7 aanvragen Digitale productpaspoorten gehonoreerd

1 juli 2025

Hoe kan praktijkgericht onderzoek bijdragen aan het opschalen en in gebruik nemen van digitale productpaspoorten (DPP’s) in relevante ketens en sectoren? Na de zomer starten 7 projecten waarin hogescholen dit gaan onderzoeken, samen met partners uit de textiel- en elektronicasector, en de bouw- en batterijenindustrie.

Stimulans voor circulaire transitie

De komende jaren moeten bedrijven en overige organisaties digitale productpaspoorten gaan opstellen voor diverse productgroepen. Een sterke stimulans voor bedrijven om circulair te (gaan) produceren. Hogescholen kunnen met praktijkgericht onderzoek helpen bij de toepassing van deze paspoorten. Hiertoe heeft Regieorgaan SIA, in samenwerking met partner/medefinancier Topsector ICT, in december 2024 de call Digitale productpaspoorten geopend. In totaal is € 2.700.000 aan financiering beschikbaar.

Brede kennisdeling

Annelotte Vonk en Erik Knol, als programmanagers betrokken bij de regeling: “We kijken uit naar de ontwikkelingen en resultaten van de projecten. Vanuit Regieorgaan SIA gaan we met kennisbijeenkomsten borgen dat de consortia niet alleen kennis uitwisselen binnen hun eigen projecten, maar dat er juist ook brede kennisdeling plaatsvindt tussen de projecten en met overige relevante netwerken. Dit gaat helpen om de toepassing en opschaling van digitale productpaspoorten in ketens ten behoeve van de circulaire transitie te ondersteunen.”

Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT reageert: “Ik ben heel blij met deze opbrengst van 7 zeer relevante projecten die zijn gehonoreerd. Hiermee dragen we vanuit Topsector ICT samen met SIA een belangrijke bouwsteen bij aan de circulaire transitie, een van de prioritaire missies binnen het innovatiebeleid.”

Gehonoreerde projecten

  • DPP4CD: Digital Product Passport(s) for Circular Denim: From Pilot to Practice
    Dit project heeft als doel schaalbare digitale productpaspoorten toe te passen in de circulaire denimindustrie, en demonstreert hun gebruik in de toeleveringsketens.
    Penvoerder: Saxion
  • Digitaal Productpaspoort voor het Circulair Oogsten van KanaalPlaten
    Onderzoek naar de use-case van kanaalplaten (vloerdelen), die vrijkomen bij de demontage van (kantoor)gebouwen en vervolgens worden ingezet voor nieuwbouw of renovatie.
    Penvoerder: Saxion
  • STandaardisatie en Automatisering van Moderne Productpaspoorten (STAMP)
    Hoofdvraag van het onderzoek: Hoe kunnen DPP-gegevens van industriële batterijen worden verzameld, opgeslagen, beheerd en op een veilige en transparante manier toegankelijk worden gemaakt voor alle belanghebbenden, zodat wordt bijgedragen aan de transitie naar een circulaire economie?
    Penvoerder: HAN University of Applied Sciences
  • Digitale Productpaspoorten: sleutel tot een circulaire waardeketen voor huishoudelijke apparaten
    Dit project richt zich op de ontwikkeling en implementatie van DPP’s in de waardeketen van elektrische en elektronische apparatuur (EEA), met als specifieke focus de gebruiks- en reparatiefase van de apparatuur.
    Penvoerder: Saxion
  • Fibre Forward
    Het consortium van Fibre Forward traceert de reis van een fashion T-shirt van katoenwinning in India tot productie en distributie in Nederland, en richt een DPP op die volledige transparantie en traceerbaarheid garandeert.
    Penvoerder: Avans Hogeschool
  • The Molecular Digital Physical Digital Product Passport (M-DPP)
    Dit initiatief pakt een cruciale uitdaging aan: ervoor zorgen dat duurzaamheidsclaims, materiaalsamenstellingen en naleving van regelgeving gedurende de hele levenscyclus van een textielproduct verifieerbaar blijven, zelfs na jaren van dragen, wassen, repareren en recyclen.
    Penvoerder: Hogeschool van Amsterdam
  • Digitaal TEMPO in de bouw
    Dit project is gericht om de adoptie en opschaling van DPP's in de bouwsector te bevorderen, met als doel het verbeteren van de duurzaamheid en circulariteit van bouwmaterialen.
    Penvoerder: Hogeschool Utrecht