Cockpit: Joep Houterman

Nederland staat voor grote maatschappelijke opgaven. Met praktijkgericht onderzoek dragen hogescholen bij aan de oplossingen. In Cockpit geven we het woord aan hun koersbepalers. Bevlogen bestuurders die ook trekker zijn voor de missies van topsectoren. Met deze keer Joep Houterman, bestuursvoorzitter Fontys Hogeschool. Hoe belangrijk is praktijkgericht onderzoek bij sleuteltechnologieën?

Cockpit

We bundelen onze krachten steeds beter

"Praktijkgericht onderzoek draagt direct bij aan de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf. Het stimuleert innovatie, lost problemen op en helpt ondernemers om nieuwe kansen te benutten. Hogescholen hebben de kennis en kunde om dit onderzoek te doen. En de contacten met het bedrijfsleven. Wij weten wat er speelt en wat bedrijven nodig hebben.

Bij Fontys onderzoeken we bijvoorbeeld samen met ondernemers in de agrarische sector hoe sleuteltechnologieën helpen om te verduurzamen. Hoe kun je AI, robots, drones en sensoren inzetten om het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen en de teelt te optimaliseren? En met de maakindustrie in Venlo, Eindhoven en Tilburg werken we aan het meer circulair maken van producten als batterijen. Hoe maak je een batterij die goed te ontleden is in herbruikbare onderdelen en wat komt daarbij kijken? Dat zijn heel praktijkgerichte vragen, waarvoor we samen met bedrijven oplossingen zoeken.

In volume zijn de hogescholen met onderzoek een kleine speler. Met het geld dat we tot onze beschikking hebben, kunnen we een beperkt aantal onderzoeken doen. We moeten dus keuzes maken. En slimmer samen optrekken; onze krachten bundelen. Dit doen we gelukkig steeds beter, ook rondom de sleuteltechnologieën. In het batterijproject bijvoorbeeld werken we samen met andere hogescholen. 5 lectoraten van 5 hogescholen brengen gezamenlijk kennis in over onder meer technologieën, verdienmodellen en ketensamenwerking. Met deze hogescholen willen we ook het praktijkgericht onderzoek op het gebied van smart industry verder ontwikkelen. Daarbij gaat het om data-analyse en de digitalisering van processen.

Het lukt ook steeds beter om aan de juiste tafels te zitten rondom maatschappelijke thema’s. Ook dat is het gevolg van krachtenbundeling. Door samenwerking vergroten we niet alleen onze slagkracht en zichtbaarheid, maar zetten we de gelden ook zo optimaal mogelijk in. De overheid heeft toegezegd de komende tien jaar jaarlijks € 100 miljoen beschikbaar te stellen voor praktijkgericht onderzoek. Dat is mooi. Maar willen we echt grote stappen vooruitzetten, dan is meer geld nodig."