16e groep voltooit Leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek

17 April 2023

Onlangs ontvingen de deelnemers van groep 1, 2022-2023 van de Leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek hun bewijs van deelname bij hogeschool Windesheim in Zwolle.

Dit is alweer de 16e groep sinds de pilot van de leergang werd uitgevoerd in 2015-2016. De groepen 17 en 18 zijn op dit moment bezig met de leergang.

Deelnemers aan de 16e groep Leergang Bouwstenen succesvol praktijkgericht onderzoek ontvangen certificaat van deelname


De leergang is voor senior-onderzoekers van hogescholen die zich verder willen professionaliseren. De thema’s die aan bod komen zijn acquireren, voorbereiden en uitvoeren van onderzoeksprojecten. De leergang gaat niet over onderzoeksvaardigheden, maar juist over vaardigheden in het hele proces rondom het doen van onderzoek.

Voor en door hogescholen

Het bijzondere aan Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek is dat het voor en door hogescholen is opgezet. Zowel de deelnemers als de docenten komen van de betrokken hogescholen. Bij de start in 2015 waren dat 5 hogescholen, inmiddels zijn het er 14. De jongste partner is Fontys Hogescholen. De hogeschool haakte vorig jaar aan en de eerste deelnemers van Fontys begonnen in 2022.

Ervaringen lector Bart de Zwart

Bart de Zwart, lector Vastgoed bij de Hanzehogeschool Groningen, volgde de leergang zo’n 6 jaar geleden. Wij spraken hem vorig jaar over zijn ervaringen: “Door de leergang ben ik me nog bewuster geworden dat de impact die je met onderzoek kunt bereiken voor een groot deel al aan de voorkant van het proces bepaald wordt.

"Het achterhalen van de 'vraag achter de vraag' is ontzettend belangrijk om te zorgen dat je met juiste kwesties aan de slag gaat. Vragen die er voor de praktijk echt toe doen, waar urgentie zit. Ik probeer daarbij niet tegenover, maar juist naast de praktijk te gaan staan. Vanuit een ander perspectief en met andere bagage, maar met hetzelfde doel voor ogen.”

Lees het volledige artikel over de ervaringen van Bart de Zwart en collegevoorzitter van de Hanzehogeschool Dick Pouwels.

Lector Bart de Zwart

Lector Bart de Zwart