11 PD-kandidaten kunnen van start

15 July 2024

Regieorgaan SIA heeft 11 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. Met deze nieuwe honoreringen komt het totaal aantal kandidaten binnen de pilot van de professional doctorate op 50.

De 11 nieuwe PD-kandidaten worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals die leren om te interveniëren in complexe praktijken in de domeinen Gezondheid & welzijn en Kunst + Creatief. In de pilot voor deze nieuwe beroepsopleiding staat praktijkgericht onderzoek centraal. 25 hogescholen doen mee in 7 verschillende domeinen.

Overzicht 11 kandidaten

Kirsten Foumani-Luijendijk, Hanze

Zorgfuncties in het basisonderwijs: het versterken van preventief en inclusief werken (domein Gezondheid & Welzijn)

In dit professional doctorate-traject wil Kirsten Foumani-Luijendijk onderzoeken hoe functies die zorg in het basisonderwijs integreren, zoals die van brugfunctionaris of jeugdondersteuner, beter kunnen worden ingericht. Het doel hiervan is om de ondersteuningsbehoeften van ouders en kinderen vroegtijdig te signaleren en laagdrempelige en inclusieve hulp te bieden. Zo kunnen onnodige zorg en het medicaliseren van problemen voorkomen worden.

In het traject werken onderzoekers, onderwijs- en zorgprofessionals, gemeentelijke projectpartners en ouders nauw met elkaar samen. Met participatief actieonderzoek en een leernetwerk gebaseerd op veranderkundig denken werken de deelnemers in het traject aan de professionalisering van dit soort functies. Daarmee draagt het onderzoek bij aan een inclusieve, pedagogische en educatieve omgeving.

Sander Houdijk, De Haagse Hogeschool

Haaglandse beweegzorg, een soepele reis! (domein Gezondheid & Welzijn)

Bewegen is goed voor je, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. Toch wordt ‘bewegen als medicijn’ onvoldoende ingezet in de zorg. Dat moet veranderen vindt Sander Houdijk en voor die verandering gaat hij zich inzetten in zijn PD-traject.

Revalidatiecentra helpen jaarlijks veel mensen om te herstellen en om mensen te laten bewegen, zelfs na hun revalidatiebehandeling. Desondanks bewegen mensen met complexe gezondheidsproblemen minder. Hoofddoel van het traject is om revalidanten te helpen een goede ‘beweegreis’ te maken, ook na hun revalidatie. Om dit realiseren werkt Sander samen met alle betrokkenen: revalidanten, zorgverleners, sport- en welzijnsorganisaties en de gemeente Den Haag. Zij gaan samen verkennen, plannen, uitvoeren en evalueren om revalidanten de best mogelijke ‘beweegreis’ te bieden.

Tara Karpinski, Avans Hogeschool

Situated Design for Digital Trust (domein Kunst + Creatief)

Digitale technologieën in de openbare ruimte zijn alerter, beter en minder zichtbaar geworden. Daarmee het is urgenter geworden om deze technologieën uit te leggen. De huidige processen voor het ontwerpen van digitale interactieprotocollen en interfaces in de stedelijke omgeving worden gedomineerd door governing actoren: politie, overheid en technologiebedrijven. Deze ontwerpen sluiten grotendeels de technologische ervaringen van gemeenschappen in hun openbare ruimten uit.

Het resultaat is een scheve kijk op digital trust en ontwerpen die onvoldoende transparant en rechtvaardig zijn. Tara Karpinski wil met haar PD-traject komen tot zowel manieren van 'doen' als concrete prototypes voor alternatieve digital trust protocollen en interfaces. Dit onderzoek stelt dat de praktische en ethische vertrekpunten voor het aanpakken van trust deficits al in de diverse gemeenschappen die gebruik maken van de gebouwde omgeving aanwezig zijn.

Rowie van Drie, De Haagse Hogeschool

Huidkanker preventie voor buitenwerkers en buitenlopers (domein Gezondheid & Welzijn)

De kans op huidkanker neemt af door beschermende kleding te dragen, schaduw te creëren en regelmatig zonnebrandcrème te smeren. Buitenwerkers (bijvoorbeeld bouwvakkers en glazenwassers) en buitenlopers (hangjongeren) weten dit wel, maar gedragen zich hier niet naar ondanks vele voorlichtingscampagnes. Het is de hoogste tijd om samen met werkgevers en werknemers het tij te keren.

De hoofdvragen die Rowie van Drie in dit PD-traject wil beantwoorden zijn:

  1. Hoe kan bewustwording gecreëerd worden bij buitenwerkers en buitenlopers over hun verhoogde kans op huidkanker?
  2. Hoe kan blijvende gedragsverandering bewerkstelligd worden om dit te verlagen?

Samen met het werkveld worden interventies ontwikkeld en toegepast voor blijvende gedragsverandering.

Anke van Erp, HAN University of Applied Sciences

Meer doen met het netwerk zorgt voor meedoen na NAH (domein Gezondheid & Welzijn)

In dit traject wil PD-kandidaat Anke van Erp de domeinen gezondheid en welzijn dichter naar elkaar toe brengen door met professionals en mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te werken aan de volgende 3 punten:

  1. Samenwerking in het NAH-Netwerk bestaande uit zorg- en welzijnsorganisaties en hun professionals.
  2. Een product ontwerpen dat de communicatie verbetert voor zowel de professional als mensen met NAH.
  3. Een product ontwerpen dat de informatievoorziening verbetert voor zowel de professional als mensen met NAH.

Dit alles moet leiden tot meer eigen regie voor de mensen met NAH en passende zorg voor de professionals.

Tjitske Wijzenbeek, Inholland

Optimizing Oral Health Young Adults (OOhYA) (domein Gezondheid & Welzijn)

Het doel van dit traject van PD-kandidaat Tjitske Wijzenbeek is om meer jongvolwassenen (18-25 jaar) te bereiken met preventieve mondzorg om zo hun mond gezond te houden. Gewenning aan onverstandige keuzes zoals niet meer 2x daags tandenpoetsen, het eten van veel toegevoegde suikers en rook- en drinkgedrag vormt een urgent en complex praktijkprobleem. De invloed van peers, marketing en sociale media op keuzes van jongvolwassenen op dit vlak is daarbij groot.

In het traject werkt Tjitske, samen met partners als het Academisch centrum Tandheelkunde Amsterdam en mondzorgprofessionals, vanuit het concept positieve gezondheid. Door zo te werken aan de empowerment van jongvolwassenen draagt het traject bij aan een betere mondgezondheid en aan het voorkomen van toekomstige hoge kosten, kiespijn, schaamte en daardoor sociale isolatie.

Kim Spierenburg, Inholland

As Waters Rise: countering eco-anxiety through music and film (domein Kunst + Creatief)

Praktijkgericht artistiek onderzoek kan een bijdrage leveren aan het verminderen van klimaatangst. Kim Spierenburg wil in dit traject met behulp van haar onderzoek 2 films maken en muziek componeren. Zij doet dit in samenwerking met burgers, lokale professionals en kunstenaars, waarbij zij gebruikmaken van historisch archiefmateriaal. Het traject brengt het werk van professionals in de creatieve industrie samen met participatieve en veldwerkmethodes. De films zullen hoop bieden en voer zijn voor dialoog over klimaatveranderingen.

Lonneke Siegers, Saxion

Opgroeien in een kansrijke omgeving (domein Gezondheid & Welzijn)

Kranten en sociale media staan er vol mee: het gaat niet goed met het jeugdhulpstelsel. Er zijn lange wachtlijsten en het stelsel wordt te duur. Het moet anders, maar hoe?

In dit PD-traject staat deze vraag centraal en werkt Lonneke Siegers aan het vormgeven van een kansrijke omgeving. In zo'n omgeving kunnen jeugdigen en ouders goed samenleven en zich goed ontwikkelen. Lonneke werkt in dit traject samen met bewoners van Ede en mensen die werken bij de gemeente, in het onderwijs, de zorg en het sociaal werk. Samen willen zij op dit onderwerp kennis ontwikkelen die ook in andere gemeenten kan worden gebruikt.

Herm Kisjes, Fontys Hogeschool

Fitphone, Voor een gezond en ‘SMART’ phone-gebruik (domein Gezondheid & Welzijn)

Het gebruik van de smartphone brengt ons veel goede en leuke dingen, maar heeft ook een negatieve kant. De nadelen komen tot uiting in stressklachten, slaapproblemen, negatief zelfbeeld, stemmingsklachten, angstklachten, aandachts- en concentratieproblemen en verwaarlozing van dagelijkse bezigheden. Hoe zou je een ‘gezond’ smartphonegebruik kunnen bevorderen om deze klachten te laten verminderen?

In het PD-traject Fitphone wil Herm Kisjes hier een antwoord op geven door een programma met interventies te ontwikkelen met als doel ‘gezond’ smartphonegebruik te bevorderen bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar bij VIGO (GGZ) en Fontys Hogeschool.

Jenny Zwijnenburg, Hogeschool Utrecht

Doorontwikkelen van vangnetwerken ter vermindering van sociaal isolement (domein Gezondheid & Welzijn)

In dit PD-traject richt Jenny Zwijnenburg zich op doorontwikkeling van de interventie vangnetwerken. Een vangnetwerk brengt minimaal 15 mensen die in sociaal isolement verkeren bij elkaar. In het netwerk gaan zij samen met een sociaal werker actief aan de slag. De deelnemers voelen zich van betekenis, verbonden met elkaar en krijgen de mogelijkheid sociale vaardigheden te oefenen.

Het traject richt zich in het bijzonder op:

  • Methodische verdieping
  • Samenwerking tussen GGZ en sociaal werk
  • De rol van ‘coaching on the job’ bij het aanleren van de methode
  • Duurzame financiering van sociaal werk interventies

De betrokken welzijnsorganisatie ContourdeTwern wil gedurende het traject bestaande vangnetwerken doorontwikkelen en 2 nieuwe opzetten.

De activiteiten zijn gericht op lokale praktijkversterking, verbreding van de inzichten naar andere interventies voor de doelgroep, het benutten van de ervaringen voor landelijke verspreiding en kennisontwikkeling voor het sociaal werk.

Caroline Smeets, Hogeschool Utrecht

Redsaam: Samenwerken aan eigen regie en zelfredzaamheid bij cliënten met wijkverpleging: Ontwikkeling en evaluatie van een programmatische netwerkaanpak (domein Gezondheid & Welzijn)

Door de toenemende vergrijzing, toenemende zorgvraag en tekort aan zorgprofessionals staat de toegankelijkheid van de wijkverpleging onder druk. Om de zorg toegankelijk te houden is een omslag nodig in denken en doen van zowel professionals als van cliënten en hun naasten. In het PD-traject van Caroline Smeets staat de vraag centraal: Hoe kan de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten met wijkverpleging geoptimaliseerd worden vanuit een multidisciplinaire en integrale netwerksamenwerking met de cliënt, betrokkenen en professionals?

Om deze vraag te beantwoorden gaat Caroline op basis van participatief actieonderzoek in en met de praktijk werken aan het ontwikkelen en evalueren van een breed gedragen programmatische netwerkaanpak bij cliënten met wijkverpleging bij Careyn.

Pilot Professional Doctorate

De pilot voor een eigen doctoraatstraject in het hbo is gestart in 2023. De hogescholen introduceren hiermee een nieuw leertraject waarmee zij de grenzen in de beroepspraktijk willen verleggen. De pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Regieorgaan SIA.