Winnaars 2019

In november 2019 werd voor de 1e keer de Deltrapremie uitgereikt. Lectoren AnneLoes van Staa (Hogeschool Rotterdam) en Mark Mobach (Hanzehogeschool Groningen) namen de prijs in ontvangst.

De winnaars

In november 2019 ontvingen lectoren AnneLoes van Staa (lector Transities in zorg) en Mark Mobach (lector Facility Management) de Deltapremie. Ze ontvingen beiden een premie van € 500.000 voor hun baanbrekend onderzoek naar de overgang naar volwassenenzorg voor jongeren met een chronische aandoening (AnneLoes van Staa) en betere gebouwen voor mensen en organisatie (Mark Mobach).

Het juryrapport

De commissie was onder indruk van de kwaliteit van de aanvragen en vindt dit een duidelijke indicatie van de ontwikkeling die het praktijkgericht onderzoek de afgelopen twee decennia heeft doorgemaakt. Met name de output, de netwerken en de maatschappelijke relevantie van het onderzoek van de voorgedragen lectoren zijn indrukwekkend.

Over Mark Mobach

"Facility Management is een vakgebied waar we allemaal elke dag mee te maken hebben zonder dat we het echt in de gaten hebben. Het onderzoeksgebied van het lectoraat facility management is zeer breed en aangesloten op een grote opleiding binnen de hogeschool. Het onderzoek van Mobach is ook veelomvattend maar gaat altijd over de wijze waarop de omgeving de gebruikers beïnvloedt. Het onderzoek heeft daarom ook impact op allerlei verschillende domeinen, van openbaar vervoer (samenwerking met de NS), tot geestelijke gezondheidszorg (UMCG, Lentis)."

Lector Mark Mobach neemt de Deltapremie in ontvangst

Mark Mobach

Over AnneLoes van Staa

"AnneLoes van Staa is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek. Sinds 2003 is zij al lector en daarmee behoort zij tot de eerste lichting lectoren. Zij heeft sindsdien een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. In de samenwerking met verpleegkundigen heeft zij zich zowel wetenschappelijk, als voor het onderwijs en de praktijk bewezen. Van Staa is de expert op het gebied van zelfmanagement en transities in de zorg, een onderzoeksgebied dat alleen maar in relevantie aan het toenemen is. "

Lector AnneLoes van Staa toont Deltapremie

AnneLoes van Staa

Selectiecommissie

Een onafhankelijke selectiecommissie selecteerde beide winnaars. Deze commissie bestond naast voorzitter Pauline Meurs (hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam) uit 5 experts:

  • Kristel Baele (Voorzitter college van bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam )
  • Patrick van der Duin (Directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek)
  • Jeroen van Erp (Hoogleraar Concept Design TU Delft)
  • Jantine Kriens (Algemene Directeur directieraad Vereniging Nederlandse Gemeenten)
  • Anna van Nunen (Commercieel directeur Greener Power Solutions)

Terugblik op de uitreiking