Onderzoekers op Zwarte Cross en Into The Great Wide Open

6 September 2023

De festivals Zwarte Cross en Into The Great Wide Open waren deze zomer testlocaties voor onderzoekers van hogescholen. Zij lieten de bezoekers van de festivals ervaren hoe het is om te leven met dementie, maakten hen bewust van de gevolgen van het verzamelen van persoonlijke data en lieten festivalbezoekers een nieuw soort modulair tentsysteem testen.

Met virtual reality ervaren hoe het is om dementie te hebben

Bijna iedereen kent wel iemand met dementie. Het is een aandoening met pijnlijke gevolgen: je herkent je naasten niet meer, simpele taken worden onmogelijk en uiteindelijk kun je zelfs niet meer alleen wonen. Het leidt vaak tot verdriet, onbegrip en frustratie. Op de Zwarte Cross konden bezoekers bij VR Dementie zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze testcase werd ontworpen door onderzoekers van Avans Hogeschool. Door een inkijkje te geven in een leven met dementie, hopen de onderzoekers meer kennis en empathie voor deze aandoening te creëren.

Cindy de Bot, associate lector Preventie binnen Verpleegkundige Zorg van Avans Hogeschool, vond het fantastisch om te testen op de Zwarte Cross: “Bijna 300 festivalbezoekers hebben onze VR-beleving getest. Het is ons doel om meer begrip en bewustwording te creëren over deze aandoening, zodat mensen met dementie volwaardig kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij."


"We hebben ontzettend veel waardevolle gesprekken gevoerd en er was veel belangstelling en interesse, daar zijn we heel blij mee. We hopen dat we met deze tests een positieve impact hebben gehad op de testers, zodat het begrip voor dementie zich verder verspreidt.”

Big data is watching you

Van gezondheidsapps tot smartwatches: we verzamelen steeds meer persoonlijke data. Dit kan het leven gemakkelijker maken, maar tegelijkertijd kan het ook potentieel gevaarlijk zijn. Heb je eigenlijk enig idee wat er met jouw persoonlijke gegevens gebeurt? Bewustwording rondom dit onderwerp is van groot belang en daarom ontwikkelden onderzoekers van hogeschool Saxion een unieke festivalervaring. Deze ervaring geeft je inzicht in hoe een toekomst vol met persoonlijke data eruit zou kunnen zien.

Zo kun je belanden in een utopie, waarin alles perfect lijkt te verlopen. Maar het is ook mogelijk om in een dystopie terecht te komen, waarin jouw persoonlijke data zich tegen je keert. Het doel van deze ervaring is om het gesprek aan te gaan over zowel de positieve als negatieve gevolgen van het gebruik van data, want vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.

Sjors Groeneveld, hoofddocent Living Technology bij Saxion, is verheugd over het verloop van de test: “Meer dan 500 mensen hebben ons tijdens de Zwarte Cross geholpen door feedback te geven op onze festivalervaring. Door dit met een zeer divers publiek uit te proberen, hebben we waardevolle inzichten gekregen. Het was fantastisch om te zien dat deelnemers oprecht met elkaar in gesprek raakten over de ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke data.”

Tenten op Into The Great Wide Open

De FlexiDome is een innovatief bouwsysteem, ontwikkeld door onderzoekers van Avans Hogeschool. Het idee komt oorspronkelijk uit een KIEM GoCI-project. Hiermee willen zij noodhuisvesting tijdens crisisopvang flexibeler en leefbaarder maken. Vrijwilligers van Into The Great Wide Open gingen aan de slag met losse onderdelen die samen een flexibele tentconstructie maken.

De onderzoekers waren met name nieuwsgierig hoe deelnemers hun bouwwerken creëren, welke verbeteringen mogelijk zijn en hoe de sociale interactie tussen deelnemers verloopt.

Vrijwilliger bouwt aan tent van FlexiDome op Into The Great Wide Open


Alain Dirven (kenniskringlid van het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing van Avans Hogeschool) is tevreden over de testresultaten: “We hebben een vruchtbaar weekend gehad met veel waardevolle feedback van de deelnemers. We hebben een goede indruk gekregen van zowel de positieve aspecten als de punten ter verbetering van ons flexibele bouwsysteem. Dit stelt ons in staat om het concept verder te optimaliseren. Alle deelnemers gaven aan het leuk te vinden om samen met de bouwelementen een tentontwerp te bedenken en te bouwen."

Het onderzoeksteam gaat zich na deze test toeleggen op vragen als 'Hoe houd je rekening met sociale cohesie in een vluchtelingenkamp?' en 'Hoe betaalbaar zijn de materialen voor humanitaire organisatie?'

De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Calluna Denkers en Jerry Verschuren