Podium voor praktijkgericht onderzoek

Inhoud

Lectoren en onderzoekers in de spotlight in De Koplopers en PIT

Praktijkgericht onderzoek draagt sterk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. We bieden lectoren een podium om dit te laten zien.

In 2024 bijvoorbeeld in 5 afleveringen van De Koplopers, samen georganiseerd met debatcentrum De Balie. Lectoren op het gebied van veiligheidsonderzoek stonden centraal in het magazine PIT Veiligheid.

Deze editie benadrukt de urgentie van praktijkgericht onderzoek en samenwerking op dit thema. In juni ontving Maarten Schurink, secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie, het 1e exemplaar van deze editie waarmee we de reeks afsloten.

SIA-congres: Het kompas van praktijkgericht onderzoek

Op 28 november 2024 kwamen 540 mensen met hart voor praktijkgericht onderzoek samen om het onderzoek van hogescholen te vieren, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

De wil om als onderzoeker iets in de wereld te veranderen stond centraal met het thema: Het kompas van praktijkgericht onderzoek.

Het was een bruisende dag vol kennis, praktijkvoorbeelden, verbinding en drijfveren. Die drijfveren vlogen ons tijdens het programma letterlijk om de oren op papieren vliegtuigjes!

TEKNOWLOGY

Op TEKNOWLOGY, het jaarlijks innovatiefestival van NWO, kwamen wetenschappers, innovators, ondernemers en beleidsambtenaren samen. In 2024 stond met het thema ‘Transition: Shaping Tomorrow, Today’ de rol van technologie in een duurzame toekomst centraal.

Onderzoekers presenteerden praktijkgericht onderzoek op de innovatiemarkt en tijdens deelsessies. De Haagse Hogeschool toonde hun meetinstrumenten voor het bedrijfsleven Smart Sensor Systems, Saxion hun robot LASS-E voor gaslekdetectie en filmmaker Brian den Hartog en onderzoeker Sjors Groeneveld van Saxion bespraken het project ‘Toekomstbeelden’ over technologie in de zorg in een van de deelsessies.

Saxion robothond LASS-E op TEKNOWLOGY 2024

Toolkit voor zelfredzaamheid van kinderen met autisme wint RAAK-award 2024

Het onderzoek Design Your Life van HAN University of Applied Sciences won de RAAK-award 2024, de prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek.

Het HAN-team ontwikkelden een toolkit die jongeren met autisme zelfredzamer maakt. De jury prees de praktische toepasbaarheid en impact van dit onderzoek.

De 2e prijs ging naar Advanced Precision in Food Safety van Hogeschool Leiden, dat besmettingen in de voedingsindustrie kan voorkomen. Het project Hergebruikt Isolatieglas van Hogeschool van Amsterdam won de 3e prijs.

De publieksprijs ging naar Beter bewegen door therapie op maat van Zuyd Hogeschool.

Praktijkgericht onderzoek op festivals

Prototypes testen op festivals met Innofest X SIA

In 2024 boden we 4 projecten de kans hun prototypes te testen op festivals met Innofest X SIA.

Op Zwarte Cross testte de Tikkende Tijdbom de effectiviteit van alarmerende beelden over klimaatverandering. Saxion onderzoekers bespraken op dat festival in de Taboetent maatschappelijke verwachtingen en persoonlijke keuzes.

Op Into The Great Wide Open hadden onderzoekers van De Haagse Hogeschool het met bezoekers over klimaatzorgen en oplossingen bij Speak the Future. Bij de Weerba(a)r, waar het binnen regende, brainstormden bezoekers en onderzoekers van de Hanze over klimaatoplossingen.

Innofest X SIA Sport MR Kickboksen FBK Games

Sport & innovatie via Innofest X SIA Sport

Samen met Innofest en Sportinnovator bieden we teams van onderzoekers van hogescholen en mkb’ers de kans innovaties te testen op sportevenementen en festivals.

Innofest X SIA Sport richt zich op innovaties die sporten, bewegen en verduurzaming van de sport(locaties) stimuleren. In 2024 testten 10 teams innovaties op evenementen als de FBK Games, Zwarte Cross en het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf. Innovaties varieerden van circulaire sportprijzen tot een mixed reality kickboks game.

Hogescholen op Expeditie NEXT

Op 1 mei was Expeditie NEXT, hét wetenschapsfestival voor jong en oud, in de binnenstad van Zutphen. 6000 bezoekers deden proefjes, spellen en bekeken demonstraties.

Veel hogescholen droegen bij aan het programma. Bezoekers konden hun ademhaling testen met Smart Textile van Saxion en kennismaken met robothond LUCI. Het team van Windesheim liet zien hoe mensen vroeger verhalen vertelden en hoe schrijven is ontstaan. Bij de iXperium Health-stand van HAN University of Applied Sciences konden bezoekers een orkest aansturen in een VR-experience.