Innovatietrainee hogeschool helpt mkb met innoveren

18 November 2020

Hogescholen en het mkb gaan samenwerken om het innovatief vermogen van het mkb te vergroten. Dat gebeurt via het innovatietraineeship. Een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de topsectoren Chemie, Agri & Food en Logistiek, de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA.

Innovatietraineeship

Een innovatietrainee doet gedurende 1,5 jaar praktijkgericht onderzoek bij een mkb-onderneming, eerst als stagiair en na het afstuderen als medewerker van het bedrijf. Gedurende deze gehele periode is een lector van de hogeschool betrokken bij het onderzoek. Ook worden de studenten gedurende die periode getraind in ondernemers- en managementvaardigheden.

Hogescholen zoeken mkb'ers

De komende maanden zoeken hogescholen in hun regio ondernemers die een innovatietrainee kunnen plaatsen. Na goedkeuring van hun onderzoeksplannen kunnen de eerste trainees in januari 2021 beginnen. In de komende maanden kunnen zo’n 200 trainees starten.

Nieuwe producten en banen

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) over het innovatietraineeship: “Innovatie is: van een slim idee een nieuw product maken. Waar mensen iets aan hebben, en waar je iets aan kunt verdienen. Daar hebben we ondernemers voor nodig. En zij hebben op hun beurt weer behoefte aan talent. Samen laten hogescholen en mkb zien wat innovatie voor ons land betekent: nieuwe producten voor onze ondernemers, en werk voor onze talenten.”

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, onderschrijft het belang van het innovatietraineeship. “Wij zijn blij met dit nieuwe initiatief, waar we ook voor hebben gepleit. Zeker in het mkb is innovatie méér dan ingewikkeld onderzoek en nieuwe vindingen."

"Het gaat ook en vooral om toepassing van bestaande technologie en voortdurende vernieuwing van producten, productieprocessen en diensten. Dan is het wel van belang dat ondernemers de snel gaande technologische ontwikkelingen kunnen bijbenen en er hun voordeel mee kunnen doen. Studenten kunnen daar met hun kennis en inzichten een waardevolle bijdrage aan leveren.”

Portret van staatssecretaris Mona Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer (bron: ministerie van EZK)

Lancering innovatietraineeship

Staatssecretaris Mona Keijzer lanceerde maandag 16 november het innovatietraineeship met een video op Twitter. Mkb-ondernemers die willen deelnemen, kunnen zich wenden tot 1 van de deelnemende hogescholen. Welke hogescholen dat zijn lees je op onze pagina Innovatietraineeship.