Werkbezoek Fontys: onderzoek met co-creatie vanaf de start
Welke rol Fontys Hogeschool met praktijkgericht onderzoek speelt in de Brainportregio hoorden ruim 30 gasten van Regieorgaan SIA tijdens het werkbezoek op 4 september aan deze hogeschool in Eindhoven. Fontys greep het bezoek aan om te laten zien hoe hun onderzoek bijdraagt aan de technologische innovaties in de Brainportregio. Maar zeker zo belangrijk: met praktijkgericht onderzoek wil Fontys ook antwoorden geven op de vele sociale vraagstukken die de sterke groei in de regio met zich meebrengen.
Kwaliteit toevoegen
Lector Dana Feringa legde het uit: "Door de enorme economische groei in onze regio komt er hoge druk op de lokale gemeenschap. De wrijving onder de verschillende bewonersgroepen neemt toe en er komt extra druk op de zorg en het onderwijs." Een van haar onderzoeksprojecten richt zich daarom op de vraag hoe je de sociale veerkracht van de bewoners kunt versterken.
Feringa, die eerder werkte aan de universiteit, ging in haar presentatie ook in op de verschillen tussen academisch en praktijkgericht onderzoek. "Ook met het hogeschoolonderzoek willen we betrouwbare en valide onderzoeksresultaten opleveren, maar we vinden het ook belangrijk dat de uitkomsten gebruikt worden. Dat vraagt co-creatie vanaf de start en die kwaliteit voegen we toe."
Versnellen
Eerder vertelden lector Teade Punter en hoofdonderzoeker Peter Lambooij hoe ze in hun big chemistry robotlab onderzoeken hoe AI, data en robots ingezet worden bij chemie-onderzoek, met als doel het proces substantieel te versnellen. Ze werken hierbij samen met het bedrijfsleven en universiteiten. Ook studenten hebben een rol in dit onderzoeksproject. Punter: "Wij passen onze expertise in systeemarchitectuur en ICT toe in de chemie en leren door deze interactie." Ook hebben de samenwerkende partners oog voor de businesspotentie dit onderzoek.
Impactgedreven
De presentaties werden gevolgd door een gesprek onder leiding van Alex Verkade (hoofd Positionering SIA) over de randvoorwaarden en de toekomst van het praktijkgericht onderzoek. De gasten, o.a. een delegatie van NWO en vertegenwoordigers van Topsectoren HTSM en ICT, Vereniging Hogescholen, ministeries en het het tech-veld) brachten verschillende perspectieven in. John Blankendaal, directeur Brainport Industries, merkte op dat partijen samen van geldgedreven naar – nog sterker - impactgedreven onderzoek moeten gaan.
Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur van Fontys, uitte aan het begin van het werkbezoek de wens dat partijen meer begrip voor elkaars positie en rol rond onderzoek zouden krijgen. SIA-bestuurslid Elies Lemkes-Klaver pakte daarop in de afsluiting terug: "Daaraan wordt gewerkt. Het is goed dat we vandaag meer inzicht hebben gekregen in de waarde van praktijkgericht onderzoek voor de maatschappij. De meerwaarde van het onderzoek aan hogescholen ligt in de verbinding met de regio, het bedrijfsleven en met de andere stakeholders. Dat moeten we vasthouden."