In bedrijf: Onderzoek is de drijvende kracht achter vooruitgang

Bedrijven zijn de afgelopen jaren in rap tempo gedigitaliseerd. Beveiliging van data en systemen was daarbij lang niet altijd prioriteit, zag directeur Dave Maasland van ESET Nederland, een van de grootste cybersecuritybedrijven van Nederland. Nu cybercriminelen vaker en agressiever toeslaan, is de noodzaak voor meer samenwerking groot. Met hogeschool Saxion en Expertiseplatform Cyberweerbaar Nederland verkent Maasland een interessante samenwerking.

"Digitale criminelen vallen steeds vaker organisaties aan, zoals telecombedrijven en supermarkten. Ze vragen daarbij flinke sommen losgeld. Dit verhoogt het belang van goede cybersecurity", stelt Maasland. Gelukkig dringt die boodschap steeds beter door tot de bestuurskamers van organisaties, constateert hij. "Jammer is wel, dat veel bedrijven cybersecurity enkel zien als middel om risico’s te beperken, terwijl het ook een kans is om veilig te groeien. Als je weerbaar bent, kun je de voordelen van digitale en informatietechnologieën optimaal benutten."

Dave Maasland in landschap van computers

Dave Maasland, directeur ESET Nederland

Voor die visie vindt hij een medestander in Remco Spithoven, lector Maatschappelijke Veiligheid bij hogeschool Saxion en een van de coördinerende lectoren van Expertiseplatform Cyberweerbaar Nederland. De 2 kennen elkaar van lezingen. Maasland: "Weerbaarheid gaat over techniek, de beveiliging van IT-systemen, maar ook over hoe mensen die systemen gebruiken. ESET doet veel onderzoek naar de systeembeveiliging, Remco focust zich in zijn onderzoeken meer op gedrag en houding van mensen. Door samen op te trekken in een onderzoek, krijgen we een totaalbeeld: welke dreigingen zijn er, hoe werken criminelen, welke nieuwe gevaren komen eraan en welke valkuilen zijn er voor gebruikers van IT-systemen?"

Onderzoek stimuleert vooruitgang

Zover is het nog niet. De samenwerking is nog pril, maar biedt kansen, vindt ook Remco Spithoven. "We zijn met elkaar in gesprek. ESET zou bijvoorbeeld dreigingsinformatie met ons kunnen delen. Dat past heel mooi in de incidentmonitor die we ontwikkelen in ons expertisecentrum." In die monitor kunnen bedrijven en instellingen (bijna-)cyberincidenten en geleerde lessen uploaden. Zo leren ze van elkaar om de eigen cyberweerbaarheid te verbeteren.

Maasland ziet dat organisaties op het gebied van cybersecurity steeds vaker samenwerken en partnerships aangaan. "Ook bedrijven onderling. Niemand wil concurreren op digitale veiligheid." Hij verwacht in de nabije toekomst ook steeds meer samenwerking bij onderzoek. "Onderzoek is de drijvende kracht achter vooruitgang. Door samen te werken, kunnen we expertise opbouwen om organisaties digitaal veiliger te maken. We kunnen die kennis ook exporteren; het is dus ook een verdienmodel. Bovendien is digitale veiligheid niet aan grenzen gebonden."

Geïntegreerde aanpak nodig

Bij samenwerking met hogescholen denkt Maasland aan het delen van data en kennis en de opzet van nieuwe onderzoeken. Maar ook aan de uitwisseling van personeel. "We hebben een gezamenlijk belang: een veilig Nederland. Wij kunnen cyberaanvallen niet altijd voorkomen, maar er wel voor zorgen dat de impact zo klein mogelijk is. Als er in een hoek een brandje ontstaat, wil je verhinderen dat het hele pand in vlammen opgaat."

Hij vervolgt: "Een maatschappelijk vraagstuk als cybersecurity heeft een geïntegreerde aanpak nodig, waarbij kennisinstituten, overheden en bedrijfsleven met elkaar samenwerken. Vanuit verschillende achtergronden werk je aan dezelfde uitdaging. Dat leidt tot nieuwe inzichten en ideeën en uiteindelijk tot de beste oplossingen."