Vooraankondiging openstelling Cybersecurity learning communities
Vanwege de toenemende afhankelijkheid van digitale systemen en de stijging van het aantal cyberaanvallen wordt cybersecurity een steeds belangrijker thema. Hogescholen kunnen met praktijkgericht onderzoek helpen bij het identificeren van concrete praktische vraagstukken en oplossingen, en een rol spelen in de kennisverspreiding van nieuwe cybertechnologie en weerbaarheid. Regieorgaan SIA opent daartoe, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, in september de financieringsregeling Cybersecurity learning communities.
Cybersecurity-innovaties toepassen
Organisaties en individuen worden geconfronteerd met steeds geavanceerdere dreigingen - zoals ransomware, phishing en malware - die ernstige financiële schade, identiteitsdiefstal en datalekken kunnen veroorzaken. Volgens het Actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 is het voor het mkb een grote uitdaging om de juiste cybersecurity-maatregelen te nemen door gebrek aan kennis en vaardigheden, beperkt gevoel van urgentie en de krapte op de arbeidsmarkt. Hiermee blijft het lastig voor het mkb om innovaties rondom cybersecurity effectief toe te passen. Daarnaast werken onderzoeksinstellingen en bedrijven nog onvoldoende samen.
Een van de doelen van de programmalijn Cybersecurity binnen de Human Capital Agenda ICT 2025-2029 is om de samenwerking tussen regio’s, ketens en sectoren te stimuleren. De subsidieronde Cybersecurity learning communities draagt bij aan deze programmalijn.
Doel van de call
Het doel van deze subsidieronde is om door middel van praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten de samenwerking tussen kennisinstellingen, onderwijsinstellingen (mbo, hbo, wo), overheidsorganisaties en het bedrijfsleven te stimuleren en te bevorderen via de gefaseerde opbouw van learning communities.
Learning communities zijn publiek-private samenwerking tussen kennisinstellingen, onderwijsinstellingen en de praktijk (bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties). Ze versterken de aansluiting tussen onderwijs en onderzoek, door faciliteiten te delen, kennis en deskundigheid te bevorderen en door bij te dragen aan technologieoverdracht, netwerkactiviteiten, informatieverspreiding en samenwerking tussen de deelnemers van de learning community.
Opening en informatiebijeenkomst
Naar verwachting* wordt de financieringsregeling eerste helft van september van 2025 geopend. De aan te vragen subsidie bedraagt maximaal € 3.200.000. Regieorgaan SIA heeft het voornemen om op dinsdagmiddag 16 september 2025 een informatie/matchingbijeenkomst over de regeling te organiseren in Utrecht.
Meer informatie
Meer informatie volgt, houd de website in de gaten. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met programmamanagers Bram Hendrawan (bram.hendrawan@regieorgaan-sia.nl) of Annelotte Vonk (annelotte.vonk@regieorgaan-sia.nl).
*Disclaimer: datum van openstelling en matchmakingbijeenkomst onder voorbehoud.