
Lector Helianthe Kort: "Wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek ritsen in elkaar"
9 mei 2023Helianthe Kort is naast lector en hoogleraar ook bestuurslid van Regieorgaan SIA. Helen Jochems sprak met haar - in het kader van het 20-jarig bestaan van SIA - over de begintijd van het onderzoek aan hogescholen en de functie van lector.
-
Hogescholen goed vertegenwoordigd op Expeditie NEXT
9 mei 2023Op 3 mei vond Expeditie NEXT plaats - hét wetenschapsfestival voor kinderen. Het festival werd goed bezocht. Meer dan 5.500 kinderen en hun verzorgers gingen op avontuur langs ruim 100 wetenschapsactiviteiten verspreid door de binnenstad van Middelburg.
-
12 trajecten City Deal Kennis Maken 2023 gehonoreerd
8 mei 2023In april 2023 zijn 12 trajecten gehonoreerd binnen de call City Deal Kennis Maken 2023. De komende 3 jaar worden plannen uitgevoerd die de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en maatschappelijke opgaven van steden versterken.
-
Theorie en praktijk: een bundeling van kennis over learning communities
20 april 2023 -
16e groep voltooit Leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek
17 april 2023Onlangs ontvingen de deelnemers van groep 1, 2022-2023 van de Leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek hun bewijs van deelname bij hogeschool Windesheim in Zwolle.
-
Evaluatie Regieorgaan SIA 2022: naar een volgende fase
13 april 2023‘Praktijkgericht onderzoek heeft de afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen. Regieorgaan SIA heeft daarin een prominente rol vervuld.’ Dat concludeert de evaluatiecommissie onder leiding van Hans van der Vlist. De derde evaluatie van Regieorgaan SIA werd in de tweede helft van 2022 uitgevoerd in opdracht van NWO.
-
Groen licht voor nationaal expertisecentrum voor wetenschap en samenleving
12 april 2023Minister Dijkgraaf van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakt bekend dat het nationaal expertisecentrum voor wetenschap en samenleving er gaat komen. Op 12 april boden kwartiermakers Ionica Smeets (Universiteit Leiden) en Alex Verkade (Regieorgaan SIA/NWO) hun advies aan de minister aan.
-
Richard Slotman neemt afscheid van Regieorgaan SIA
6 april 2023Op 5 april heeft directeur Richard Slotman afscheid genomen van Regieorgaan SIA. Tijdens een feestelijke afscheidsbijeenkomst in het Spoorwegmuseum blikten 170 genodigden terug op zijn glansrijke carrière en de onmisbare rol die hij heeft gespeeld voor het praktijkgericht onderzoek.
-
Geschiedenis SIA en praktijkgericht onderzoek gevat in boek
6 april 2023Op 5 april verscheen ter ere van het 20-jarig jubileum van SIA het boek 'Op onderzoek uit! 20 jaar Regieorgaan SIA'.
-
KIEM GoCI: financiering voor 9 projecten
28 maart 2023In de 3e ronde van regeling KIEM GoCI 2022-2023 zijn 9 aanvragen gehonoreerd. De projecten die financiering ontvangen laten de breedte en het veelzijdige karakter van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen met het creatieve mkb zien.
-
25 honoreringen Platformregeling
27 maart 2023In ronde 1 van de Platformregeling 2022 zijn 25 aanvragen gehonoreerd waarvan 10 geheel nieuwe lectorenplatforms. De komende periode zetten deze lectorenplatforms zich in voor de (door)ontwikkeling van thematische netwerken van lectoren waarin overigens ook andere onderzoekers, partners en stakeholders deelnemen.
-
Veel goede ideeën voor Klimaatonderzoek Initiatief Nederland
7 maart 2023Op 3 februari organiseerde Regieorgaan SIA voor de 2e keer een bijeenkomst rondom het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN). De volgende KIN-oploop vindt plaats op 14 april.
-
Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen
7 maart 2023Wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt 3 mei naar Middelburg. Een dag vol interactieve proefjes, mini-colleges en experimenten voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun nieuwsgierige ouders.
-
3 consortia aan de slag met klimaatrobuust landschap
6 maart 2023Binnen het KIC-programma Klimaatrobuuste watersystemen op landschapsschaal gaan 3 consortia aan de slag met weerbaarheid van Nederland tegen klimaatverandering. Een van de projecten wordt getrokken door HZ University of Applied Sciences. Ook bij de andere 2 projecten zijn hogescholen betrokken.
-
Overhandiging rapport ‘Een instituut voor praktijkgericht onderzoek’
6 februari 2023Het veld van praktijkgericht onderzoek heeft een grote vlucht genomen in de afgelopen 20 jaar. Daarmee groeit ook de vraag naar kennis en vaardigheden om dit type onderzoek te kunnen faciliteren. Bureau Berenschot heeft in opdracht van Regieorgaan SIA de meerwaarde van een kennisinstituut voor praktijkgericht onderzoek uitgewerkt. Donderdag 19 januari werd het advies overhandigd.
-
6 onderzoeken naar een beweegvriendelijke openbare ruimte
2 februari 2023Regieorgaan SIA heeft 6 projecten gehonoreerd binnen de 2e ronde van de subsidieregeling KIEM Sport. Deze projecten dragen bij aan een beweegvriendelijke openbare ruimte.
-
Oproep ideeën voor Klimaatonderzoek Initiatief Nederland
1 februari 2023Het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) is een initiatief in opbouw en wil met het stimuleren van onderzoeksprojecten de transitie naar een duurzame, klimaatneutrale en klimaatrobuuste samenleving versnellen. In de huidige fase van het initiatief wordt een brede oproep voor ideeën gedaan.
-
Regieorgaan SIA presenteert nieuwe strategie Investeren in impact
30 januari 2023Praktijkgericht onderzoek is in het kennissysteem cruciaal voor de aanpak van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Met onze nieuwe strategie voor 2023-2026 investeren we in de impact van praktijkgericht onderzoek.
-
RAAK-publiek: 11 projecten gehonoreerd
23 januari 2023Van meer diversiteit en inclusie in de gymles tot een beheersplan voor de eikenprocessierups. Lees meer over de 11 gehonoreerde projecten van RAAK-publiek, subsidieronde juni 2022.
-
Honoreringen KIEM GoCI voor transitievraagstukken
20 januari 2023In de 2e ronde van regeling KIEM GoCI 2022-2023 zijn in december vorig jaar 6 aanvragen gehonoreerd. De projecten die financiering ontvangen laten de breedte én het veelzijdige karakter van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen met het creatieve mkb zien.
-
Verschilmakers City Deal maken Nederland stukje beter
11 januari 2023In gezelschap van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd eind vorig jaar het officiële startschot gegeven voor de nieuwe fase van de City Deal Kennis Maken met een verlenging tot 2025 en een SIA-regeling.
-
Mariska van der Giessen per 1 april directeur Regieorgaan SIA
11 januari 2023Mariska van der Giessen volgt per 1 april Richard Slotman op als directeur van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Op dit moment is zij lector bij NHL Stenden Hogeschool.
-
16 hogescholen van start in pilot Richting Europa
10 januari 2023Binnen de pilot Richting Europa zijn 16 hogescholen gehonoreerd. Zij gaan aan de slag met het ontwikkelen en implementeren van een strategie om met hun praktijkgericht onderzoek beter aan te sluiten bij de Europese onderzoeksagenda.
-
14 nieuwe SPRONG-groepen gehonoreerd
21 december 2022Regieorgaan SIA heeft 14 SPRONG-groepen gehonoreerd. De onderzoeksgroepen krijgen subsidie om in 8 jaar tijd uit te groeien tot krachtige SPRONG-groepen.
-
Monitoringsbijeenkomst SPRONG ronde 1
20 december 202217 SPRONG-groepen startten begin dit jaar met hun 8-jarig SPRONG-traject. Op 29 november 2022 vond de 1e monitoringsbijeenkomst voor deze groepen plaats. Projectleiders en onderzoekers uit de SPRONG-groepen gingen in gesprek met monitoringsexperts over uitdagingen en best practices in hun traject.
-
Samenwerking hogescholen voor meer maatschappelijke impact
15 december 2022Zo’n 50 lectoren, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders van hogescholen kwamen op 9 december bij elkaar om te bespreken hoe zij met onderzoek en onderwijs kunnen bijdragen aan het maatschappelijk verdienvermogen van Nederland. Samen aan de slag voor onze toekomst met economische welvaart én maatschappelijke impact.
-
Winnaar RAAK-award 2022: Ergotherapie en DIY-technologie – Zuyd Hogeschool
17 november 2022Het RAAK-onderzoeksproject Ergotherapie en DIY-technologie van Zuyd Hogeschool heeft de RAAK-award 2022 en de bijbehorende hoofdprijs van € 10.000,- gewonnen. Het onderzoek richt zich op het op maat maken van hulpmiddelen voor mensen met een beperking.
-
Goed bezochte kennis- en netwerk-bijeenkomst rondom sporten en bewegen in de buitenruimte
24 augustus 2022Sportinnovator, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Regieorgaan SIA organiseerden op 19 augustus een kennis- en netwerkbijeenkomst rondom sporten en bewegen in de buitenruimte. Zo’n 80 onderzoekers, beleidsmedewerkers en ondernemers kwamen samen om van gedachten te wisselen over hoe (praktijkgericht) onderzoek en innovatie kunnen bijdragen aan gezonder beweeggedrag.
-
NWO presenteert nieuwe strategie ‘Wetenschap werkt!’
6 juli 2022NWO presenteert haar nieuwe strategie Wetenschap Werkt!
-
Hogescholen ontvangen financiering voor learning communities AI
23 juni 20226 hogescholen gaan van start met learning communities rondom artificiële intelligentie (AI), in het Pilotprogramma Applied AI Learning communities.
-
Feestelijke aftrap voor SPRONG-trajecten
3 juni 202217 SPRONG-groepen zijn van start met hun 8-jarige SPRONG-traject. Op woensdag 25 mei vond een feestelijke aftrap plaats in de Social Impact Factory in Utrecht.
-
Eigenaarschap over je onderzoek draait niet alleen om de inhoud
1 juni 2022In gesprek met lector Bart de Zwart en collegevoorzitter Dick Pouwels, beiden van de Hanzehogeschool Groningen, over hun kijk op de loopbaanontwikkeling van onderzoekers in het hbo en de rol van de leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek hierin.
-
Lector Wietse van de Lageweg verbindt HZ en Rijkswaterstaat
2 mei 2022Lector Wietse van de Lageweg werkt aan het Future shores-programma, een zogenaamd L.INT-lectoraat dat een hogeschool verbindt met een instituut. In dit geval HZ University of Appplies Sciences en Rijkswaterstaat.
-
GoChem: verbinder in de chemiesector
1 april 2022Het programma GoChem bestaat inmiddels 3 jaar. Tijd om de balans op te maken. Welke ontwikkelingen maakte het programma door en welke successen zijn er al te vieren?
-
Hogescholen goed vertegenwoordigd in consortia NWA-ORC
24 maart 202228 consortia gaan aan de slag met vragen vanuit de samenleving, die de inhoudelijke agenda van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) vormen. In deze consortia zijn hogescholen goed vertegenwoordigd; bij 26 consortia is minimaal 1 hogeschool betrokken en Hogeschool Saxion treedt op als penvoerder van een van de gehonoreerde projecten.
-
Nieuw lectoraat Klimaatgeletterdheid van KNMI en HvA
23 februari 2022Hoe zorgen we ervoor dat professionals gegevens over klimaatverandering juist interpreteren? En dat zij deze informatie vertalen naar een duidelijke boodschap voor het brede publiek? Die vragen staan centraal in het nieuwe L.INT-lectoraat Klimaatgeletterdheid, een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en het KNMI.
-
HAS benoemt Ellen Weerman tot L.INT-lector Klimaatrobuuste Landschappen
20 januari 2022Dr. ir. Ellen Weerman is op 1 januari 2022 gestart met het nieuwe lectoraat ‘Klimaatrobuuste Landschappen: verbinden van landbouw en natuur’ bij HAS Hogeschool en onderzoeksinstituut NIOO-KNAW.
-
Windesheim wint de RAAK-award met onderzoek over hergebruik kunststoffen
25 november 2021Het RAAK-onderzoeksproject Hergebruik hybride kunststoffen van hogeschool Windesheim heeft de RAAK-award 2021 gewonnen. Projectleider Albert ten Busschen ontving de cheque van € 10.000 en de award uit handen van Rob Zwitserlood, winnaar van vorig jaar.
-
Praktijkgericht onderzoek gaat volgende fase in
23 november 2021Tijdens de ceremoniële uitreiking van de Deltapremie presenteerden de Nederlandse hogescholen hun nieuwe strategische onderzoeksagenda voor 2022-2026. Deze agenda focust op de doorontwikkeling van praktijkgericht onderzoek.
-
€ 500.000 voor baanbrekend praktijkgericht onderzoek
22 november 2021Lector Margie Topp van hogeschool Windesheim en lector Steven Vos van Fontys Hogescholen hebben op 22 november de Deltapremie ontvangen, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen.
-
Resultaten van Onderzoeksregeling City Deal Kennis Maken
15 november 2021Met de Onderzoeksregeling City Deal Kennis Maken werd in 2020 financiering vrijgemaakt voor het onderzoeken van kennisvragen die leven in het City Deal Kennis Maken (CDKM)-netwerk. Deze week verschijnt het eindrapport van deze onderzoeksregeling.
-
Award Deltapremie krijgt plek bij NWO
2 november 2021Sinds een paar dagen staat er in de hal van de kantoren van NWO in Den Haag en Utrecht een bijzonder kunstwerk: de Delta. Het is de award die hoort bij de Deltapremie.
-
17 SPRONG-groepen gehonoreerd
28 oktober 2021In de 1e ronde van SPRONG zijn 17 onderzoeksgroepen gehonoreerd. Met SPRONG stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot krachtige SPRONG-groep.
-
9 honoreringen voor praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg
14 oktober 2021Binnen de call Praktijkgericht onderzoek voor extramurale zorg zijn 9 projecten gehonoreerd. De uitkomsten van deze projecten geven burgers met gezondheidsproblemen handvatten om hun gezondheid te managen in hun eigen leefomgeving. Zo kunnen ze mee blijven doen in de samenleving.
-
Hogeschool Utrecht en RIVM stellen lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling aan
11 oktober 2021Hogeschool Utrecht (HU) en RIVM hebben samen dr. ir. Hanneke Kruize aangesteld als lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling. Deze gezamenlijke lector maakt deel uit van het lectoraat Building Future Cities van Hogeschool Utrecht.
-
€ 1,5 miljoen beschikbaar voor KIEM-groen pilotregeling practoraten
6 oktober 20216 oktober opende KIEM-groen pilotregeling practoraten. Een unieke regeling die is gericht op het opzetten en stimuleren van (nieuwe) samenwerkingsverbanden tussen practoraten en mkb-partners in het groene domein.
-
€ 3,3 miljoen extra voor RAAK-publiek
4 oktober 2021Regieorgaan SIA verhoogt het totaalbudget van de subsidieregeling RAAK-publiek met €3,3 miljoen naar in totaal €10,5 miljoen. De ophoging gaat per direct in, vanaf indieningsronde november 2021.
-
Praktijkgericht onderzoek sleutel tot professionalisering
13 juli 2021Hoe stimuleren we de maatschappelijke impact van praktijkgericht onderzoek van hogescholen en hoe maken we die beter zichtbaar? Deze vraag stond centraal tijdens het congres Stimuleren van de maatschappelijke impact van praktijkgericht onderzoek van ScienceWorks.
-
Onze Markt: eerlijk voedsel naar de supermarkt brengen
6 juli 2021Op democratische wijze bepalen welk eerlijk product er in de supermarkt komt. Kan dat? Het team van Onze Markt gaat het testen op festival Welcome to the Village.
-
Helianthe Kort nieuw bestuurslid Regieorgaan SIA
31 mei 2021Helianthe Kort is per 1 juni benoemd als nieuw bestuurslid van Regieorgaan SIA. Haar missie is praktijkgericht onderzoek nog beter op de kaart te zetten en het geluid van lectoren te vertegenwoordigen.
-
City Deal Kennis Maken verlengd tot 2025
20 mei 2021Na de succesvolle City Deal Kennis Maken-projecten van de afgelopen 4 jaar kent het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap € 5 miljoen toe voor 2022 tot 2025.
-
Hogescholen starten met Professional Doctorate
3 mei 2021In 2022 introduceren hogescholen het professional doctorate (PD). Richard Slotman, directeur van Regieorgaan SIA, is enthousiast: “Het plan staat als een huis. Het professional doctorate gaat de bijdrage van het hbo aan de innovatie van Nederland aanzienlijk vergroten.”
-
Werkgroep Instrumenten learning communities van start
2 februari 2021Begin maart 2021 komt de werkgroep Instrumenten van het Netwerk Learning Communities voor het eerst bijeen. Voorafgaand aan het overleg houdt de werkgroep 'spreekuur'. Wil je je ideeën aan de werkgroep kenbaar maken? Je instrument onder de aandacht brengen? Hou de kalender op de site van SIA en de nieuwsbrief in de gaten voor de juiste datum en een link naar de bijeenkomst!
-
Minister: "lectoraten dragen bij aan onderwijs, onderzoek en innovatie"
4 januari 2021Minister Ingrid van Engelshoven (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in een brief aan de Tweede Kamer uitleg gegeven over de definitie en rol van lectoraten van hogescholen.
-
Netwerk Learning Communities werkt
1 december 2020Na een succesvol webinar over learning communities met ruim 100 deelnemers, is het Netwerk Learning Communities van start gegaan. Gezamenlijk wordt gewerkt aan de kennisbasis en bruikbare tools voor het ontwikkelen van learning communities.
-
Hogeschool Utrecht wint RAAK-award 2020
19 november 2020Het RAAK-onderzoeksproject ZINnig van Hogeschool Utrecht heeft de RAAK-award 2020 gewonnen. Projectleider Rob Zwitserlood en lector Ellen Gerrits namen de cheque van € 10.000 namens het team in ontvangst. Het project deed onderzoek naar de innovatie van taaltherapie voor kinderen met complexe taalproblemen.
-
Innovatietrainee hogeschool helpt mkb met innoveren
18 november 2020Hogescholen en mkb gaan samenwerken om het innovatief vermogen van het mkb te vergroten. Dat gebeurt via het innovatietraineeship.
-
Evaluatiecommissie positief over Regieorgaan SIA
10 november 2020In het rapport Het vizier op scherp geeft de evaluatiecommissie aan onder de indruk te zijn van de inzet van Regieorgaan SIA. Tegelijkertijd stelt de commissie vast dat er nog veel te doen is.
-
Nieuwe L.INT-lector Insecten & Maatschappij
24 juni 2020Jetske de Boer werkt sinds kort als lector Insecten & Maatschappij bij Aeres Hogeschool Wageningen én het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
-
Verkenning praktijkgericht onderzoek in de kunsten afgerond
6 mei 2020In opdracht van Regieorgaan SIA werd onderzocht hoe het praktijkgerichte onderzoek in de kunsten kan worden versterkt.
-
Consortia gaan kwaliteit en impact van onderwijsonderzoek versterken
16 januari 2020Op 16 januari presenteerden het NRO en Regieorgaan SIA de vier gehonoreerde SPRONG Educatief-consortia.
-
Winnaar RAAK-award 2019: Meerwaarde met mosselen
14 november 2019HZ University of Applied Sciences is dit jaar de winnaar.
-
1e Deltapremies uitgereikt
12 november 2019Lectoren AnneLoes van Staa en Mark Mobach zijn de winnaars van de eerste Deltapremie.
-
Winnaar RAAK-award 2018: Fit to Perform – Codarts Rotterdam
15 november 2018Het onderzoek richt zich op de gezondheid van podiumkunstenaars.
-
Nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit voor Nederlandse wetenschap
19 september 2018De gedragscode bevat duidelijke normen die onderzoekers van veel verschillende onderzoeksorganisaties kunnen toepassen.
-
Nanda Piersma lector Big Data in de Stad bij HvA en CWI
6 juni 2017Regieorgaan SIA maakt de realisatie van het lectoraat dankzij gedeelte bekostiging mede mogelijk.
-
Solar Fuel-expert Peter Thüne 1e L.INT-lector
1 december 20161e L.INT lector benoemd bij Fontys Hogescholen en onderzoeksinstituut DIFFER.
-
Oprichting Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA binnen NWO
15 april 2013Oprichting Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA binnen NWO