Innofest X SIA: een zomer vol innovatie en onderzoek

4 september 2024

Terwijl veel mensen genoten van de mooie zomer waren onderzoekers van hogescholen hard aan het werk, op festivals. Op de Zwarte Cross en Into The Great Wide Open konden bezoekers innovaties testen en de onderzoekers feedback geven. De tests zijn mogelijk gemaakt door onze regeling Innofest X SIA.

Testen op de Zwarte Cross

Eind juli testten 4 teams op de Zwarte Cross, een van de grootste festivals van Nederland.

Indruk maken

Op de Playa konden bezoekers deelnemen aan Tikkende Tijdbom, een initiatief van Fontys Journalistiek en het Nationaal Klimaat Platform. Het team onderzocht hoe effectief alarmerende beelden en metaforen zijn in het communiceren over klimaatverandering.

De resultaten zijn veelzeggend: “Veel bezoekers erkennen de impact van klimaatverandering, maar gaven aan dat andere motieven zoals droogte en overstromingen hen eerder zouden aansporen om duurzamer te leven. Het maakt ook eigenlijk niet uit wat de reden is dat mensen duurzamer gaan leven, als ze het maar doen”, aldus de onderzoekers. Met de verzamelde feedback en reacties gaan Fontys Journalistiek en Nationaal Klimaat Platform verder onderzoek doen naar de communicatie rondom klimaatverandering.

Taboes doorbreken

Onderzoekers van hogeschool Saxion legden de bezoekers van Zwarte Cross ‘Het Perfecte Plaatje’ voor. Bezoekers gingen op speelse wijze in gesprek over maatschappelijke verwachtingen en persoonlijke keuzes. “Tijdens de Zwarte Cross hebben we getest met een aantal proefopstellingen”, vertelt Anne Bonvanie, (associate lector Ethiek en Technologie). “Dat doen we met wildvreemden, maar ook met vriendengroepen door ze bijvoorbeeld Dilemma-Jenga te laten spelen.”

De reacties waren positief; bezoekers waren verrast door de openhartige gesprekken die ontstonden. “We kenden elkaar nog niet en het is alleen maar leuk om dan op deze manier met elkaar aan de praat te raken”, aldus een van de bezoekers van Het Perfecte Plaatje.

Innovatieve waterzuivering

“Gooi het water wat we hebben niet weg, we kunnen het hergebruiken”, zegt Peter Scheer, initiatiefnemer van Onmeunig Oneindig Water (OOW). Op de camping van Zwarte Cross testte hij een waterzuiveringssysteem waarmee douchewater wordt gezuiverd en hergebruikt om toiletten door te spoelen. Festivalbezoekers konden douchen bij het testlab en zagen met eigen ogen hoe het systeem werkte.

“We zijn bezig om de beste manier te vinden om het water te zuiveren, zodat het geen schade aanricht aan de toiletsystemen, maar wel opnieuw gebruikt kan worden na het douchen. De test bij de Zwarte Cross heeft weer nieuwe inzichten opgeleverd, zo zijn we erachter gekomen dat er meer zonnebrand in het douchewater terecht komt op warme dagen. Daar moeten we rekening mee houden als we het water gaan filteren. Met deze inzichten kunnen we het systeem weer verder optimaliseren.” Een onderzoeksteam van Saxion ging met veel festivalgangers in gesprek over het gebruik van water om met deze input te werken aan goede manieren om mensen bewust te maken van hun watergebruik en hoe dat minder kan.

Doe ik het of doe ik het niet

De Playa van de Zwarte Cross was erg in trek vanwege het warme weer. Veel mensen namen een duik in het verkoelende water van het meertje. Maar hoe schoon was dat water eigenlijk? Een team van Aeres Hogeschool testte TRIAWATCH, waarmee zij de kwaliteit van het water ter plekke konden meten en meteen aan de verhitte deelnemers konden laten weten of het verstandig was een duik te nemen.

Testlab op de Zwarte Cross

Testen op een eiland

Het laatste echte zomerweekend namen 3 teams van hogescholen de boot naar Vlieland om hun innovaties te testen tijdens Into The Great Wide Open.

Duurzame wereld tastbaar maken

Tijdens Speak the Future ging een team van De Haagse Hogeschool samen met bezoekers in gesprek over hun klimaatzorgen, maar ook over mogelijke oplossingen. In een co-creatiesessie deelden bezoekers hun hoopvolle ideeën met elkaar. De geavanceerde AI-tool die werd getest, zette deze ideeën direct om in levendige beelden. Hierdoor werd er letterlijk een visie voor onze toekomst zichtbaar en tastbaar.

Lekker bewegen

Groot en klein kon lekker bewegen in het bos en op het strand met Picoo, een spelcomputer voor buiten die samen bewegen (zonder scherm!) stimuleert. Cindy de Bot, associate lector bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid (Avans Hogeschool) onderzocht al eerder de effecten en mogelijkheden van Picoo op basisscholen. In de unieke setting van Into The Great Wide Open testten onderzoekers van Avans nu ook de mogelijkheden van interactie en spel tussen verschillende generaties.

Extreme bar

Bijkomen van het praten over de toekomst en het rennen in het bos, konden de festivalbezoekers in de Weerba(a)r. Het was wel de enige bar op het eiland waar het binnen regende. De bezoekers konden zo klimaatextremen beleven en in de bar brainstormen over oplossingen voor klimaatverandering.