Winne Kramer en Patty Veen starten PD-trajecten in de zorg

4 februari 2025

Regieorgaan SIA heeft onlangs 2 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten toegekend. Winne Kramer en Patty Veen starten beiden met een doctoraatstraject in het domein Zorg & Welzijn.

Deze 2 nieuwe PD-kandidaten worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals die complexe problemen in hun vakgebied kunnen oppakken. Beide kandidaten hebben ruime ervaring in de praktijk. Lees hieronder meer over hun PD-trajecten.

De Vereniging Hogescholen is in samenwerking met het ministerie van OCW en Regieorgaan SIA in 2023 gestart met de pilot Professional Doctorate. In deze nieuwe beroepsopleiding waarin praktijkgericht onderzoek centraal staat doen 25 hogescholen mee in 7 verschillende domeinen.

Winne Kramer, Hogeschool Inholland

Vroegtijdig signaleren, diagnosticeren, behandelen en begeleiden van mensen met het Wernicke-Korsakov Syndroom. Op weg naar een Observatie Screenings Unit bij QuaRijn (domein Gezondheid & Welzijn)

Het Wernicke-Korsakov Syndroom (WKS) is een neurocognitief-psychiatrisch syndroom met als gevolg acute verwardheid, loopstoornissen en verlamming van de oogspier. De directe oorzaak is een vitamine B1-tekort door slechte voeding en problematisch alcoholgebruik. Als WKS tijdig gesignaleerd en juist gediagnosticeerd wordt, is de acute fase volledig te behandelen.

In dit PD-traject wil Winne Kramer komen tot een passend behandelaanbod vanuit een Observatie Screenings Unit (OSU). Deze unit helpt om het syndroom vroeg te signaleren en patiënten met alcoholproblematiek de juiste zorg te bieden. De OSU ondersteunt zorg- en welzijnsprofessionals met kennis en begeleiding. In haar traject zal zij het belang van preventie benadrukken, wat bijdraagt aan een gezonde samenleving waarin de gevolgen van problematisch alcoholgebruik meer bekendheid heeft.

Patty Veen, Hogeschool Rotterdam

Gezondheid en welzijn van startende mbo-opgeleide zorgprofessionals (domein Gezondheid & Welzijn)

Het PD-traject van Patty Veen richt zich op de gezondheid en welzijn van startende mbo-zorgprofessionals. Door samenwerking tussen zorginstellingen en onderwijs (in Rotterdam en Groningen) willen de partners in dit traject de uitval en uitstroom van startende zorgmedewerkers verminderen. Dit door veranderingen te realiseren in arbeidsomstandigheden, begeleiding en in opleiding, die de beroepsvitaliteit van deze professionals bevorderen.

Het traject omvat onderzoek naar de fysieke, mentale en sociale factoren die bijdragen aan beroepsvitaliteit, met als uiteindelijk doel de duurzame inzetbaarheid van mbo-opgeleide zorgprofessionals te waarborgen en daarmee voldoende vitale zorgverleners beschikbaar te houden voor de Nederlandse gezondheidszorg.