Deelsessies SIA-congres 2024
Hieronder vind je een aantal deelsessies van het SIA-congres 2024. Verschillende lectoren en onderzoekers spraken op het congres over hun persoonlijke drijfveren, ethische overwegingen bij het doen van onderzoek of over impact maken met praktijkgericht onderzoek.
Inhoud
- Van veldboon tot voedselrevolutie
- De moraliteit van technologie
- Maatschappelijke impact maken met Horizon Europe
Van veldboon tot voedselrevolutie
Hoe kan de voedselproductieketen verder verduurzamen en tegelijkertijd het aanbod betaalbaar houden voor iedereen? Dit is slechts een kleine greep uit de vraagstukken waar de nieuwe generatie foodprofessionals zich over buigt.
Docent en onderzoeker Judith Bontenbal-Lokerse van Hogeschool Inholland vertelt tijdens deze deelsessie van het SIA-congres 2024 over haar missie om de voedselindustrie te vernieuwen. Bekijk de deelsessie en ontdek hoe een kleine veldboon een grote impact heeft. Met het project "Bean me up!" van Hogeschool Inholland heeft ze samen met het team een innovatieve veldboon ontwikkeld, die de basis vormt voor plantaardige, duurzame en eiwitrijke producten, zoals yoghurt. Deze veldboon biedt een veelbelovend en lokaal alternatief voor importsoja.
De moraliteit van technologie
Hoe maken we nieuwe technologie op een dusdanige manier dat mensen zich daarin kunnen herkennen? Het lectoraat Moral Design Strategy van Fontys Hogeschool richt zich op intuïtieve interactie met toekomstscenario's en analyse op waardenniveau van de taal die mensen gebruiken.
In deze video komt lector Moral Design Strategy Bart Wernaart van Fontys Hogeschool aan het woord met de masterclass 'De moraliteit van technologie'. Hij vertelt hoe hij de kloof tussen burger en tech-ontwikkelaar kleiner maakt.
Maatschappelijke impact maken met Horizon Europe
Hoe zorg je ervoor dat je met succes Europese projecten aanvraagt en uitvoert en zo impact maakt? Wat zijn de voordelen van een internationale samenwerking en wat is de plek van praktijkgericht onderzoek in Europa?
Experts van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) Laura Platenkamp en Gwendolynn Bos- Grootaers nemen je mee in het Horizon Europe-programma en de meerwaarde hiervan voor hogescholen. In deze masterclass wordt duidelijk hoe je je kunt oriënteren en hoe je een aanvraag kunt indienen. Je maakt kennis met RVO en wat zij hierin voor je kunnen betekenen. Daarnaast presenteert onderzoeker Peter Meister- Broekema van de Hanze een succesvol Horizon-project.