Voorwoord
In het voorwoord van het jaarbericht blikt onze bestuursvoorzitter Paul van Rooij zowel terug op 2024 áls vooruit op 2025.
Terug- en vooruitblik
Op het moment van schrijven ben ik ruim een jaar bestuursvoorzitter van Regieorgaan SIA. Wat gebeurde er veel in het afgelopen jaar! We financierden 348 onderzoeksprojecten, er waren verschillende evenementen en bijeenkomsten en vele nieuwe samenwerkingen kwamen tot stand. Wat mij telkens weer opvalt, is de sterke wil van lectoren, onderzoekers en partners uit de praktijk om impact te maken en samen te werken. Het was ook een jaar waarin het maatschappelijk belang van praktijkgericht onderzoek nog meer werd benadrukt door de landelijke politiek. De middelen voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen zijn dan ook nagenoeg intact gebleven. Dat geeft mij hoop, want onderzoek is de drijfveer van innovatie en vooruitgang.
Dat de landelijke politiek belang hecht aan praktijkgericht onderzoek uit zich in nieuwe samenwerkingen met overheidsinstanties. De gesprekken met het ministerie van Defensie over een gezamenlijke financieringsregeling resulteren in 2025 in een nieuwe financieringsregeling: KIEM Defensie. Met deze KIEM kunnen hogescholen verkennend onderzoek doen samen met een Defensieonderdeel. Onderzoek dat nu relevant is voor de dagelijkse praktijk van de defensieonderdelen en bijdraagt aan veiligheid en een weerbare samenleving is hard nodig.
Afgelopen jaar zag ik hoe praktijkgericht onderzoek het verschil maakt voor mensen. Zoals de winnaar van de RAAK-award ‘Design your life’ van HAN University of Applied Sciences. Zij ontwikkelden samen met de doelgroep een toolkit die jongeren met autisme in staat stelt zelfredzamer te zijn. De drijfveer om het verschil te maken, die zo kenmerkend is voor praktijkgericht onderzoek, kwam ook veelvuldig aan bod op het SIA-congres in 2024, dat zoals altijd helemaal vol was.
Een blik op het komende jaar stemt mij positief. Ik kijk alweer uit naar de uitreiking van de Deltapremie voor toonaangevende lectoren en hun onderzoeksgroepen. En ik zie dat praktijkgericht onderzoek in 2025 zal bijdragen aan oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld over water en bodem. Om dat extra te stimuleren is Regieorgaan SIA een samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterschappen gestart. Met dit programma zorgen we voor langdurige samenwerkingen tussen vertegenwoordigers uit de regio (zoals waterschappen) en lectoraten. Zij benoemen samen thema’s waarvoor ze onderzoeksprojecten opzetten. Zo kunnen ze samen vragen uit de praktijk oppakken en uiteindelijk handelingsperspectief bieden voor professionals die hier in het dagelijks leven mee te maken hebben. Regieorgaan SIA stimuleert hiermee thematische samenwerkingen, gericht op impact in de regio.

Dit jaarbericht biedt een greep uit de onderzoeken, evenementen en samenwerkingen van het afgelopen jaar. Ik ben iedere keer weer onder de indruk van de kwaliteit van het onderzoek, u vast ook. Het komende jaar zetten we met het bestuur en bureau van SIA, samen met de hogescholen, lectoren, praktijkpartners, NWO en onze andere convenantspartners, vol in op de versteviging van het praktijkgericht onderzoek. Voor nu vooral veel leesplezier!
Paul van Rooij,
Bestuursvoorzitter Regieorgaan SIA