De Koplopers: hoe bevorderen we de eiwittransitie?

  • Dec. 11, 2023

Waarom lukt het nog maar mondjesmaat om consumenten te verleiden tot gezond en duurzaam eten? Lectoren Reint Jan Renes en Antien Zuidberg zijn te gast.

Plantaardig

Ondanks de groeiende populariteit van plantaardige opties domineren dierlijke eiwitten nog steeds ons dieet. Waarom worden groenten nog vaak vergeten en wordt de vleesconsumptie niet minder? Kunnen we consumenten verleiden tot een plantaardiger eetgedrag en meenemen in de eiwittransitie? Op 11 december zitten lectoren Reint Jan Renes (Hogeschool van Amsterdam) en Antien Zuidberg, (HAS Green academy), aan tafel bij De Koplopers in De Balie. Andere tafelgasten volgen.

Duurzaam dieet

Onze voorkeur voor dierlijke eiwitten veroorzaakt aanzienlijke problemen op het gebied van klimaat en ruimtegebruik. Sinds de opkomst van havermelk, als alternatief voor melk, lijkt het alsof men wel te porren is voor duurzaam en bewust eten. Schuilt de sleutel tot een duurzaam dieet soms in goed ontwerp?

De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie? De Koplopers is een samenwerking van debatcentrum De Balie met Regieorgaan SIA.