Werkbezoek aan Zuyd: "Onderzoeken waar we met z'n allen iets aan hebben"
Relaties uit het kennisveld in de praktijk kennis laten maken met het onderzoek van een hogeschool. Dat was de aanleiding van het bezoek dat Regieorgaan SIA met gasten bracht aan Zuyd Hogeschool, op 13 juni.
Op de locatie Chemelot en de Brightlands Campus in Geleen voert Zuyd innovatief onderzoek uit op de thema’s energietransitie, chemie en circulariteit. De brede samenwerking met bedrijven, mbo en universiteit zorgt voor een integrale, thematische aanpak.
Goed gesprek
SIA-directeur Mariska van der Giessen kijkt tevreden terug op de dag. “Een mooi programma, prima georganiseerd, en met de juiste mensen aanwezig. De voorbeelden en presentaties van de lectoren van Zuyd gaven een goed beeld van praktijkgericht onderzoek. Het was goed om met elkaar in gesprek te gaan.”
Onder de ruim 20 gasten was ook Jesse Zuurmond, senior-beleidsmedewerker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Dit zijn onderzoeken waar we met z'n allen direct iets aan hebben”, zo omschrijft Zuurmond de praktijkgerichte onderzoeken van Zuyd. Tijdens de bijeenkomst namen lectoren de aanwezigen mee op een kleine rondreis langs de verschillende onderzoeken en ambities voor de toekomst.
Praktijkgericht
Studeren en praktijkgericht onderzoek zijn bij Zuyd onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat heeft Zuyd goed laten zien, vindt Zuurmond. “Het is altijd inspirerend en leerzaam om mooie praktijkvoorbeelden te zien en ter plekke te spreken met onderzoekers en studenten. Ik was vooral nieuwsgierig naar de manier waarop er bij Brightlands wordt samenwerkt met universiteiten en hbo- en mbo-instellingen.” Zuurmond vindt dat het bezoek zeker voldeed aan zijn verwachtingen. “Er was ruimte voor een ongedwongen gesprek over waarom deze onderzoeken belangrijk zijn, wat er goed gaat en waar het nog beter kan.”
Uitdagingen
Een van de andere aanwezigen was Peter Berben. Hij is directeur van het nieuwe Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Groene Chemie en Circulariteit. Met hun partners buigt het TKI zich over de toekomst van de chemie.
“Praktijkgericht onderzoek is een belangrijke pijler als het gaat om de vele veranderingen waar we voor staan. Het maakt mij wel enthousiast als ik zie hoe actief lectoren en studenten bij Zuyd werken aan maatschappelijke uitdagingen. Blijkbaar is er veel behoefte bij het bedrijfsleven om onderzoek te doen met Zuyd.
"De samenwerking tussen hbo en mbo viel me op. En dat is uitstekend, want we hebben ook veel enthousiaste mbo’ers nodig. Zuyd voorziet hier allemaal in”, concludeert Berben. Hij vond de voorbeelden van de living labs interessant omdat deze onderzoeken niet alleen technologisch van belang zijn maar ook maatschappelijk.
Positieve energie
Bestuurslid Saskia Brand-Gruwel van Zuyd omschrijft het bezoek als een mooie mix. “Het deed me goed om te zien dat onze gasten enthousiast waren over het werk dat de lectoren verzetten met studenten en bedrijven”, vertelt ze.
“Wat dat betreft is het ook wel uniek hoe nauw onze lectoren betrokken zijn bij het onderwijs. Op deze bijzondere locatie van Chemelot is dat mooi zichtbaar. Je wordt er ook gewoon enthousiast van als je al die onderzoeken ziet die samen met studenten en professionals uit het werkveld worden uitgevoerd. Daarbij werken onze lectoren onderling heel veel samen. Dat geeft positieve energie en de lectoren slaagden er goed in die energie over te brengen.”