PIT-magazine Sleuteltechnologieën: de kracht van oplossingsgericht onderzoek

20 November 2023

"Het is de combinatie van technologieën en oplossingsgericht onderzoek die de kracht van hogescholen laat zien." Met die woorden nam Marc Hendrikse, boegbeeld van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM), het eerste nummer van PIT #5, editie Sleuteltechnologieën, in ontvangst.

Helpende technologie

Effectieve energietransitie, andere voedselproductiemethodes, snellere en goedkopere medische diagnostiek: technologie kan ons helpen om bij te dragen aan oplossingen voor de grote uitdagingen in de maatschappij. Er gebeurt al heel veel op dit gebied en onderzoeksgroepen van hogescholen spelen met praktijkgericht onderzoek hierin een belangrijke rol, samen met bedrijven en andere kennispartners.

Claudia Reiner, ondernemer en bestuurslid van Regieorgaan SIA, overhandigde het eerste nummer aan Hendrikse tijdens de Precisiebeurs op 15 november in Den Bosch. Ze noemde enkele voorbeelden uit het magazine: "Ik denk aan het vernieuwende 3D-metaalprintonderzoek van enkele samenwerkende hogescholen en het project waarin dronetechnologie wordt ingezet voor het onderhoud aan windturbines op zee. En ook het Fontys-project waarin DNA-technologie in apparatuur gebruikt gaat worden om op een snelle manier bij de huisarts een virusinfectie te kunnen detecteren."

Het eerste nummer van PIT #5 wordt door Marc Hendrikse overhandigd aan Claudia Reiner

Erik Knol (themaredacteur en programmamanager), Claudia Reiner en Marc Hendrikse

Hofleverancier van onderzoek

Hogescholen fungeren als hofleverancier van onderzoek voor bedrijven in de regio, aldus Reiner. "We hebben elkaar keihard nodig, bedrijfsleven en hogescholen. Ik doe dan ook een handreiking aan de topsector HTSM om elkaar nog meer op te zoeken." Hendrikse gaf aan de uitnodiging graag aan te nemen: "Voor bedrijven is dit een superrelevante samenwerking om aan innovaties te werken. Ik zie kansen in een sterke gezamenlijke programmering."