De Koplopers: Boeren met bacteriën

  • 12 februari 2024

Een verschuiving van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten kan het voedselsysteem verduurzamen, maar er is meer nodig. Lector Martina Sura ziet een grote rol voor microben als regisseur en eiwitproducent.

Bodemleven

Een gezonde voedingsbodem is de basis voor gezond en en duurzaam dieet. Tijd voor een beter begrip van microscopisch leven, de stille regisseurs van de duurzame transitie. Wat is het effect van een plantaardig dieet op ons eigen darmmicrobioom en het bodemleven? En is microscopisch leven de ideale alternatieve bron van eiwitten?

Duurzaam dieet

Micro-organismen zijn niet alleen belangrijk voor gezond voedsel uit een gezonde bodem, maar zijn zelf ook een belangrijke bron van eiwitten. Hoe kunnen microben de transitie naar een duurzaam dieet versnellen? Hoe zorgen we dat de transitie niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan een gezonder dieet? Tafelgasten op 12 februari zijn lector Martina Sura (Hogeschool van Hall Larenstein,) Adnan Oner (oprichter van Farmless), Ivana Mik (fermentatiewetenschapper, Fou Food Lab) en Boy Griffioen (biologisch melkveehouder).

Terugkijken

Deze uitzending vond plaats op 12 februari 2024, om 19.30 uur live vanuit De Balie. De uitzending is terug te kijken via de website van De Balie.

De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie? De Koplopers is een samenwerking van debatcentrum De Balie met Regieorgaan SIA.