In principe.. is het een SPRONG in het diepe
8 kersverse SPRONG-groepen kwamen donderdag 19 juni samen voor een gezamenlijke aftrap van hun SPRONG-traject. Samen vieren en samen leren stonden deze dag centraal.
Met het SPRONG-programma stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen met de potentie zich te ontwikkelen tot een krachtige SPRONG-groep. Het doel daarvan is om de oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te versnellen. De 8 nieuwe groepen zijn niet alleen onderweg – in totaal zijn er inmiddels 45 SPRONG-onderzoeksgroepen.
Raakvlakken
Aan elke SPRONG-groep nemen meerdere hogescholen deel. Deze middag waren er vertegenwoordigers van 15 verschillende hogescholen aanwezig. In het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht leerden zij elkaar beter kennen onder leiding van dagvoorzitter Maaike van der Kamp-Romijn.
De onderzoeksthema's van de 8 SPRONG-groepen gaan van familiebedrijven tot hout in de bouwsector en van criminele geldstromen tot transities in het gastvrijheidsdomein. Toch zijn er best wat raakvlakken zo bleek bij de introductie van de verschillen SPRONG-groepen door Jozef, spoken word-artiest en student van de Rockacademy (Fontys). De eerste connecties tussen de groepen werden meteen gelegd.
Pad naar krachtig
De verdieping van de kennismaking volgde tijdens een tocht over de Utrechtse grachten. De deelnemers gingen op een bootje met elkaar in gesprek over de voorwaarden en valkuilen van goede, langdurige samenwerkingen. En ook over wat aanwijzingen zijn dat een groep op de goede weg is. De gemene deler: de SPRONG-groepen bewandelen allemaal het pad naar krachtig en kunnen elkaar daarin herkennen en van elkaar leren de komende jaren.
Reflectieve monitoring
Bestuurders en vertegenwoordigers van bestuurders spraken op datzelfde moment met elkaar om samen lerend zicht krijgen op de bijdrage van het SPRONG-programma aan het versterken van de kwaliteit en professionaliteit van praktijkgericht onderzoek. Over de verworvenheden van praktijkgericht onderzoek de afgelopen 10 jaar waren de deelnemers eensgezind. Vooruitkijkend overheerste het gevoel dat we elkaar nodig hebben om de netwerken die gebouwd zijn te bestendigen.
Het gesprek ging ook over welke acties voor de betrokken hogescholen nodig zijn als de SPRONG-groepen hun traject hebben afgerond. Regieorgaan SIA gaat aan de hand van reflexieve monitoring het komende half jaar onderzoeken welke toevoegingen aan het SPRONG-programma het praktijkgericht onderzoek verder kunnen versterken.
Leren met en van elkaar
SPRONG-groepen en bestuurders sloten de middag gezamenlijk af. Dagvoorzitter Maaike van der Kamp-Romijn bracht de opgedane inzichten en ervaringen van deze middag samen en vroeg een panel bestaande uit lector Willeke Slingerland, SPRONG-groep Ondermijning - Criminele Geldstromen, Egon van der Veer, directeur domein Techniek bij Windesheim en Mariska van der Giessen, directeur Regieorgaan SIA naar de veranderingen in het onderzoek van hogescholen in de afgelopen jaren en de rol van het SPRONG-programma daarbij.
Singer-songwriter Maarten van Veen eindigde de middag met een nummer dat hij speciaal schreef voor de deelnemers. In het lied kwam de gedrevenheid van alle SPRONG-groepen goed tot zijn recht: de reis wordt gemaakt vanuit de overtuiging dat met deze onderzoeksgroepen noodzakelijke stappen gezet kunnen worden om de oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken te versnellen.
Na deze aftrap volgen tijdens het 8-jarige traject nog meerdere gesprekken om het leren met en van elkaar vast te houden en te verdiepen zowel tussen de SPRONG-groepen als op bestuurlijk niveau. Aan het enthousiasme van de deelnemers zal het zeker niet liggen, hoewel het ook voor hen een spannend traject is. Maarten verwoordde het zo in het refrein van zijn lied: "In principe, maken wij een SPRONG in het diepe."