Financiering toegekend aan 10 nieuwe PD-kandidaten

6 mei 2025

Regieorgaan SIA heeft in april 10 financieringsaanvragen voor professional doctorate-kandidaten gehonoreerd. De kandidaten gaan de komende jaren aan de slag met complexe problemen uit de praktijk op het gebied van onder andere AI, circulariteit en cultureel erfgoed.

De 10 nieuwe PD-kandidaten brengen het totaal aantal kandidaten dat is gestart binnen de Pilot Professional Doctorate op 71. Zij volgen allen een traject waarin zij worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals die leren om te interveniëren in complexe praktijken. Praktijkgericht onderzoek is een belangrijk onderdeel van het PD-traject.

Overzicht 10 kandidaten

Anita Boerema, Hogeschool Utrecht

Mensgerichte verantwoorde AI in organisaties (domein Techniek & Digitalisering)

Het PD-traject van Anita Boerema richt zich op de AI-transitie en de kansen en uitdagingen voor organisaties. Het onderzoekt hoe AI-geletterdheid bij medewerkers (afhankelijk van rol of functie) kan bijdragen aan verantwoorde en effectieve inzet van AI. AI-geletterdheid omvat onder andere het kritisch evalueren en effectief samenwerken met AI. In het traject werkt Anita Boerema samen met de partners in het traject aan het ontwerpen, ontwikkelen en testen van prototypes van organisatie-interventies (zoals cultuurverandering en training) en AI-interfaces (User Experience-ontwerpen) om een holistische, verantwoorde AI-praktijk te bevorderen, waarbij medewerkers geïnformeerde, verstandige beslissingen kunnen nemen in hun interactie met AI-technologie.

Mariana Fernández Mora, Hogeschool van Amsterdam

Entangled Machines, Decolonial Modes of Encounter with Artificial Intelligence (domein Kunst + Creatief)

Entangled Machines is een traject van Mariana Fernández Mora over een rechtvaardigere benadering van AI. Zij onderzoekt hoe AI voortbouwt op ongelijkheid en uitbuiting en stelt digitale verwantschap voor als alternatief: een samenwerking tussen AI, mensen en hun omgevingen. In plaats van snelheid en efficiëntie centraal te stellen, richt het traject zich op traagheid en betekenisvolle interacties. Met artistieke en participatieve methoden zoals Material Playgrounds en Anarchiving verkent Mariana Fernández Mora hoe AI kan opgaan in bredere sociale en ecologische netwerken en zo bestaande machtsdynamieken in technologie kan bevragen.

Sander Helmig, HAN University of Applied Sciences

Optimization of intermittency in CO2-free hydrogen production in PEM and AEM electrolysis (domein Energie & Duurzaamheid)

Waterstof is een veelbelovende schone energiebron, maar de productie ervan met andere hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon brengt uitdagingen met zich mee. Het onderzoek van Sander Helmig richt zich op het verbeteren van elektrolyseprocessen (PEM en AEM) zodat waterstof efficiënter en goedkoper geproduceerd kan worden, zelfs bij wisselende energie-aanvoer. Door slimme regelstrategieën en verbeterde technologieën te ontwikkelen, is het doel om slijtage te verminderen en de kosten te verlagen. Dit draagt bij aan een betaalbare en duurzame energietransitie en zorgt ervoor dat nieuwe kennis direct wordt toegepast in de praktijk en in onderwijsprogramma’s.

Jorian Hutten, Hogeschool Utrecht

Ontsluiten van flexibiliteit van elektriciteitsverbruik bij grootverbruikers (domein Energie & Duurzaamheid)

Door overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie) kunnen bedrijven vaak niet uitbreiden. Demand Side Response (DSR) biedt een oplossing door energieverbruik tijdelijk aan te passen. Het onderzoek van Jorian Hutten richt zich op het overwinnen van technische, financiële en organisatorische obstakels en biedt praktische richtlijnen. Via data-analyse, interviews en praktijkproeven bij onder andere de voedselindustrie worden effectieve methodes bepaald. De samenwerking binnen het traject met Stedin, Qing Sustainable, BAM Energy Systems en de Provincie Utrecht helpt bedrijven om energie slimmer te gebruiken, bij te dragen aan de energietransitie en groeimogelijkheden te creëren.

Céline Mathieu, Zuyd Hogeschool

Conditions for raw materials (domein Kunst + Creatief)

Céline Mathieu onderzoekt in dit traject de levensduur van materialen, subjectieve waardestructuren en werkomstandigheden die ten grondslag liggen aan het maken van tentoonstellingen door middel van drie onderling verbonden onderzoeksgebieden: materiële levensduur en ecologische impact van tentoonstellingsmaterialen; waardensystemen en economische omstandigheden, en tekst als archief en speculatie. Hiermee wil zij noties van waarde in hedendaagse kunst bevragen, alternatieve economische modellen ontwikkelen en de materiële, financiële en relationele stromen binnen tentoonstellingen zichtbaar maken.

Karel Millenaar, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Skin in the game: being a sociable game designer for neighborhood resilience (domein, domein Kunst + Creatief)

Het onderzoek van Karel Millenaar richt zich op de vraag hoe gamedesigners veerkracht kunnen cultiveren binnen lokale gemeenschappen. Hoe kunnen zij zich positioneren tussen professionals, vrijwilligers en buurtbewoners om een spelcultuur te ontwikkelen die leidt tot gesprek, discussie en wederzijds begrip? Het doel is om de rol van gamedesigner sociaal-maatschappelijk te versterken . In het traject worden voorbeelden van spellen gecreëerd om gemeenschappen te inspireren om samen spellen te ontwikkelen die impact hebben. Daarnaast worden handvatten geboden om gamedesigners te helpen omgaan met diverse rollen en belangen binnen gemeenschappen, met als doel een duurzaam positief effect op de cohesie van de gemeenschap.

Sina Seifee, Zuyd Hogeschool

How to inherit stories? Artistic Research as Constructive and Critical Memory Work (domein Kunst + Creatief)

In dit PD-traject onderzoekt Sina Seifee hoe het bouwen van een virtuele wereld, geïnspireerd door dark fantasy, kan dienen als medium voor het opnieuw verbeelden van premodern Perzisch cultureel erfgoed. Door artistiek onderzoek via interactieve 3D-media en experimenteel digitaal vakmanschap, wordt het creatieve proces een kritische interventie in hedendaagse herinneringspraktijken binnen de context van Iraanse diaspora. Het traject zoekt daarmee naar nieuwe manieren om hedendaagse cultureel erfgoed opnieuw te verbeelden en te herinneren.

Gijs Theunissen, Saxion

Samen slimmer: Naar effectieve datagedreven samenwerking tussen musea en DMO’s voor verbeterde bezoekersinzichten en toekomstbestendige musea binnen de regio’s Twente, Achterhoek en Arnhem Nijmegen (domein Leisure, Tourism & Hospitality)

Dit PD-traject richt zich op het versterken van de toekomstbestendigheid van musea in de regio’s Twente, Achterhoek en Arnhem Nijmegen. Door samenwerking tussen musea en Destinatie Management Organisaties (DMO's) op het gebied van bezoekersdata kunnen musea hun doelgroepen beter bereiken, marketingcampagnes optimaliseren en hun aanbod afstemmen op bezoekersvoorkeuren. De verzamelde data helpt niet alleen bij het verbeteren van de bezoekerservaring, maar ook bij het versterken en onderbouwen van de maatschappelijke waarde van musea als plekken voor educatie, cultuurparticipatie en gemeenschapsvorming. Het traject van Gijs Theunissen draagt zo bij aan de ontwikkeling van deze regio’s tot slimme toeristische bestemmingen, waar cultuur en toerisme elkaar versterken.

Mira de Voogd, Hogeschool Rotterdam

Circularity in vessel refit (domein Maritiem)

In zowel Europa als Nederland zijn er doelen gesteld voor circulaire productie. Dit geldt ook voor de maritieme bouw- en reparatiesector, die met een omzet van ongeveer € 8 miljard een belangrijke rol speelt in onze economie. Om vooruitgang te boeken in de overgang naar circulaire productie, onderzoekt Mira de Voogd in samenwerking met verschillende partijen uit de regio Rotterdam-Drechtsteden, de mogelijkheden voor remanufacturing (het herstellen van producten naar nieuw of beter dan nieuw).

Nan Wang, Hogeschool Rotterdam

Envisioning Alternative Futures: Reinventing and Reimagining Technologies for Art and Creative Practices (domein Kunst + Creatief)

Dit PD-traject onderzoekt alternatieve benaderingen van audiovisuele technologieën in de kunst en de creatieve praktijk door obsolete en gedecommodificeerde gereedschappen te herontwerpen door middel van Media Archeologie, artistieke experimenten en hands-on heruitvinding.

Door samen te werken met door kunstenaars gerunde analoge filmgemeenschappen, probeert Nan Wang in dit traject onderzoeksmethoden en zelfgebouwde apparaten te ontwikkelen die alternatieve esthetische mogelijkheden verkennen. Nan Wang doet dit door middel van praktijkgericht onderzoek naar de culturele en historische dimensies van mediatechnologieën. Het onderzoek daagt de dominantie van corporatieve propriëtaire systemen uit en pleit voor een meer divers onderwijsparadigma dat media-technologische geschiedenis integreert en concepten van lineaire technologische vooruitgang bekritiseert.

Pilot Professional Doctorate

De pilot voor een eigen doctoraatstraject in het hbo is gestart in 2023. De hogescholen introduceren hiermee een nieuw leertraject waarmee zij de grenzen in de beroepspraktijk willen verleggen. De pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Regieorgaan SIA.