Geschiedenis SIA en praktijkgericht onderzoek gevat in boek

6 April 2023

Het doen van onderzoek is een volwaardige taak van hogescholen. Dat was 20 jaar geleden wel anders. Dat toont het boek ‘Op onderzoek uit! 20 jaar Regieorgaan SIA', dat op 5 april verscheen ter ere van het 20-jarig jubileum van Regieorgaan SIA.

‘Op onderzoek uit!’ voert lezers in vogelvlucht door recent praktijkgericht onderzoek van hogescholen; met als start- en ijkpunt de oprichting van Regieorgaan SIA, 20 jaar geleden. Historische verhalen en recente interviews laten zien hoe praktijkgericht onderzoek Nederland verder helpt op maatschappelijke uitdagingen. Het boek laat zien dat het onderzoek op hogescholen een onmisbaar deel is geworden in het onderzoekssysteem in Nederland, en geeft waardevolle lessen voor de toekomst.

Praktijkgericht onderzoek is er gewoon

Auteur Helen Jochems: ‘Hogescholen hebben zich ontwikkeld van een opleidingscentrum tot een kennisinstelling, waar onderwijs en onderzoek hand in hand gaan. Praktijkgericht onderzoek is niet meer weg te denken: het is er gewoon. Tegelijkertijd is Regieorgaan SIA uitgegroeid tot een onmisbare schakel tussen hbo en het bedrijfsleven, het hbo en het wo én het hbo en het mbo. Regieorgaan SIA draagt in al die rollen bij aan de innovatiekracht van Nederland.’

1e exemplaren voor Marcel Kleijn en Richard Slotman

Op 5 april reikte Mariska van der Giessen, directeur van Regieorgaan SIA, de 1e exemplaren uit aan Marcel Kleijn en Richard Slotman. Marcel Kleijn is algemeen secretaris van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland. Juist in de regio komen innovatie, onderwijs en onderzoek van hogescholen samen. Met de overhandiging van het boek onderstreept het regieorgaan de ambitie om met de ROM’s op te trekken om de samenwerking in de regio verder te versterken.

Richard Slotman, scheidend directeur en onmisbare schakel in de oprichting en eerste 20 jaar van SIA, gaf de aanwezigen mee nieuwsgierig te zijn naar wat de ander doet en met elkaar in overleg te blijven. Richard Slotman: “Houd scherp in de gaten dat hogescholen een schakel zijn in de uitdagingen die we met elkaar moeten oppakken.”

SIA-directeur reikt de eerste exemplaren van het boek Op onderzoek uit! uit aan scheidend directeur Richard Slotman en secretaris van de ROM's Marcel Kleijn

Mariska van der Giessen (directeur Regieorgaan SIA) reikt de 1e exemplaren uit aan Marcel Kleijn (secretaris ROM's) en Richard Slotman (scheidend directeur Regieorgaan SIA)

Warm hart

Het boek is verkrijgbaar bij R&Z Boeken en interessant voor onderzoekers, docenten, bestuurders, ondernemers en publieke partijen. Kortom: iedereen die onderzoek, onderwijs en innovatie een warm hart toedraagt.