Praktijkgericht onderzoek gaat door

2020 was een bewogen jaar, maar het praktijkgericht onderzoek én Regieorgaan SIA stonden niet stil.

Inhoud

COVID-19

In het voorjaar belandden SIA-medewerkers plotsklaps thuis toen de landelijke lockdown werd afgekondigd. Ons kantoor ging op slot, we annuleerden alle fysieke bijeenkomsten en vonden een werkplek aan de keukentafel.

We consulteerden subsidieadviseurs van hogescholen: wat zijn de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor het praktijkgericht onderzoek? We namen maatregelen. Alle onderzoeksprojecten- en trajecten mochten 4 maanden later starten of eindigen en we verschoven enkele sluitingsdata van subsidierondes. We introduceerden 3 ondersteunende subsidieregelingen en werkten mee aan de opzet van onderzoeksprogramma Second Wave (NWO en ZonMw).

Impulsregelingen

In juni openden we de subsidieregeling Impuls 2020: € 10 miljoen voor het behouden en versterken van de infrastructuur van praktijkgericht onderzoek. Hogescholen konden een aanvraag indienen voor een bedrag van € 75.000 tot € 550.000, afhankelijk van de grootte van de hogeschool.

Uit inventarisatie blijkt dat het geld vooral gaat naar het uitbouwen van de onderzoeksinfrastructuur, netwerkvorming en open science en datamanagement. We lanceerden ook RAAK Impuls. Met deze regeling, goed voor € 10.000 per aanvraag, kunnen lopende RAAK-projecten hun onderzoek aanpassen aan de eisen van de 1,5-metersamenleving.

Ook kwam er een impulsregeling voor de kennissteden binnen de City Deal Kennis Maken. Door de COVID-maatregelen was het lastig de stad als rijke leeromgeving in te zetten. Met een extra impuls van € 5.000 voor een corona-challenge werd dit alsnog mogelijk gemaakt.

We honoreerden 17 projecten. Zoals de 3-daagse challenge in Enschede. Studenten van Saxion en Universiteit Twente werkten aan innovatieve oplossingen voor de wijk in COVID-tijd. Een van de uitkomsten was een interactieve roadmap, als hulpmiddel voor bewoners die een initiatief van de grond willen krijgen rond COVID-hulp.

SIA-congres

Voor het eerst organiseerden we een volledig digitaal jaarcongres. Thema: Praktijkgericht onderzoek gaat door. Want pandemie of niet, het onderzoek van hogescholen staat niet stil en wij ook niet!

Ruim 600 onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden logden in op ons interactieve platform voor presentaties, interviews en workshops over onder meer artificial intelligence, carrière maken in het hbo, datagebruik en internationalisering van praktijkgericht onderzoek.

Keynote-sprekers waren lectoren Daniëlle Arets (Journalistiek en Innovatie, Fontys Hogescholen) en Kees Klomp (Betekeniseconomie, Hogeschool Rotterdam).

Tv-studio met 2 mensen aan de interviewtafel

De televisiestudio van het SIA-congres in TivoliVredenburg. Lector Daniëlle Arets van Fontys Hogescholen vertelt over haar onderzoek binnen het lectoraat journalistiek en innovatie.