FutureFoodS 2024: 1 project met een hogeschool gehonoreerd
In de 1e ronde van de transnationale call FutureFoodS 2024 zijn 23 projecten gehonoreerd. Bij 1 van deze projecten is de Hanze lid van het Europese consortium.
FutureFoodS is een Europees partnerschap onder Horizon Europe, het 9e kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie. In FutureFoodS werken 86 partners uit 29 landen samen aan de groene en digitale transitie, met een focus op voedsel (vanaf de oogst). Deze samenwerking draagt daarmee bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en aan de Europese Green Deal. Met name de Farm-to-Fork-strategie, die zich richt op het versnellen van de overgang naar een duurzaam voedselsysteem.
Een overzicht van alle 23 gehonoreerde projecten is te vinden op de website van FutureFoodS. Hieronder vind je een samenvatting van het project waar de Hanze aan deelneemt.
Algamat (Hanze)
ALGAMAT richt zich op het circulaire gebruik van zeewier om hoogwaardige ingrediënten op maat te produceren door de hele zeewierplant te gebruiken voor hamburgers met minimale voedselverspilling. Het ALGAMAT-project maakt werk van een belangrijke uitdaging in Europese regio's: hoe kunnen we op duurzame wijze zeewier gebruiken voor alternatieve vleesproducten? Zeewier speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van een voedingsrijk dieet voor de mens, gezonde vissupplementen en milieubescherming. Duurzame en circulaire voedselproductie is essentieel om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, de toenemende vraag naar voedsel en energie en de verzuring van de oceaan aan te pakken. Ondanks de betaalbaarheid van voedselproducten afkomstig van Aziatische markten, hebben recente verstoringen in wereldwijde toeleveringsketens en de huidige inflatiecrisis de noodzaak benadrukt om lokaal beschikbare hulpbronnen en oplossingen te verkennen en te integreren. Momenteel wordt minder dan 0,25% van 100 megaton zeewier in Europa gebruikt, waarbij meer dan 70% van het materiaal als "reststroom" of afval eindigt. Bovendien kunnen Europese producenten niet voldoen aan de groeiende vraag naar waardevolle zeewierproducten vanwege inefficiënte productiecycli, dynamisch veranderende toeleveringsketens en complexe standaardisatiesystemen. De holistische aanpak van ALGAMAT optimaliseert de operationele cyclus van de bioraffinaderij voor hamburgerproductie en zorgt op een unieke manier voor de bescherming van waterbekkens en kustgebieden. Deze voedingsrijke burgers zullen worden geproduceerd met behulp van energiezuinige en waterrecirculerende productieprocessen, wat resulteert in commercieel levensvatbare producten met sterke ecologische voordelen en netto positieve milieueffecten, cruciaal voor duurzame zeewierteelt en -verwerking.
FutureFoodS-call 2025 binnenkort open
De indieningsronde 2025 opent binnenkort voor het indienen van aanvragen. Voor meer informatie zie de FFS-financieringspagina van Regieorgaan SIA of de internationale FutureFoodS-website. De call opent naar verwachting begin december voor het indienen van vooraanmeldingen. Regieorgaan SIA participeert in deze call ommogelijk te maken dat Nederlandse hogescholen met praktijkgericht onderzoek kunnen deelnemen in transnationale consortia en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de transitie naar een duurzame voedselketen. Op 15 december organiseren Regieorgaan SIA, NWO en het ministerie van LVVN een webinar om meer informatie te delen over de call. Er is ook ruimte zijn voor het stellen van vragen. Daarnaast organiseert het secretariaat van FutureFoodS op 11 december een internationale webinar. Meer informatie hierover via de link.
De FutureFoodS-call 2025 staat open voor aanvragen die betrekking hebben op een van volgende onderwerpen:
Topic 1: Huishoudelijke voedingsgewoonten voor een duurzamer en gezonder voedingspatroon
Topic 2: Naar diverse, duurzame en circulaire voedselverwerkingssystemen
Topic 3: Vertrouwen en transparantie in duurzame voedselsystemen