Terugblik SIA-congres 2024: Het kompas van praktijkgericht onderzoek
Op 28 november 2024 kwamen ruim 500 mensen samen om het praktijkgericht onderzoek van hogescholen te vieren. Centraal stond de wil om de wereld te verbeteren: Het kompas van praktijkgericht onderzoek. Het was een bruisende dag vol kennis, praktijkvoorbeelden, verbinding en drijfveren met de uitreiking van de RAAK-award als kers op de taart.
De drijfveren vlogen je letterlijk om de oren op het SIA-congres. Dagvoorzitter Marijke Roskam vroeg deelnemers namelijk hun drijfveren op papier te zetten, dit tot een vliegtuigje te vouwen om het vervolgens naar het podium te laten vliegen.
Keuzes die bijdragen aan de toekomst
Paul van Rooij, voorzitter van het SIA-bestuur gaf bij de opening van het congres een inkijkje in zijn drijfveren.
Voor mij is mijn kompas duurzame oplossingen met impact bieden voor de volgende generatie. Praktische oplossingen die ik ook aan mijn neefjes en nichtjes kan uitleggen, daar word ik blij van.
De stoomcursus toekomstdenken van Tessa Cramer, lector Designing the future bij Fontys, sloot hier naadloos op aan. Tessa gaf verschillende tips om een bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen. Zoals: “Maak het niet te groot, maar begin met eenvoud in toekomstdenken. Kijk wat jij op dit moment kunt doen om ruimte voor verandering in jezelf te maken.”
Deelsessies
Tijdens zo’n 30 deelsessies konden mensen luisteren naar de drijfveren en onderzoekservaringen van anderen, in gesprek gaan met elkaar of samen met vraagstukken aan de slag tijdens een workshop. De deelsessies waren gericht op 3 subthema’s:
- Persoonlijk kompas: persoonlijke drijfveren in praktijkgericht onderzoek
- Ethisch kompas: vraagstukken & overwegingen bij praktijkgericht onderzoek
- Kompas in praktijk: Hoe hou je koers bij het doen van praktijkgericht onderzoek? Hoe zorg je ervoor dat onderzoek de impact heeft die je voor ogen hebt? Ook als er gaandeweg zaken veranderen.
Kampvuurgesprekken
Ook waren er gesprekken bij een kampvuur waar dagvoorzitter Marijke Roskam in gesprek ging met inspirerende gasten over hun persoonlijke drijfveren. De kampvuursessies zijn terug te luisteren via Spotify en Apple Podcasts.
Rob Verhofstad
Mariska van der Giessen
Hafid Ballafkih
Katja Rusinovic
Ontdekking en spel
Op het plein van de ontdekking waren allerlei voorbeelden van praktijkgericht onderzoek te zien. Zo kon je in gesprek over ethische dilemma’s met een robot onder begeleiding van studenten van de Hogeschool Utrecht. Zij gebruiken de resultaten voor hun onderzoek naar betekenisvol digitaal innoveren.
Ook konden deelnemers praktijkgericht onderzoek uit de muur trekken om te proeven. Wat je kon proeven? Plantaardige en niet plantaardige macarons (Hanze), brood van de natuurinclusieve Rotterdamse Bakmix (Lentiz), Kumasi; een drankje van het vruchtvlees van de cacaovrucht dat normaliter weggegooid wordt (Hanze en NHL Stenden) en kombucha waar ook plantaardig leer van wordt gemaakt (HAN University of Applied Sciences).
Degenen die niet vies zijn van een beetje competitie konden zich uitleven tijdens het Expeditie SIA-spel. 2 teams namen het in verschillende rondes tegen elkaar op. Ze losten hersenkrakers op, beantwoordden vragen over praktijkgericht onderzoek en deden zelfs mee aan een eetproef.
RAAK-award uitgereikt
Tijdens het SIA-congres wordt jaarlijks de RAAK-award uitgereikt, de prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek. De jury, onder leiding van Maaike van der Kamp - Romijn (Naturalis), nomineerde 6 projecten aan de hand van relevantie voor het onderwijs en de praktijk, de mate van doorwerking en hoe innovatief het onderzoek is.
Onderzoeksproject Design Your Life van HAN University of Applied Sciences kreeg van de jury de eerste prijs. Design Your Life is een toolkit die jongeren met autisme in staat stelt zelfredzamer te zijn. Juryvoorzitter Maaike van der Kamp: “We zijn als jury onder de indruk van de directe impact en de brede toepasbaarheid van de DYL-toolkit.” Meer over dit onderzoek en de 2e, 3e en publieksprijswinnaars van de RAAK-award lees je in het nieuwsbericht over de RAAK-award 2024.
Hou het vers & draai je hart naar de zon
Mariska van der Giessen, directeur van Regieorgaan SIA, reflecteerde tijdens de afsluiting op het SIA-congres. “Het was een dag vol energie, verbinding en verbreden van het netwerk. Pak dit moment, neem de energie mee en hou het vers!”, gaf ze de deelnemers mee. Ze zag veel voorbeelden van hoe je het verschil kunt maken als je het samen doet:
Bedrijven moeten kunnen innoveren. Overheden moeten problemen kunnen oplossen. Hogescholen moeten professionals van de toekomst kunnen opleiden. Dáár doen we onderzoek voor!
Deelnemers bedankt
Regieorgaan SIA bedankt alle deelnemers, sprekers en vrijwilligers die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt. Met elkaar hebben we er een waardevolle dag van gemaakt, vol energie, verbinding en inspiratie om met elkaar verder te werken aan impactvol praktijkgericht onderzoek.
We sloten af met het inspirerende verhaal van theatermaker, zanger én ontdekkingsreiziger Tjerk Ridder over zijn reis te voet naar de poort van Sint Maarten samen met zijn ezel Lodewijk. Samen zongen wij zijn lied over zonnebloemen die hun hart als kompas gebruiken “Draai je hart naar de zon”. Een wijze les voor iedereen die zich met praktijkgericht onderzoek bezighoudt: focus op het positieve, dan kun je dingen in beweging zetten.