9 nieuwe kandidaten van start met professional doctorate

15 november 2024

Regieorgaan SIA heeft opnieuw financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. 9 kandidaten kunnen de komende jaren aan de slag met complexe problemen uit de praktijk op het gebied van onder andere toerisme, digitalisering en journalistiek.

De 9 nieuwe PD-kandidaten worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals die leren om te interveniëren in complexe praktijken. In de pilot voor deze nieuwe beroepsopleiding staat praktijkgericht onderzoek centraal. 25 hogescholen doen mee in 7 verschillende domeinen.

Overzicht 9 kandidaten

Iris van de Velde, HZ University of Applied Sciences

Supporting LTH entrepreneurs to contribute to the health of the local residents (domein Leisure, Tourism & Hospitality)

Het aantal toeristen in Zeeland is hoog. Dit beïnvloedt de leefbaarheid en de kwaliteit van leven in de regio. Tegelijkertijd bestaan er toenemende zorgen over gezondheid en welzijn in deze regio. Zeeland streeft ernaar een vitale regio te zijn, waar een vitale vrijetijdssector in balans is met de samenleving en de leefomgeving. Met dit PD-traject wil Iris van de Velde toeristische ondernemers ondersteunen op een manier die ervoor zorgt dat hun initiatieven bijdragen aan de gezondheid van de lokale inwoners. En zo draagt de vrijetijdssector ook bij aan het beleid van de gemeenten gericht op een vitale regio.

Erik Slingerland, Hogeschool Utrecht

Publieke waarden bij digitalisering (domein Techniek & Digitalisering)

Met de toenemende digitalisering bij publieke organisaties, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe digitale applicaties voldoen aan normen en waarden in Nederland. Ook is het belangrijk om bij de aankoop of ontwikkeling van een systeem rekening te houden met de ethische implicaties van verschillende ontwerpkeuzes. Dit onderzoek wil in kaart brengen welke publieke waarden in Nederland geïdentificeerd kunnen worden bij digitalisering. Ook de ontwikkeling van een toolbox is onderdeel van het traject van Erik Slingerland. Met de toolbox kan de publieke sector de waarden die in kaart worden gebracht beter meenemen bij de ontwikkeling en inkoop van digitale applicaties.

Thijs van den Houdt, Fontys Hogeschool

Putting the Public in Publicizing | Improving Journalism Education through the Artistic Practice (domein Kunst + Creatief)

Journalistiekonderwijs gaat uit van objectiviteit als basisprincipe, dat is de standaard sinds begin vorige eeuw. Er bestaat kritiek op dit uitgangspunt omdat het weinig ruimte laat aan de ervaringen en opvattingen van journalisten. Niet alleen is objectiviteit onmogelijk, het benut ook niet het potentieel van een aanpak waarbij subjectiviteit wordt aangegrepen om betekenisvollere connecties aan te gaan met bronnen en met verschillende soorten publiek. Dit onderzoek van Thijs van den Houdt grijpt die kans aan door artistieke methodes zoals live journalistiek toe te passen in journalistiekonderwijs. Met als doel om handzame kennis te ontwikkelen die gebruikt kan worden in het journalistieke onderwijs en in de praktijk.

Setareh Nafisi, Hanze

Innovating musical composition through engagement, interdisciplinarity and transdisciplinarity – A social-artistic research towards three immersive participatory works (domein Kunst + Creatief)

Het doel van dit PD-traject is te komen tot een interdisciplinaire compositiepraktijk binnen maatschappelijke contexten, gevoed door het wetenschappelijke veld van de psychologie. Daarvoor worden 3 immersieve, multimedia, muziekgerichte installaties gecreëerd binnen een bestaande interdisciplinaire praktijk. In dit traject zet Setareh Nafisi haar artistieke onderzoeksbenadering in om met (nieuwe) manieren muziek en choreografie te verenigen en de innovatieve brug tussen menselijke psychologie en de kunsten te slaan.

Zinzi Wits, Inholland

Integraal ontwerp van hernieuwbare energie- ecosystemen voor een veerkrachtige samenleving en duurzame leefomgeving (domein Energie & Duurzaamheid)

Door lokaal energie op te wekken en op te slaan (als elektriciteit, warmte of als gas), en slim onderling uit te wisselen, kan het elektriciteitsnet ontlast worden en kunnen collectieve investeringen verminderen. Oplossingen worden in de gebouwde omgeving (nog) weinig geïmplementeerd, onder andere omdat het collectieve belang niet wordt vertaald in prikkels voor burgers. Daar komt bij dat het voor adviesbureaus geen interessante casus oplevert: organisatorisch ingewikkeld, weinig technische expertise aanwezig en beperkte financiële middelen.

Voortbouwend op bestaande kennis ontwikkelt Zinzi Wits een toolkit voor energiegemeenschappen (samenwerking van burgers, lokale overheden en kleine ondernemingen die energie opwekken, delen en verkopen) met uiteenlopende profielen. Met de toolkit kunnen de energiegemeenschappen wat betreft systeemintegratie geoptimaliseerd worden.

Louise Lycklama à Nijeholt, Saxion

S.E.A.R.C.H. Sensor Enhanced Analysis for Recovering Clandestine Hidden Graves, (domein Techniek & Digitalisering)

In Nederland zijn zo’n 1500 personen langdurig vermist en elk jaar komen daar 100 personen bij. Traditionele zoekmethoden hebben beperkingen en kennen lage succespercentages. Technologieën, zoals drones, robotplatforms, Ground Penetrating Radar (GPR), hyperspectrale beeldvorming en infrarood (IR), bieden kansen voor efficiëntere zoekoperaties.

Het PD-traject van Louise Lycklama a Nijeholt richt zich op het ontwikkelen van een adaptief systeem dat deze technologieën combineert op drone- en grondplatforms zodat grote en moeilijk toegankelijke gebieden snel doorzocht kunnen worden. Het doel is om de zoekefficiëntie te vergroten, de kans op succesvolle lokalisatie van stoffelijke resten te verhogen en zoekmethoden binnen forensisch onderzoek te innoveren.

Dana Jiménez Herrera, Hotelschool The Hague

Hospitality Resilience: Redefining and Developing Resilient Strategies for the Gen Z Workforce (domein Leisure, Tourism & Hospitality)

Het onderzoek van Dana Jiménez Herrera richt zich op het verkennen en verbeteren van de veerkracht van medewerkers uit Generatie Z (Gen Z) binnen de hospitalitysector. Gen Z, geboren tussen 1996 en 2010, kampt vaak met hoge stress, angst en burn-out, wat mogelijk hun veerkracht beïnvloedt. Tegelijkertijd heeft de sector veerkrachtige medewerkers nodig om de emotioneel veeleisende werkomgeving aan te kunnen.

Dit onderzoek wil de behoeften en verwachtingen van Gen Z-hotelmedewerkers ten aanzien van leiderschap verkennen. Ook is een doel te begrijpen wat zij bijdragen aan deze levendige maar uitdagende industrie. Het biedt inzichten voor het creëren van ondersteunende omgevingen die welzijn, veerkracht en productiviteit in de hele sector bevorderen.

Esther Sarphatie, Zuyd Hogeschool

De toegevoegde waarde van gastvrijheid aan de publieke dienstverlening in het sociaal domein (domein Leisure, Tourism & Hospitality)

Tussen de dienstverlening van gemeenten in het publiek-sociaal domein en de behoeften van inwoners in complexe en kwetsbare posities is er een toenemende mate van spanning. Gemeentelijke toegangsmedewerkers staan voor complexe uitdagingen. De belangrijkste vraag in dit interdisciplinaire PD-traject is daarom of gastvrijheid waarde kan toevoegen aan sociale voorzieningen van gemeenten zodat deze beter toegankelijk worden voor burgers. Met het beantwoorden van deze vraag wil Esther Sarphatie niet alleen waarde creëren voor het publieke domein, maar ook waardevolle kennis en ervaringen creëren voor het domein Leisure, Tourism & Hospitality.

Klaas Koerten, Hotelschool The Hague

Improving job quality in physically demanding jobs: Application of technological innovation in housekeeping (domein Leisure, Tourism & Hospitality)

Housekeeping behoort tot het meest fysiek inspannende werk binnen de hospitality industrie. Werknemers die dit langere tijd doen krijgen vaak rug- en schouderpijn. Toch heeft in dit werkveld in de afgelopen 40 jaar weinig innovatie plaatsgevonden die gericht is op het fysiek ontlasten van medewerkers. Het PD-traject van Klaas Koerten richt zich op het verlichten van de fysieke inspanning die housekeepers ervaren door gebruik te maken van technologische ondersteuning. Bijvoorbeeld in de vorm van de inzet van robots.

Pilot Professional Doctorate

De pilot voor een eigen doctoraatstraject in het hbo is gestart in 2023. De hogescholen introduceren hiermee een nieuw leertraject waarmee zij de grenzen in de beroepspraktijk willen verleggen. De pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Regieorgaan SIA.