2 thematische SPRONG-groepen aan de slag op vraagstukken uit de zorg

3 juli 2025

Onlangs heeft Regieorgaan SIA 2 SPRONG-financieringen toegekend binnen het thema zorg. IMPACT-Hoofdzaken richt zich op onderzoek naar een inclusieve samenleving voor mensen met een psychische- en/of hersenaandoening. De ambitie van onderzoeksgroep SPIRIT is om zorg bemensbaar te houden door de inzet van technologische en sociale innovatie.

Thematische SPRONG-regelingen zet Regieorgaan SIA in op diverse maatschappelijke uitdagingen met als doel deze SPRONG-groepen te laten groeien tot krachtige onderzoeksgroepen die een grote bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de betreffende uitdaging. De thematische SPRONG-regelingen komen voort uit samenwerking met strategische partners die zelf ook subsidieregelingen, bestemd voor (onder andere) hogescholen, inzetten op het betreffende thema. Eind juni werden 2 subsidies toegekend vanuit de thematische SPRONG-regelingen: SPRONG Technologie voor bemensbare zorg en SPRONG Hoofdzaken.

Voor deze thematische SPRONG-groepen vormt een bestaand samenwerkingsverband (zoals een lectorenplatform) de basis. Voor IMPACT-Hoofdzaken is dit het lectorenplatform Leven met Hoofdzaken. Het platform verenigt lectoren die zich met hun onderzoeksgroepen bezig houden met thema’s die relevant zijn voor mensen (en familieleden) die leven met hersen- en psychische aandoeningen.

SPIRIT komt voort uit lectorenplatform PIT waaraan lectoren verbonden zijn rondom het vraagstuk hoe technologie ondersteunend kan zijn voor thema’s die relevant zijn voor noodzakelijke transities in de zorg- en welzijnssector

SPRONG Hoofdzaken

In het Nationaal Plan Hoofdzaken is de ambitie geformuleerd om in 2040 mensen met een hersen- en/of psychische aandoening 5 jaar langer in goede gezondheid te laten leven. Het is een initiatief van de Hersenstichting, MIND, ZonMw, NWO en Health~Holland.

Regieorgaan SIA en Health~Holland werken samen aan de ambities uit het Nationaal Plan Hoofdzaken. Met deze samenwerking willen we het praktijkgericht onderzoek en ontwikkelingen gericht op maatschappelijke uitdagingen voor mensen met hersen- en of psychische aandoeningen langdurig versterken. Regieorgaan SIA zet hiervoor SPRONG in en Health~Holland zet PPS-financiering uit bestemd voor projectaanvragen vanuit SPRONG IMPACT-Hoofdzaken.

SPRONG-groep IMPACT-Hoofdzaken

De SPRONG-groep Inclusie, Meedoen, Participatie, ACTief leven met Hoofdzaken (IMPACT-Hoofdzaken) heeft als missie een inclusieve samenleving, participatie en een goed leven voor en met mensen met een psychische- en/of hersenaandoening te realiseren. De 10 lectoraten die al samenwerken in het lectorenplatform Leven met Hoofdzaken en 12 partners van de SPRONG-groep richten een langetermijnsamenwerking in om regionale kennis te delen en te bundelen op landelijk niveau, en netwerken met elkaar te verbinden. Daarnaast voeren ze gezamenlijk onderzoek uit en ontwikkelen onderwijs ter bevordering van een inclusieve samenleving, voor mensen met hersen- en/of psychische aandoeningen. De onderzoeksgroep werkt nauw samen met regionale en landelijke partners en ervaringsdeskundigen hebben een belangrijke rol.

IMPACT-Hoofdzaken zet de komende jaren in op profilering, professionalisering, versterken van het netwerk, kwaliteit van onderzoek en vergroten van impact. Binnen 8 jaar wil IMPACT-Hoofdzaken een internationaal erkende onderzoeksgroep zijn met een duurzame en structurele samenwerkingsinfrastructuur waarbinnen inclusief en kwalitatief hoogwaardig praktijkgericht onderzoek wordt verricht, met doorwerking naar praktijk, samenleving, onderwijs en de wetenschap.

Penvoerder is hogeschool Windesheim. De andere hogescholen in het consortium zijn De Haagse Hogeschool, HAN University of Applied Sciences, Hanze, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam.

SPRONG Technologie voor bemensbare zorg

De zorgvraag neemt toe terwijl er op dit moment al een tekort aan zorgmedewerkers is. Technologie kan een belangrijke rol spelen in het bemensbaar en realiseerbaar houden van de zorg door de vraag naar zorg te verminderen of te veranderen en de inzet van zorgpersoneel (gedeeltelijk) te vervangen door bijvoorbeeld digitale of hybride vormen van zorgverlening.

Het bemensbaar houden van de zorg, is een van de lijnen van het programma Innovative Medical Devices (IMDI) dat ZonMw, samen met NWO-TTW en Health~Holland uitvoert. Regieorgaan SIA zet het SPRONG-programma in op dit maatschappelijke thema en ZonMw opent een subsidieronde gericht op projectaanvragen vanuit hogescholen.

SPRONG-groep SPIRIT

SPIRIT is een samenwerkingsverband van hogescholen en partners in de zorg- en technologiesector en komt voort uit het lectorenplatform PIT. De ambitie van de onderzoeksgroep is om zorg bemensbaar te houden door technologische en sociale innovatie. Dit wil SPIRIT realiseren door een nationale infrastructuur neer te zetten waarin hbo-, mbo- en wo-instellingen, zorgorganisaties en bedrijven intensief samenwerken.

SPIRIT bouwt voort op de expertise van lectorenplatform PIT, dat sinds 2017 een sterke kennisbasis heeft opgebouwd op het gebied van technologische zorginnovaties en de implementatie, opschaling en evaluatie daarvan. In samenwerking met studenten, docenten, zorgprofessionals, ondernemers, beleidsmakers en cliënten/patiënten gaat de onderzoeksgroep werken aan uniforme, duurzame en effectieve implementatie en opschaling van zorgtechnologieën. Over 8 jaar wil SPIRIT een (inter)nationaal toonaangevende onderzoeksgroep zijn die het verschil maakt in bemensbare zorg.

Penvoerder is hogeschool Windesheim. Andere hogescholen in het consortium zijn De Haagse Hogeschool, Fontys, HAN University of Applied Sciences, Inholland, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, NHL Stenden Hogeschool, Saxion, Zuyd Hogeschool.