Water en Bodem: Thematische vraagstukken

open
  • Voor 2-jarig onderzoek van hogescholen samen met publieke instellingen
  • We financieren maximaal € 300.000 per aanvraag
  • De partners in het onderzoek dragen ten minste 25% bij van het subsidiebedrag
Indieningsronde 2025

Inhoud

Doel Thematische vraagstukken

Hoe houden we met steeds extremere buien onze voeten droog? En hoe zorgen we dat we in droge periodes nog voldoende schoon water beschikbaar hebben voor iedereen? De uitdagingen rondom water- en bodembeheer zijn urgenter dan ooit. De opgaven vragen om innovatieve oplossingen en samenwerking. In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, decentrale overheden, het Deltaplatform en diverse lectorenplatforms, is het programma Praktijkkennis voor Water en Bodem ontwikkeld. Dit programma gaat acht jaar lopen en opent begin mei 2025 zijn eerste subsidieregeling.

Financiering van onderzoek

Je kunt tot uiterlijk 16 september 2025, 14.00 uur financiering aanvragen. De aan te vragen subsidie per project bedraagt maximaal € 300.000. De partners in het onderzoek, waaronder de hogeschool zelf, dragen ten minste 25% van het subsidiebedrag bij. Dit kan in geld of in natura.

Open voor hogescholen

Alle door de overheid gefinancierde hogescholen kunnen een subsidieaanvraag indienen.

Thema's

Binnen programmalijn 1 is het thema Wateropslag- en berging en binnen programmalijn 2 is het thema Klimaatbestendige wijken in de bestaande omgeving.

  • Thema 1: Wateropslag en -berging: Dit thema richt zich op het vinden van oplossingen voor zoetwatertekorten door middel van wateropslag en -berging. Het omvat onderzoek naar de technische, ecologische en sociaal-economische aspecten van wateropslag en -berging.
  • Thema 2: Klimaatbestendige wijken in de bestaande omgeving: Dit thema richt zich op het ontwikkelen van klimaatbestendige oplossingen voor bestaande bebouwde omgevingen. Het omvat onderzoek naar de herinrichting van de fysieke leefomgeving om wateroverlast, hitte, droogte en bodemdaling te voorkomen.

Startbijeenkomst

Regieorgaan SIA organiseert een online startbijeenkomst. Het doel van deze startbijeenkomst is het toelichten van de call en daarbij de geïnteresseerde partijen ondersteunen in het vormen van samenwerkingsverbanden en het opstellen van een onderzoeksvoorstel. De bijeenkomst is op 15 mei online van 13:00 -15:00h. Je kan je aanmelden door een mail te sturen naar maaike.spuij@regieorgaan-sia.nl.

Aanvraag voorbereiden

Een aanvraag voorbereiden kost gemiddeld 3 tot 4 maanden. Bekijk onze pagina met tips voor het schrijven van een goede aanvraag.

Beoordeling

Alle in behandeling genomen aanvragen leggen we voor aan een onafhankelijke beoordelingscommissie. Per thema is er een aparte commissie. De commissie bestaat uit experts uit de onderzoekswereld en de praktijk.

De bevindingen van de commissie sturen we schriftelijk naar de aanvragers. Dan volgt een interview. De aanvragers ontvangen een uitnodiging voor het interview en na afloop van alle interviews stelt de beoordelingscommissie de uiteindelijke beoordeling vast. Ongeveer 5 maanden na indiening van je voorstel, hoor je of je aanvraag is gehonoreerd. Lees meer over onze algemene beoordelingsprocedure.

Contact

Wil je meer informatie over Thematische vraagstukken of heb je een vraag? Neem dan contact op met:

Maaike Spuij

Programmamanager

KIEM-ce, Platformregeling, PVG Thematische Vraagstukken